Gdje se skrivaju žene u znanosti? Okupili smo liderice iz farmacije, genetike, bio(tehno)logije…

Studenti upisani na visoka učilišta pretežito su ženskog spola – njih gotovo 60 posto su žene. Od 1980-ih godina raste postotak žena koje postižu titule magistra i sveučilišnih specijalista. Od 2000-ih spolna raspodjela je gotovo ujednačena za žene i muškarce koji su stekli naziv doktor znanosti. Ipak – kad je riječ o vodećim pozicijama u znanosti, postotak koji zauzimaju žene i dalje je neznatan u odnosu na muškarce – unatoč visokoj školovanosti. Da manjka žena, dakle, nije važeći argument.

Zoran je to prikaz da usprkos poboljšanju položaja i poticanju sudjelovanja žena i djevojaka u znanosti njihova ravnomjerna zastupljenost u znanosti ostaje relevantno društveno pitanje. Baš zato već tradicionalno u veljači, kad se obilježava Dan žena i djevojaka u znanosti, održavamo konferenciju za žene u znanosti.

Žene u znanosti 2024. održat će se u restoranu Lido, uz predivni Jarun, 15. veljače. Prijave su otvorene. Otvaranje konferencije je u 9 sati. Evo koga ćete imati priliku čuti na konferenciji Žene u znanosti 2024.

“Moj liderski potpis”: Viktorija Zadro Huml

Viktorija Zadro Huml ima više od 20 godina iskustva na inovativnom farmaceutskom tržištu i u biotehnologiji. Njezino iskustvo obuhvaća različita terapijska područja, uključujući genetske bolesti, hematologiju, imunologiju, gastroenterologiju, pulmologiju i onkologiju. Počela je svoju profesionalnu karijeru u kliničkim istraživanjima u Kanadi.

Ipak, vođena ljubavlju prema Hrvatskoj, preselila se u Zagreb kako bi radila za Nycomed kao predstavnik prodaje. Viktorija je strastvena prema učenju, voli izazove, a ova pozitivna orijentacija pomogla joj je da razvije svoju karijeru do pozicije regionalnog generalnog direktora u Takedi.

Kako kaže, važno joj je upoznati sebe, investirati u osobni razvoj kroz učenja, tražiti nove izazove i stjecati iskustvo kako bi mogla voditi. Sretna je što može podijeliti dio iskustva i znanja kroz programe mentoriranja i nastaviti učiti te pronalaziti nove izazove.


Pročitajte više: Medicinska sestra razbila sve predrasude i ogolila prave probleme zdravstva


“Algoritam puta”: Marija Delimar

Marija Delimar direktorica je poduzeća Medis Adria d.o.o. Studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu omogućio joj je praćenje najnovijih spoznaja u tom području, stjecanje širokog znanja i kompetencija, a Medis je uvijek nudio i tražio inovativna rješenja za nezadovoljene medicinske potrebe, osobito za rijetke bolesti koje su oduvijek bile predmet njenog interesa.

Marijin algoritam puta spontano je vođen afričkom poslovicom “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” U njenom slučaju suradnju će uvijek odabrati kao najbolju opciju strategije za uspjeh.

“Izazovi poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi”: Mihaela Vukšić Munitić

Mihaela Vukšić Munitić je magistra farmacije sa završenim doktoratom iz poslovne administracije. Nedavno je završila magistarsku diplomu iz područja upravljanja ljudskim resursima i organizacijama. U farmaceutskoj industriji radi od početka svoje karijere, već 19 godina. U posljednjih sedam godina Mihaela djeluje kao poduzetnica za strane farmaceutske tvrtke koje imaju za cilj izgraditi infrastrukturu i započeti ili proširiti poslovanje u regiji Središnje i Istočne Europe. Njezin fokus je strateško upravljanje, vođenje timova te izgradnja kvalitetnih odnosa sa strateškim poslovnim partnerima.

Mihaelino predavanje će istaknuti ključne trenutke u njezinom putovanju kroz farmaceutsku industriju, naglašavajući izazove, prepreke i neobične trenutke. Razmotrit će teške odluke, postignuća te iskustva rada u internacionalnom okruženju tijekom posljednjih 7 godina.

Self – learning“: Ema Zahirović

Ema Zahirović diplomirana je magistra inženjerka bioprocesnog inženjeringa. Svoju karijeru započela je u farmaceutskom sektoru, privučena željom za radom s ljudima i motivacijom za sudjelovanje u farma biznisu. Trenutno obnaša dužnost Voditeljice ključnih kupaca u tvrtki Zentiva, koja se specijalizira za proizvodnju biosličnih lijekova, kompleksnih nebioloških lijekova, generičkih i OTC lijekova.

Ema također prepoznaje važnost osobnog uspona i edukacije. Svoj doprinos društvu daje i u ulozi Learning ambasadora. Njezino predano zalaganje odražava se u njezinom nastojanju da podijeli znanje i potiče kulturu učenja unutar organizacije. Zahirović se ističe kao dinamična figura u farmaceutskom svijetu, pokazujući savršen spoj stručne izvrsnosti i strasti prema osobnom i kolektivnom napretku.


Pročitajte više: Claudia Goldin osvojila Nobela ukazivanjem na neravnopravnost žena


Kroz genetiku do poduzetništva: Maja Barbalić

Maja Barbalić je osnivačica i direktorica tvrtke Genom. Genom okuplja molekularne biologe i genetičare s ciljem pružanja podrške pojedincima i zdravstvenim djelatnicima u izboru i provođenju genetičkog testiranja.

Kao postdoktorant i docent radila je 4 godine na UT Health Science Center u Houstonu. Kao izvanredni profesor radila je na Medicinskom fakultetu u Splitu, a trenutno predaje na splitskom PMF-u u Splitu kao vanjski suradnik. Sudjelovala je u brojnim znanstvenim domaćim i međunarodnim projektima te je objavila preko 90 znanstvenih publikacija.

Majina fascinacija genetikom vodila ju je od znanosti do poduzetništva i opet do znanosti. Želja joj je bila i ostala svima otkriti što nam genetika može pružiti – od uvida od kuda su nam došli preci do prevencije raznih bolesti. Znanost i poduzetnišvo se negdje ljube, negdje odbijaju, i još uvijek joj je izazov miriti te dvije ‘grane’.

Pozivamo vas da i vi sudjelujete u promoviranju ravnopravnosti žena u znanosti. Prijavite se već danas.

Sponzori i partneri konferencije su Takeda, Zentiva, Adria Dental Group, MEDIS, Active Luxe Cosmetics, Selvita, Poliklinika Salvea, Poliklinika Mazalin, Johnson&Johnson, Astra Zeneca, MSD, PWC, Ramiro.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -