Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie koje čine tim ekološkog vodstva. Jedna od njih bila je voditeljica odjela za održivost. Odjevena u ružičasto odijelo, opisana je kao “spremna pomoći tvrtkama da postanu zelene i pronađu kreativne načine za rješavanje problema koji utječu na njezinu zajednicu”. Ova igračka odražavala je trend koji je i tada, a i sada, već uvelike u tijeku – uspon žena u ulozi glavnih direktora za korporativnu održivost.

Prema globalnoj tvrtki za zapošljavanje Weinreb Group koja se bavi održivošću, 2011. godine ulogu Chief Security Officer (CSO) obnašalo je 72 posto muškaraca, piše BBC. Godine 2020., kada je više nego ikad tvrtki zaposlilo svoje prve CSO-e, žene su se probile i činile točno polovicu tih pozicija. Već godinu nakon čine 54 posto.

I izvan najviših pozicija, žene zauzimaju najveći broj pozicija u održivosti. Između 2011. i 2020. žene s ulogom potpredsjednica porasle su s 31 na 51 posto. Postotak žena direktorica porastao je s 37 na 55 posto. Najviše je skočio broj žena menadžerica na pozicijama održivosti, s 39 na 63 posto.


Pročitajte više: Žene u održivosti složne: ‘U eri problema, budite rješenje’


Žene više brine održivost

Ženama je inače otežana borba da se popnu na korporativnoj ljestvici, zbog rodnih stereotipa, nedostatka potpore i poljuljanog samopouzdanja. Ipak, održivost predstavlja novi put do visoko rangiranih mjesta za žene. A zašto su žene ovdje na najvišim pozicijama? Neki kažu da su žene “dobile” održivost dok još nije bila bitna, pa se muškarci nisu tu gurali.

Također, istraživanja pokazuju da su osobni ciljevi i strasti žena usklađeni s prirodom poslova u održivosti. Veća je vjerojatnost da će žene biti zabrinute za okoliš i imati snažnija pro-klimatska uvjerenja od muškaraca.

Od korporativnog vodstva do razvoja proizvoda, dokazi također upućuju na to da su žene najvjerojatniji pokretači promjena za klimatske akcije u gospodarskim područjima. Primjerice, tvrtke s više žena u upravnom odboru vjerojatnije će ulagati u proizvodnju obnovljive energije, proizvode s niskim udjelom ugljika i energetsku učinkovitost, piše BBC.

Prema Europskom investicijskom fondu, tvrtke koje vode žene imaju bolje ESG rezultate od drugih kompanija. Tvrtke s većom zastupljenošću žena na vodećim pozicijama imaju bolju evidenciju usvajanja ekološki prihvatljivih politika.

Mogu li do Uprava?

O raznolikom vodstvu i ulozi žena u održivosti razgovarali smo s Ivanom Krajinović, partnericom i voditeljicom Odjela financijsko-računovodstvenog savjetovanja i izvještavanja o održivosti u EY-u Hrvatska.

“Ohrabrujuće je vidjeti sve veći broj žena koje preuzimaju pozicije direktorica za održivost. Održivost nije samo poštapalica – to je ključni aspekt moderne poslovne strategije. Žene, sa svojim jedinstvenim perspektivama i stilovima vodstva, donose neprocjenjive uvide kada se radi o rješavanju složenih izazova održivosti”, rekla je Krajinović.

Također, naglasila je da je raznolikost u vodstvu, uključujući onu rodnu, ključna za poticanje inovacija i osiguravanje da tvrtke usvoje održive prakse koje su učinkovite i uključive. Jedan od strateških prioriteta njezine kompanije je upravo promicanje jednakosti te stvaranje inkluzivne radne okoline. Pružaju i jednake prilike trenutnim i budućim zaposlenicima, neovisno o spolu. Na svjetskoj razini, u EY-u postotak je od 36 posto promoviranih žena na svim partnerskim i direktorskim razinama u 2023. godini.

Istaknula je da s obzirom na promjene trendova i sve veću važnost održivosti za poslovanje, svakako je za očekivati da će žene kroz održivost naći put do uprava.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -