Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu!

Probijanje staklenog stropa uvijek je dobra vijest za sve žene, bez obzira na poziciju i sektor, međutim kad žene na Wall Streetu u tome uspiju, to ima posebnu moć. Jane Fraser je napravila upravo to postavši izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu.


Pročitajte više: Žena ponovno na čelu Međunarodnog monetarnog fonda


Tko je Jane Fraser?

Citi grupa u četvrtak je najavila da će se glavni izvršni direktor Michael Corbat povući u veljači nakon osam godina. Na njegovo mjesto doći će Jane Fraser, predsjednica banke i izvršna direktorica globalnog odjela za potrošačko bankarstvo.

Njezina nova pozicija nikoga nije iznenadila, čak štoviše, očekivalo se da će naslijediti Corbata. Jane spada među najsposobnije žene na Wall Streetu, a ove godine je proglašena jednom od Barronovih 100 najutjecajnijih financijašica u SAD-u.


Pročitajte više: Wall Street nikad nije imao izvršnu direktoricu, zašto?


Podrijetlom iz Škotske, Fraser u Citi grupi radi već 16 godina, a u najvišem menadžmentu od 2019. godine. Uspješno je nadzirala poslovanje u 19 zemalja kroz odjel za Latinsku Ameriku. Predsjednik upravnog odbora Citi grupe John Dugan rekao je kako je uvjeren da će Fraser banku podići “na vodeću razinu”.

Fraser je diplomirala na Harvard Business Schoolu i na Sveučilištu Cambridge. Karijeru je započela u londonskom Goldman Sachsu, prije nego što je postala partnerica u konzultantskom divu McKinsey. U SAD se odlučila preseliti jer je smatrala da donosi više mogućnosti za žene.

Jane se obratila i putem LinkedIna te zahvalila na novoj poziciji, ali i osvrnula na proteklih 16 godina.

“Mike Corbat intervjuirao me prije 16 godina kako bih se pridružila Citiju. Nisam mogla zamisliti nevjerojatne mogućnosti koje ću imati, mnoštvo različitih tvrtki i regija s kojima ću raditi i, što je najvažnije, izvanredne ljude s kojima ću raditi- a Mike je jedan od najizvanrednijih. Cijenim njegovo prijateljstvo i nadahnuta sam svime što je postigao za vrijeme rada u Citiju. Njegovo nasljeđe ostavit će Citi jednostavnijom, sigurnijom, jačom i daleko profitabilnijom tvrtkom – onom koja se ne boji zauzeti se za ono u što vjeruje. Hvala, Mike. Zahvalan sam na prilici da gradim tvrtku na ovim temeljima te vodim Citi dok ju postavljamo za dugoročni uspjeh. Dat ću sve od sebe da Citi ispuni svoj potencijal i obećanja kao vodeća svjetska banka.”


Pročitajte više: Nataša Mlakar: “Toliko vjerujemo u žene da krećemo u financiranje poduzetnica početnica”


Zagovornica jednakosti spolova za žene na Wall Streetu

Tijekom karijere govorila je o rodnim izazovima s kojima se suočavala kao bankarska direktorica, priznajući da je bila izložena seksizmu i stereotopima. Također je progovorila o poteškoćama stvaranja balansa, rekavši CNN-u 2014. godine: “Ne možete imati sve u isto vrijeme. Možete imati sve, ali raširite to tijekom desetljeća. Razmišljam o svom životu kao o različitim razdobljima. Kad su djeca bila mala, trebala su me više, ali sada je drugačije.”

Kako Citi radi na smanjenju ekonomskih posljedica povezanih s pandemijom, oči će biti usmjerene na Fraser da preokrene stvari. U zadnjem kvartalu dobit Citija opala je za 73 posto i bili su prisiljeni izdvojiti više od 7 milijardi dolara za pokrivanje potencijalnih gubitaka.

U intervjuu za CNN Business 2018. Fraser je rekla da se raduje “vidjeti ženu koja će biti prva izvršna direktorica tvrtke s Wall Streeta, ma tko god to bio”.

Foto: LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -