Počinje nova era za žene u biznisu – poduzetništvo

Žene nakon nekog vremena jednostavno izgube ambiciju za korporativnom karijerom. Razlozi za to su mnogobrojni – od nemogućnosti napredovanja do želje za ravnotežom između privatnog i poslovnog života. I upravo zbog toga, mnoge odlaze iz korporacija i odlučuju se za poduzetništvo, tj. vlastiti biznis.

Korporativna karijera “ubija” žensku ambiciju

Istraživanje Julie Coffman iz tvrtke Bain & Company pokazalo je kako žene nakon više od dvije godine rada u korporacijama gube ambiciju i želju za napredovanjem. Istraživanje je provedeno na uzorku od više od 1000 muškaraca i žena. Istraživači su ispitanicima postavili dva jednostavna pitanja: “Imate li želju za pozicijom u top menadžmentu u velikoj kompaniji?” i “Mislite li da ćete doći do te pozicije?”

Rezultati su pokazali da žene s dvije ili manje godina radnog iskustva u korporaciji imaju gotovo iste ambicije i uvjerenja o napredovanju do top menadžmenta kao i muškarci. No, kod žena s više od dvije godine radnog iskustva ta ambicija i samopouzdanje drastično pada.

Nakon nekog vremena žene koje rade u velikim tvrtkama žele imati više vremena za obitelj i djecu, no ono što je zanimljivo kod ovog istraživanja je upravo to da je taj pad ambicije za napredovanjem do top menadžmenta neovisan od toga da li je žena udana i ima li djecu. Dakle, i one koje nisu udane i nemaju djecu gube želju za radom u korporacijama.

Jedan od razloga zašto se ovo događa je to što brojne tvrtke hvale top menadžere koji posvećuju svoje slobodno vrijeme poslu, piše Harvard Business Review. A kada se takav način rada ističe kao norma, mnoge žene izgube vjeru u napredovanje, a samim time i postojeće ambicije.

Istraživanje je pokazalo kako se žene ne vide u takvim stereotipima poslovnog uspjeha, ali i mnoge od njih nemaju odgovarajuću potporu od svojih nadređenih.

No, ovdje se ne radi o nedostatku ambicije kod žena. Nego jednostavno više ne žele provoditi cijele dane na poslu, kako bi imale nekoliko sati “života” navečer. Naročito kada u život dođu obitelj i djeca. I upravo se zato mnoge odlučuju na poduzetništvo koje im omogućuje da isti trud kojeg su ulagale u tuđi biznis ulože u svoj.

Žene_u_poduzetništvu_1

Sve više žena želi napustiti korporativni svijet

Da sve više žena želi napustiti korporacije u kojima rade i pokrenuti svoj biznis pokazalo je istraživanje Sarah Fink iz Centra za poduzetništvo u Velikoj Britaniji.

Ispitivanje je provedeno na poduzetnicima i direktorima na C-level poziciji (muškarcima i ženama).

Rezultati istraživanja su pokazali kako su žene na C-level poziciji više zainteresirane za pokretanje vlastitog biznisa u sljedeće 3 godine od svojih muških kolega (69% žena naspram 29% muškaraca).

Taj trend – da sve više žena želi napustiti korporativni svijet i pokrenuti vlastiti biznis – definitivno postoji i u Hrvatskoj. Možemo ga vidjeti i po broju poduzetnica s kojima smo svakodnevno u kontaktu i o kojima imate priliku čitati na našem portalu, a vjerujemo da će ga potvrditi i istraživanje na tu temu koje je upravo u pripremi.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Besplatne menstrualne potrepštine

Besplatne menstrualne potrepštine dostupne su u Škotskoj. A što je s...

Škotska je prva u svijetu omogućila besplatne menstrualne uloške, a odluka je stupila na snagu ovog ponedjeljka, izvještava Women's Agenda. Prije...
- Advertisment -