Istraživanje istaknulo 7 vještina koje jamče uspješan brak!

Brakovi prolaze kroz krize, vjerojatno je i vaš prošao jednu, ali vrlo često se mogu poboljšati lakše nego što mislite. Faza “medenog mjeseca” ne traje vječno, a uspješan brak zahtijeva skup vještina koje se mogu naučiti s vremenom.

Povezano:

Uspješan brak je moguć, ali potrebno je raditi na njemu!

Sedam strategija proizašlo je iz četrdesetogodišnjeg istraživanja dr. Johna Gottmana, provedenih u praksi kliničkom metodom dr. Julie Schwart Gottman. Otkrili su što može pozitivno utjecati na brak.

Rano potražite pomoć

U prosjeku parovi čekaju šest godina prije nego što potraže pomoć stručnjaka za probleme u vezi, tu svakako treba dodati i statistiku da se polovica svih razvoda dogodi u prvih sedam godina braka. To znači da većina parova predugo živi s neriješenim problemima. Ako smatrate da u vašem braku ima problema ili ste nesretni, potražite pomoć. Nije sramota ići na bračno savjetovanje.

Razmislite što želite reći prije nego što to izgovorite

Naravno da ne morate šutjeti kako biste održali lažni mir u kući, ali mora postojati određena razina kojom ćete razgovarati i vaš partner i vi. Naučite svoje potrebe i brige reći bez kritiziranja ili okrivljavanja partnera.

Ublažite “početak” svađe

Svađe i prepirke nastaju jer jedan partner pokrene sukob kritičkim ili bolnim primjedbama. Iznošenje problema lagano i bez stvaranja krivnje djeluje puno i omogućava parovima da se mirno uključe u raspravu i u konačnici riješe problem.

Prihvatite utjecaj svog partnera

Istraživači su proučavajući heteroseksualne brakove otkrili da će veza biti uspješna u tolikoj mjeri u kojoj suprug može prihvatiti utjecaj svoje žene. Na primjer, ako žena kaže svom suprugu: “Moraš li raditi u četvrtak navečer? Moja majka dolazi za vikend i trebam tvoju pomoć da se pripremim. “

On odgovara: „Moji su planovi dogovoreni, a ja ih ne mijenjam.“

Kao što možda pogađate, ovaj supružnik ima obrambeni stav. Sposobnost muža da na njega utječe žena (radije nego obrnuto) je presudna jer istraživanja pokazuju da su žene već dobro uvježbane u prihvaćanju utjecaja od muškaraca. Pravo partnerstvo događa se samo kad suprug može učiniti istu stvar.

Visoki standardi

Sretni parovi imaju visoke standarde jedni za druge. Najuspješniji parovi, čak i oni tek vjenčani, odbijaju prihvatiti štetno ponašanje od druge strane. Niska razina tolerancije prema lošem ponašanju na početku veze znači uspješan brak.

Naučite popraviti i završiti svađu

Sretni parovi naučili su kako završiti svađu ili kako popraviti situaciju prije nego što prepirka potpuno izmakne kontroli. Evo kako ih možete popraviti:

  • Koristite humor
  • Pokažite brigu ( “Razumijem da ti je ovo teško”)
  • Istaknite kako ste u svemu skupa (“Zajedno ćemo riješiti ovaj problem”)
  • Odustajanje (u braku često morate popustiti kako biste pobijedili)
  • Znakovi zahvalnosti i razumijevanje tuđih osjećaja imaju značajan ulogu

Ako svađa počinje prelaziti granice, napravite pauzu od 20 minuta i ponovno pristupite temi kada oboje budete mirniji.

Usredotočite se na pozitivne stvari!

Parovi trebaju barem pet puta više imati pozitivnih komentara jedno o drugome i o svojoj vezi nego negativnih. Na primjer, sretan par će reći „Puno se smijemo“, umjesto nesretnog koji će reći „Nikad se ne zabavljamo“. Uspješan brak treba puno pozitivnih komentara i pozitivne atmosfere.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -