Žene u održivosti složne: ‘U eri problema, budite rješenje’

U eri problema dajte sve od sebe da postanete dio rješenja – poruka je koja najbolje zaokružuje sva predavanja na našem jučerašnjem eventu: Konferencija za žene u održivosti 2024. U zagrebačkom restoranu Lido poslušale smo niz poučnih predavanja. Saznale smo, između ostalog, kako kompanije mogu ostvariti ambicije EU, ali i zašto je najvažnije imati lidera koji živi održivost. Može li biti održivo baviti se izrađivanjem plastike? Zašto bi se „žene u održivosti“ mogle nazvati i „ženama u izdržljivosti“? Na sva ta i mnoga druga pitanja odgovorile su nam naše govornice. Ostvarile smo cilj koji smo zacrtale – podržati žene u ovom iznimno važnom području.

banner održivost

‘Žene u održivosti’ ili ‘žene u izdržljivosti’?

Prvo predavanje održala je Marija Pujo Tadić. Žena je to koja je uspješno spojila struku diplomirane pravnice i poznavateljice Okolišnog prava i prava Europske unije. U svom interaktivnom predavanju „’Samo se srcem dobro vidi’ – klimatske promjene – realnost ili mit!“ istaknula je citat kojim se vodi. „More than ever, we need courage. We need leadership“. „Budite taj leadership“, poručila je.

konferencija žene u održivosti 2024.

Ines Borčić, voditeljica Odjela za održivi razvoj u OTP banci, osvrnula se na pitanje održivosti ljudstva koje „muči“ brojne poslovne žene. Postoji li dobar balans privatnog i poslovnog života? Kako kaže, žene bi se ponekad trebalo nazivati ne samo „ženama u održivosti“, već „ženama u izdržljivosti“. Uz sve druge izazove, na žene se u poslu često gleda kao potencijalne roditelje. Zbog toga njihova potencijalna radna mjesta uglavnom dobivaju muškarci. Objasnila je da bi kompanije trebale promatrati zaposlenike kao pojedince, a ne kroz razne statistike poput broja godina.

konferencija žene u održivosti 2024.

Predavanje „Održivost u EU – Kako ostvariti ambiciozni plan“ održala je Vali Marszalek, Direktorica ESG odjela u tvrtki Mazars. Kroz zanimljiv kviz znanja predstavila je ambicije Europske unije. Osim toga, osvrnula se na regulatorne zahtjeve koji se postavljaju pred poslovni sektor ne bi li se ambicija ostvarila.

konferencija žene u održivosti 2024.

Sandra Gašparić, Country Manager u Answearu, predstavila nam je Wear&Share. To je projekt koji omogućava svima koji žele donirati odjeću i tekstil za recikliranje da to učine bez izlaska iz svog doma. Čak 95 posto odjeće može se ponovno koristiti ili reciklirati i to moramo iskoristiti! Ispričala nam je sve o štetnosti brze mode, ali i kako Answear brine o utjecaju mode na okoliš.

konferencija žene u održivosti 2024.

Pročitajte više: 11 govornica na Konferenciji za žene u održivosti poručilo: žene su ključne


‘Bez liderstva nema pomaka’

Da je održivost više od trenda u globalnoj tranziciji, objasnila nam je Nina Dusper Sušić, generalna direktorica Balkan Clustera Hitachi Energy, i to na primjeru svog poslovnog uspona. Objasnila je da je jedini način da živimo održivost taj da imamo lidera koji živi održivost. „Bez liderstva nema pomaka“, poručila je.

konferencija žene u održivosti 2024.

Nikolina Jaković, konzultantica za održivost, odgovorila je na pitanje zašto bi sve kompanije trebale biti upoznate s konceptom procjene dvostruke materijalnosti. Na početku predavanja poručila je: „Budi aktivist“. Objasnila je novu Direktivu o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD). Ona od početka 2024. pred kompanije stavlja novu i složeniju procjenu materijalnosti – procjenu dvostruke materijalnosti, o kojoj nam je Nikolina otkrila sve.

konferencija žene u održivosti 2024.

Pročitajte više: Kako živjeti održivije? Ovako to rade sudionice naše konferencije ‘Žene u održivosti’


Kako to rade tvrtke u Hrvatskoj?

U panel-raspravi pod nazivom Održivost u Hrvatskoj – Kako odgovoriti na EU zahtjeve, sudjelovale su Blaženka Ćiško Anić, Jelena Čačulović, Katarina Brinar, Margareta Heder i Zrinka Belošić, a moderatorica je bila Vali Marszalek. Glavna pitanja bila su kako poslovni sektor odgovara na zahtjeve tranzicije na održivije gospodarstvo EU, s kojim se izazovima suočavaju i kako pronalaze rješenja.

konferencija žene u održivosti 2024.

Blaženka Ćiško Anić, Direktorica razvoja u Saponia d.o.o., poručila je: „Izvještavanje o održivosti nije samo naša obaveza, mi to stvarno želimo. Smatramo to nečime što je logičan nastavak naše komunikacije s potrošačima i svim dionicima“. Idu korak dalje i žele preko svojih proizvoda poticati dionike koji koriste njihove proizvode na održivost.

Izvršna direktorica u Weltplastu Jelena Čačulović rekla je da ih, s obzirom na to da proizvode plastiku, mnogi pitaju „je li to održivo“. Jelena objašnjava da čovjek ne može živjeti bez plastike. „Hoćemo li ostati na konvencionalnoj plastici? Nećemo“, objašnjava Jelena. „Idemo na recikliranje – to je održivo“.

Katarina Brinar iz Hrvatskog Telekoma istaknula je da njezina tvrtka već dugi niz godina izvještava o održivosti. Do prije otprilike dvije godine radili su to u Odjelu korporativnih komunikacija, a danas imaju ESG odjel i ESG strategiju. Najvažnija im je – transparentnost.

Margareta Heder, Offer Marketing Manager za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u tvrtki Schneider Electric, prisjetila se da su oni kao globalna kompanija ovaj proces započeli još daleke 2005. godine. Već su tada imali svoj izvještaj, ciljeve… Rade na tome da sve svoje partnere uključe u proces održivosti.

ESG Koordinatorica u Studencu Zrinka Belošić objasnila je da Studenac do sada nije morao izvještavati o održivosti. Ona je s timom pokrenula cijelu priču o održivosti i stavila veliki naglasak na edukaciju. Najveći izazov im je vrijeme, odnosno rokovi. Ipak, iako „na knap“, ističe da im je novi izazov veoma zanimljiv.


Pročitajte više: CSRD direktiva: Kako ostvariti ambiciozni plan održivosti?


U eri problema, budite rješenje

Dijana Najjar Raškaj, Senior Corporate Affairs Executive u Philip Morris International, svojim je predavanjem poručila da u eri problema trebamo dati sve od sebe da postanemo dio rješenja. Objasnila je transformaciju vizije svoje kompanije, ma koliko neobična bila. To je: „Budućnost bez dima cigarete“. Od duhanske kompanije približili su se tehnološkoj kompaniji. Predavanje je zaključila citatom: „Doing well by doing good“.

konferencija žene u održivosti 2024.

Kako vlastitom njegom možemo njegovati i planetu otkrila nam je Tihana Veljačić, osnivačica Ditch Plastic Croatia i suosnivačica THE GREEN HUB Croatia. Predstavila je A-DERMA proizvode i istaknula važnost promišljanja o tome kakve proizvode biramo. Što se nalazi „unutar“ proizvoda koje koristimo? Što stavljamo na svoju kožu? Važno je da se radi o prirodnim i organskim sastojcima jer je koža naš najveći organ i barijera koja čuva organizam.

konferencija žene u održivosti 2024.

Pročitajte više: Žene i klimatske promjene – zašto su im baš one najviše izložene?


‘Trenutak kad usporimo daje nam drugu perspektivu’

Monika Mikac, CEO u NAD Capitalu, istaknula je veliku lekciju koju ju je naučio prijatelj – najbolje rezultate ostvarujemo kad shvatimo da smo sami sebi najveći neprijatelji. Najvažniji su balans i promjena, kako u održivosti, tako i u životu. Sama sebi često ponavlja: „Diši i uspori. Trenutak kad usporimo daje nam drugu perspektivu“.

konferencija žene u održivosti 2024.

Anita Knezović, ESG menadžerica u ALPHA CAPITALIS, otkrila je što ESG znači za suvremene potrošače. Njezina privatna misija je upravo podizanje svijesti o održivosti. Želi promicati taj sustav vrijednosti kod svoje djece, okoline, pa i kod korporacija. Objasnila je što je koncept nudginga (gurkanja). Naime, ne želi nas se prisiliti da izaberemo održiviju od dvije opcije, već je cilj potaknuti nas da sami za njom posegnemo.

konferencija žene u održivosti 2024.

Sponzori i partneri konferencije su OTP banka d.d., Mazars, Hitachi Energy, Weltplast, Answear, Saponia, Philip Morris Zagreb d.o.o., Hrvatski Telekom, Schneider Electric, A-DERMA i Končar Elektroindustrija, Abeceda komunikacije i Alpha Capitalis. Medijski pokrovitelj je Core Connect.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -