Počinje zimsko računanje vremena. Evo kako se izboriti s utjecajem na zdravlje

Ove ćete se nedjelje naspavati! Vrijeme se za pomicanje sata – počinje zimsko računanje vremena. U nedjelju u tri sata ujutro vrijeme se vraća unatrag za jedan sat i time započinje zimsko računanje vremena. Iako je bilo govora u Europskoj uniji da će se takva praksa ukinuti, ipak još nije donesena nikakva odluka. Hrvatska vlada prošle je godine Uredbom odredila ljetno i zimsko računanje vremena minimalno do 2026. godine.

Razlog za pomicanje sata unatrag, s ljetnog na zimsko vrijeme, jest iskoristiti prirodno povećanje svjetla tijekom ljeta kako bi se produžilo dnevno svjetlo i tako uštedjelo energiju. Ova praksa je prvotno uvedena da bi se smanjila potrošnja energije za osvjetljenje tijekom ljetnih mjeseci. Kad se sat pomiče unatrag, sati se “vraćaju” za jedan sat, pa se čini da dan završava ranije prema vremenu na satu.


Pročitajte više: Pomicanje sata – je li ova praksa zapravo korisna?


Promjena utječe na ljudski bioritam

Mnogo ljudi su protiv pomicanja sata jer im to utječe na bioritam. Brojna su istraživanja pokazala kako je promjena vremena uzrokovana pomicanjem sata u ožujku i listopadu povezana s tjelesnim i psihičkim tegobama, piše tportal. Naše tijelo funkcionira na principu svjetlo-mrak, a tijekom noći luči melatonin, hormon koji je povezan sa svim drugim fiziološkim procesima. Kada se on poremeti, poremeti se i zdravlje.

Tako se mogu pojaviti jake i učestale glavobolje i problemi s kilogramima zbog manjka aktivnosti. Također, povećan je rizik od srčanih i moždanih udara. Mentalno zdravlje može biti narušeno.

Savjet je da u danima nakon pomicanja sata izbjegavate nervozu i idete polaganim tempom. Smanjite količinu kave i cigareta te jedite svježe voće i povrće. Lagana hrana bogata vitaminima i mineralima će probuditi organizam te mu vratiti energiju i prirodnu ravnotežu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -