Zašto se žene trebaju umrežavati s drugim ženama?

Mnogo se priča o problemima s kojima se žene susreću na svojem karijernom putu, a glavni se problem odnosi na otežano napredovanje. Korporacije su često nemilosrdne, a ženama je posebno teško, stoga su ženske poslovne mreže u porastu. Prema nedavnom istraživanju koje je proveo The Conversation, to je jako pozitivan fenomen.

Žene bolje razumiju žensko iskustvo

Razne ženske organizacije nastoje umrežiti žene, čak i na međunarodnoj razini, i to s ciljem da im pomognu u karijernom napredovanju, odnosno u stjecanju ravnopravnog statusa na radnom mjestu.

Takve grupe mogu ženama pružati savjetovanja, radionice, organizirati konferencije ili jednostavno okupljanja u svrhu umrežavanja. I dok se jednima ne sviđa ovakav model jer je isključiv, drugi ga pozdravljaju kao odličnu priliku za razmjenu iskustava i znanja.

“Ženski poslovni put je težak. Još je društvo nekako naviklo na žene na vodećim pozicijama, ali poduzetnice koje žele razviti ozbiljan biznis su velika egzotika ne samo kod nas nego i u svijetu,” otkriva Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravog odbora udruge Glas poduzetnika.

The Conversation je u istraživačke svrhe analizirao četiri velike ženske poslovne mreže u SAD-u i UK-u. Za početak, članice smatraju kako su im takve mreže puno pomogle pri karijernom rastu jer nude niz individualnih i kolektivnih strategija koje su im pomogle pri navigiranju kroz vrlo muški dominiran poslovni svijet. Konkretnije, naučile su nove vještine i stekle nova znanja, ali i stekle poznanstva koja im pružaju podršku.

Posebno je to važno ženama koje tek ulaze na tržište rada, koje dugo nisu radile ili koje se vraćaju s porodiljnog. Kod njih je uočen najveći benefit umrežavanja. Žene s jako malo ili nimalo iskustva ne znaju što reći na razgovorima za posao i potrebna im je smjernica.

S obzirom na to da žene bolje razumiju žensko iskustvo, očekivano je da će žena biti sklonija preporučiti ili čak zaposliti osobu koja je neko vrijeme bila, primjerice, domaćica. Ona jednostavno zna koje vještine dolaze s tim i gdje se one mogu implementirati. Na kojoj god poziciji bila, na nju i dalje vrlo vjerojatno pada značajan dio neplaćenog kućanskog rada. Slično je i s promjenom karijere koja je svakako lakša kad vam netko direktno može reći koje snage imate i kako ih možete iskoristiti.


Pročitajte više: “Jedno je raditi pitch, a drugo je dobiti kunu od investitora” – Širenje na nova tržišta uz pomoć venture kapitala bila je tema panela na večeri za poduzetnice


ženske poslovne mreže

Vidljivost i emotivna podrška ključ su napretka

Umrežavanje se općenito smatra poželjnim u korporativnom svijetu. Ono osigurava bolju vidljivost i prepoznatljivost što dovodi do većeg broja poslovnih prilika i šansi za promaknuća. Žene koje su vidljivije, prepoznate lakše napreduju i lakše dobivaju povišice.

“Važno je umrežiti se sa ženama koje dijele iste izazove,” pojašnjava Matić. “Mi ženama kroz konferencije i večere po funkcijama omogućavamo ciljani networking sa ženama iz iste branše i ono što one čuju tamo je neprocjenjivo, da ne govorimo o networkingu.”

Ženske poslovne mreže počivaju upravo na umrežavanju, što je u konačnici primaran razlog iz kojeg članice ostvaruju poslovne uspjehe nakon pridruženja. Žene na visokim pozicijama rado će dijeliti savjete ženama na nižim pozicijama, a često će podijeliti i detalje vlastitog karijernog puta. U pravilu će bez zadrške progovoriti o dobrom i lošem, o preprekama i seksizmu, o iskustvu s balansiranjem posla i majčinstva.

Svaka uspješna žena ima svoju priču koja nije bila jednostavna, a njezin uspon je u konačnici inspiracija svakoj karijerno orijentiranoj ženi. Reprezentacija je važna, a ako žene ne vide druge žene na poziciji koju žele, njihova će motivacija biti niska.

U svemu nije zanemariva ni emotivna podrška. Uspon korporativnom ljestvicom je nesumnjivo zamoran i stresan. Mogućnost razgovora s nekim tko je to već prošao, i to uz iste specifične prepreke, olakšava daljnje postupanje i daje mentalnu snagu za dalje. Također, značajno podiže samopouzdanje. Nešto je to što korporativni svijet voli zanemariti, no ženske grupe su prepoznale važnost.

“Za širi networking tu su naši partyji i Health&wellness day. Zapravo rješavamo i sve ostale njihove izazove osim karijere, na primjer zdravlje čija ugroženost dolazi zajedno s mukotrpnim radom i obiteljskim obavezama,” pojasnila je Matić važnost ovog često zanemarenog aspekta.

ženske poslovne mreže

Pročitajte više: Poduzetnice sjeverne Hrvatske sinoć u Varaždinu pretresle lokalne i nacionalne probleme koji ih muče


Različiti interesi, a ista iskustva

Konačno, ženske mreže su veoma inkluzivne. U multikulturalnim društvima veoma je važno omogućiti umrežavanje između ljudi različitih rasa i iz različitih kultura. No, i kad je riječ o homogenim društvima, umrežavanje treba širiti bez obzira na materijalni i socijalni status.

Ženske poslovne mreže okupljaju žene različitih struka, razina obrazovanja, dobi, iskustva i kultura, no zajedničkog interesa i cilja. Žena neće biti odbijena zbog siromaštva, religije, slabog poznavanja domaćeg jezika. Upravo zbog naglašavanja ženskog umrežavanja, svaka je dobrodošla. Spol postaje jedini čimbenik isključivanja, i to jednostavno zbog dijeljenog iskustva na razini društva.

Isto tako, žene iz primjerice IT industrije neće se umrežavati samo sa svojim kolegicama, već i s onima koje se bave marketingom, ljepotom, čišćenjem, pravom itd. Različita znanja i struke obogaćuju se suradnjom i direktnom razmjenom znanja.

Istraživanje je zaključilo kako su članice mreža zaista uočile značajan benefit umrežavanja, te kako se karijerni razvoj ubrzao. Druge žene iz svoje mreže smatraju ženama od povjerenja, te rado s njima komuniciraju. Mnoge su potaknute njima osnovale vlastite tvrtke, naučile bolje organizirati vrijeme s obitelji i općenito stekle sigurnost koju im pružaju žene koje su baš poput njih.

Jer ako žene čiji karijerni put tek počinje misle da je njihovim uzorima bilo jednostavno, neće imati hrabrosti za sljedeći korak. Kad vam žena kojoj se divite kaže da je prošla isto što i vi prolazite, ohrabrit ćete se i usudit ćete se. I uspjeti. Jer vam je ona rekla da možete. Ona koja je dokaz da možete.

Foto: Domagoj Bregant / Ivica Jero / Jadran Babić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -