Žena ponovno na čelu Međunarodnog monetarnog fonda!

Međunarodni monetarni fond izabrao je Kristalinu Georgievu, bugarsku ekonomisticu, za novu čelnicu. Kristalina Georgieva, koju je Europska unija (EU) izabrala za vođenje MMF-a, bila je jedina kandidatkinja za tu dužnost. Ona je naslijedila Christine Lagarde, a ujedno je i prva osoba iz zemlje u razvoju koja predvodi MMF.

Povezano: Christine Lagarde – žena koju slušaju državnici diljem svijeta

Tko je Kristalina Georgieva?

Georgieva je bila izvršna direktorica Svjetske banke od siječnja 2017. godine do 1. listopada 2019. Vjeruje se da je ona zatražila konsenzus dioničara o 13 milijardi američkih dolara za povećanje kapitala i paket reformi. Taj konsenzus je smanjio kreditiranje bogatijih zemalja u razvoju i preusmjerio više resursa na siromašnije zemlje. Isto tako, obavljala je dužnost predsjednice Grupe Svjetske banke od 1. veljače 2019. do 8. travnja 2019. Prethodno je obavljala dužnost potpredsjednice Europske komisije.

Congratulations to my friend Kristalina Georgieva on her selection as the new Managing Director of the International…

Objavljuje Christine LagardeSrijeda, 25. rujna 2019.

Prije toga, Kristalina je bila na brojnim pozicijama u Europskoj komisiji počevši od 2010. godine. Obnašala je dužnost povjerenice za međunarodne suradnje, humanitarnu pomoć i krizno komuniciranje. Kasnije je postala potpredsjednica za proračun i ljudske resurse. Nadgledala je proračun Europske unije od 161 milijardi eura i bila posvećena rješavanju dužničke krize eurozone i izbjegličke krize 2015. godine.

Prije ulaska u Europsku komisiju 17 godina je provela u Svjetskoj banci. Radila je kao ekonomistica zaštite okoliša, a kroz karijeru se probila do samog vrha.

Povezano: Tko su najmoćnije žene na svijetu?

“Moj glavni prioritet za MMF je pomoći članovima da smanje rizik od krize i da budu spremni suočiti se sa padovima ako se pojave”, rekla je Kristalina Georgieva. “Ipak, ne bismo trebali izgubiti iz vida dugoročni cilj izgradnje jačih ekonomija i poboljšanja života ljudi na temeljima zdrave monetarne, fiskalne i strukturne politike.”

Foto: Facebook Kristalina Georgieva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -