Novi indeks žena u biznisu: Sve veći broj žena u upravama hrvatskih tvrtki!

Objavljen je novi SELECTIO indeks žena koji mjeri udio žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX. U 2022. godini indeks iznosi 20,3% i bilježi značajan rast u odnosu na 16,1% istog razdoblja 2021. godine.

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podatcima The Female FTSE Board Report za 2021., također pokazuje trend rasta, pa u ovoj godini iznosi 38%. Prema podatcima Europskog instituta za jednakost spolova, udio žena u upravama najznačajnijih društava na burzama u Europskoj uniji je 31,3%.

Pet društava u Hrvatskoj ima više od 40% žena u upravi

Dobra vijest je i da se, u usporedbi s prošlom godinom, povećao broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa CROBEX. Naime, prošle godine su tri društva imala predsjednicu uprave, a ove godine predsjednicu uprave ima pet društava. Sada Ericsson Nikola Tesla, Brodogradilište Viktor Lenac i Ingra u upravama imaju čak 100% žena, Saponia ima 50%, dok Podravka ima 40% žena u upravi. Ovo su ujedno i tvrtke s najvećim udjelom žena u upravama.

Postotak tvrtki, sastavnica CROBEXA, koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, smanjio se za 9,74 p.p. u odnosu na prošlu godinu. Takvih tvrtki je trenutno 42,9%. Za usporedbu, svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi.

Žene su najmanje zastupljene u znanosti

Žene i dalje najmanje zastupljene u znanosti Zastupljenost žena u politici prema trenutnom sazivu Sabora jednaka je kao i prošle godine (31,3%), te je usporediva s udjelom žena u politici država Europske unije (33,3%), no zabrinjavajuće je što žene i dalje nastavljaju biti najmanje zastupljene u znanosti, pa ih je u redovnom članstvu HAZU-a samo 12,5%.

Iako možemo primijetiti porast udjela žena u upravama, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, Hrvatska za europskim prosjekom kaska za skoro 18 p.p. Trenutni udio žena u upravama društava u sastavu CROBEXA gotovo je jednak udjelu od prije 7 godina kada je isti dosegnuo svoj vrh. Kako bi se ovaj rast nastavio i dosegao europske standarde, potrebno je kroz cijelu hijerarhijsku vertikalu organizacije podržavati profesionalni razvoj žena i obratiti pozornost na udio žena koje su nominirane u talent programe. Na razini organizacije, važno je osvještavati diskriminatorna ponašanja koja bi mogla činiti prepreku u prepoznavanju talenata ili prepreku u uključivanju žena u programe za promociju na više rukovoditeljske pozicije, izjavila je Tanja Prekodravac, konzultantica iz SELECTIO Grupe.


Pročitajte više: Je li nedostatak žena u znanosti i razlog nedostatka izuma u korist žena


SELECTIO Grupa uvodi nove europske standarde

Vodeća grupacija za savjetovanje u upravljanju ljudskim potencijalima, SELECTIO Grupa, nastavlja ulagati u promjenu statusa žena u upravama kroz programe profesionalnih edukacija kojima voditelji akvizicije talenata usvajaju tehnike za osiguravanje jednakih mogućnosti i sprječavanja diskriminacije u selekciji. Jednakost potvrđuju i u praksi, što govori podatak da 57% rukovodećih pozicija SELECTIO Grupe čine žene. Kako bi približili domaće prakse europskim standardima, stručnjaci SLELECTIO Grupe najavili su i promjene u certifikacijskim procesima koje će zahvatiti gotovo 100 tvrtki koje će u 2022. godini pokušati zadovoljiti kriterije za postizanje certifikata Poslodavac Partner.

Aktualni nositelji certifikata s izrazito visokom indeksom žena su TRS, SAFU, te mSTART plus koji imaju 100% zastupljenosti žena u upravama. Tu su još i Pliva Hrvatska i Poslovna Inteligencija koje imaju 75%, te Zagrebačka pivovara sa 66,7% žena u upravi, a velik broj nositelja ima oko 50% žena na rukovodećim pozicijama.


Pročitajte više: Evo koliko žena sjedi u hrvatskim upravama i nadzornim odborima


Certifikat Poslodavac Partner je sastavni dio poslovne strategije

Za dokazivanje izvrsnosti HR- a potrebno je potvrditi da su poslodavci uistinu implementirali poželjne prakse te da one uistinu ˝žive˝ u organizaciji. Uvođenjem novih standarda potičemo razvoj domaćih i regionalnih poslodavaca u smjeru svjetskih trendova. U razvoj najnovije metodologije certifikata Poslodavac Partner uključilo se više od pedeset HR stručnjaka, a standardi su definirani po uzoru na najbolje prakse, izjavila je Martina Kessler, Head of Organizational Development Solutions iz SELECTIO Grupe.

Kako bi zajedno unaprijedili HR procese, stručnjaci SELECTIO Grupe kroz certifikaciju kreiraju benchmark, te sugestije za razvoj i daljnje unapređenje HR funkcije. Zato je certifikat Poslodavac Partner u sedamnaest godina postojanja postao najprestižnije regionalno priznanje za poslodavce kojima je izvrsno upravljanje ljudskim resursima sastavni dio poslovne strategije, a koji, između ostalog, zadovoljavaju osnovne kriterije u području raznolikosti, jednakosti i uključivosti.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -