Žene koje su uspješne u networkingu rade ove 4 stvari

Često se kao razlog zašto žene ne napreduju na vodeće pozicije navodi njihov nedostatak pristupu neformalnom networkingu unutar industrije u kojoj rade. Neki ljudi za to krive pristranost, tj. muškarce na visokim pozicijama koji preferiraju networking s drugim muškarcima. Drugi uzrok ovome mogao bi biti stil života žena, koje balansiraju privatno i poslovno te su od muškaraca aktivnije u kućanskom i obiteljskom aspektu života.

Kako unaprijediti networking kod žena?

Nova studija koju je provela Inga Carboni, profesorica pri William & Mary’s Mason School of Business, bavi se pitanjem ženskog networkinga i kako ga unaprijediti, prenosi Harvard Business Review.

Otkriveno je kako žene liderice imaju uspostavljen snažan network koji rezultira jačim utjecajem, a i višim pozicijama, tj. unaprijeđenjem na poslu. Što one točno rade drugačije, otkrili smo za vas.

Istraživanje unutar kojeg je intervjuirano 16 i pol tisuća žena i muškaraca dovelo je do otkrivanja četiri karakteristike koje razlikuju žene uspješne u networkingu od ostalih.


Pročitajte više: 4 tajne uspješnog ženskog networkinga!


Svako ‘da’ znači ‘ne’ za nešto drugo

Žene absorbiraju više suradničkih zahtjeva od muških kolega. Prema tumačenju Roba Crossa, jednog od suradnika Inge Carboni na studiji, menadžerice s najjačim networkom „prepoznaju da svako ‘da’ znači ‘ne’ za nešto drugo.” Žene će rjeđe reći ne jer tad osjećaju grižnju savjesti. Ključ je u učinkovitosti. Rukovoditeljice su strateški nastrojene i promišljene u svojim odlukama. Odupiru se pomoći kolegama kako bi ispale ‘timski igrači’.

One će prioretizirati sebi najvažnije zadatke te iz kalendara izbaciti manje bitne obveze. Također, diktiraju efektivne norme kod e-mailova, a i odvajaju vrijeme za promišljanje i reflekciju.

Spretno odbacivanje starih u korist novih poveznica

Ženske su konekcije snažne i dugotrajnije od muških. Također, one s vremenom rastu i isprepliću se. No, ono što su liderice primijetile je da rad u dinamičnoj okolini zahtijeva prilagodbe, koje uključuju i novo povezivanje. Oslanjanje na iste ljude može naštetiti radnoj performansi.

Visoko pozicionirane žene znaju pravodobno odbaciti stare veze u korist novih. To čine neodržavanjem kontakata ili proaktivnim prekidom povezanosti. „Kad ste na prijelomnoj točki na poslu ili se upuštate u novi projekt, razmišljajte o svojim ciljevima i tko će vam pomoći da ih postignete. Neovisno je jesu li vaši ciljevi politički, razvojni, usmjereni na inovaciju ili povezani s najboljim praksama“, navodi Cross.

Dosljedno stvarajte nove veze i odnose, te se oslonite na organizaciju da pomogne uvođenjem networking pregleda na početku ili tijekom evaluacije projekta.


Pročitajte više: Ovo su tri razine uspješnosti u networkingu – saznajte na kojoj ste vi


Pomicanje granica

Najbolje umrežene žene ne stide se povezivanja s ljudima iz različitih geografskih ili poslovnih područja i jedinica, kao ni onih na raznim funkcijama. One s manje uspješnim networkingom osjećaju se nelagodno koristiti ovu taktiku, jer kako tvrdi Carboni, vole vlastitu zajednicu. Pomicanje granica uzrokuje im stres i boje se povratnih komentara.

Izlazak iz ‘zone komfora’ ključan je za pristup novim informacijama te u težnji za napredovanjem. Cross sugerira da se povremeno zapitate tko nije u vašem networku, a trebao bi biti. Nakon što to razlučite, bitan je način na koji ćete pristupiti osobi. Cross predlaže: „Možemo li popiti kavu i istražiti načine zajedničkog rada?“

Najuspješnije žene ne umanjuju vlastito znanje, postiguća i vještine

Više od 20 godina istraživanja dovelo je do zaključka da se ljudima s najboljim učinkom smatraju oni koji su unutar vlastitog networka poznati kao najenergičniji. Točnije, to su oni kolege koji posao čine zanimljivijim i potiču ostale na bolji performans. U ovom se aspektu poslovanja žene uspješne u networkingu razlikuju od onih manje uspješnih. Kako? Uspješne posjeduju i sposobnost i toplinu, inteligenciju i emocionalnu inteligenciju, što je kroz istraživanja dokazano da je nužno kako bi se izgradilo povjerenje.

„Najuspješnije žene ne umanjuju vlastito znanje, postiguća i vještine“, tvrdi Cross. Također, koriste humor i male geste kako bi pokazale brižnost i pozitivnost. Aktivno slušaju kako bi potakle kreativno razmišljanje među kolegama.

Istraživači uključeni u studiju nadaju se da će više žena adaptirati četiri karakteristike za uspješan network. Na putu do uspjeha moraju biti učinkovite, spretne (okretne), energetski uravnotežene te pomicati, točnije širiti granice svojeg networka.

Foto: Domagoj Bregant

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -