Što očekujemo od novog predsjednika Zorana Milanovića?

Zoran Milanović novi je predsjednik Republike Hrvatske, a kako se bura oko izmjene na vlasti još ne stišava, nas zanima što će obilježiti njegov mandat. Upitali smo naše poduzetnice što očekuju od novog predsjednika te što misle kakav će stav zauzeti prema poduzetništvu.

Povezano: Kolinda Grabar Kitarović o poduzetništvu, ženama u poduzetništvu i ženama na vodećim pozicijama

Očekujem da neće zaboraviti svoje poduzetničke dane

Ivana Ninčević Lesandrić, nezavisna saborska zastupnica kluba Most, očekuje da će Zoran Milanović kao predsjednik utjecati na promjene u poduzetništvu. Iako nema značajnu ulogu u izmjenama zakona, njezina želja je da se kao predsjednik zalaže za promjene.

“S obzirom na to da se ovdje radi o vrlo rijetkom slučaju u politici – da bivši premijeri, i dugogodišnji političar socijaldemokratske partije otiđe raditi u privatni sektor, i to kao samozaposleni direktor. Nakon čega se vraća u politiku, upravo s iskustvom samozaposlenog poduzetnika, očekujem za početak samo da ne zaboravi svoje poduzetničke dane.

Ukoliko ih ne zaboravi već smo napredovali, jer imamo političara na tako visokoj funkciji koji poznaje probleme poduzetnika – a to je već veliki korak naprijed. Shodno tome, iako ne pričamo o izvršnoj funkciji, bilo bi za očekivati da će se zalagati za slobodno tržište, porezna rasterećenja, zauzimati stavove koji će rješavati probleme poduzetnika, promicati poduzetništvo, poticati na samozapošljavanje itd. Ali isto tako treba uzeti u obzir i njegovo  dosadašnje političko djelovanje, kao i lijeve ekonomske politike, a to je sušta suprotnost svemu nabrojanom pa kad sve zbrojite, opet ćemo čini se biti na istom, ali svi imaju pravo pogriješiti i na temelju iskustva promijeniti svoje mišljenje pa evo idemo vidjeti što će se zapravo i dogoditi.”

Predsjednik treba utjecati na poduzetništvo

Tatjana Korceba Huić, suosnivačica udruge poreznih obveznika Lipa, smatra da predsjednik, nakon iskustva u poduzetništvo, mora poticati poduzetništvo.

“Iako sad nema ovlasti u području gospodarstva, za njega može učiniti više nego u premijerskom mandatu, kad je imao sve ovlasti. Porezi, parafiskalni nameti, zakonodavstvo koje se odnosi na male kao i na velike je mogao osjetiti na svojoj koži. To je i razlog zašto je za poduzetništvo zainteresirano tek 25% odraslih građana. Kao predsjednik, mogao bi utjecati na približavanje barem EU prosjeku od 37%, što znači da ga čeka – puno posla. A u malom poduzetništvu je gotovo 500.000 zaposlenih. Svi smo mi i glasači…”

Povezano: Čeka nas val zatvaranja malih tvrtki zbog štetnog Zakona o doprinosima!

Treba iskoristiti svoj utjecaj na Vladu i lobirati promjenu zakona

Poduzetnica i spisateljica Kristina Ercegović nema očekivanja, ali ističe kako bi bilo dobro da iskustvo mikropoduzetnika iskoristi za utjecaj na Vladu te lobira promjene zakona.

“Ništa ne očekujem, kao ni od koga dosada, a nadam se prvo da nas neće posvađati sa susjedima koji su nam najveći trgovinski partneri ni s drugima koji to još nisu, naravno. Drugo, bilo bi lijepo, budući da i sam ima kakvo takvo kratko iskustvo mikropoduzetnika, da iskoristi svoj utjecaj na rad Vlade i da lobira da se zapravo u praksi donese poseban Zakon za mikro i male poduzetnike kojim bi se oni izuzeli od primjene niza zakonskih akata i propisa koji su zapravo pisani za velike i za male nemaju smisla i njihovo poslovanje dovode do apsurda.

Direktiva EU kaže Think Small First – kod nas mali, mikro i srednji čine 99,7% poduzeća, a velika 0.3.%. Svi zakoni su pisani za ovih 0.3%. Kada bi postojan poseban zakon koji bi regulirao poslovanje malih i izuzeo ih niza, za male, apsurdnih situacija vjerujem da bi to cijeloj Hrvatskoj dalo vjetar u leđa. Ne zaboravimo poduzetništvo čini temelj ekonomskog rasta i razvoja cijelog društva, a upravo mali i mikro čine trećinu istog. Dakle, tu je važno fokusirati se i taj kotačić rasteretiti i dati mu krila da poleti. I tek tada možemo poletjeti svi. I tek tada Hrvatska može biti zemlja u kojoj se i kvalitetno živi i dobro posluje.”

Povezano: Svjetski dan poduzetnica: Kakvo je stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj?

Podrška ženama u poduzetništvu i na visokim pozicijama

CEO Women in Adria, Ivana Matić očekuje da će predsjednik Zoran Milanović poticati poduzetničku klimu, ali i podržati žensko poduzetništvo.

“Njegovo kakvo-takvo poduzetničko iskustvo nam je dragocjeno jer većina saborskih zastupnika, ministara i ostalih na vlasti nema ni to. Očekujem da sa svoje pozicije utječe na poduzetničku klimu, kaže da su neki zakoni poput izmijenjenog Zakona o doprinosima štetni za male poduzetnike koji čine glavninu gospodarstva.

Što se tiče položaja žena, Predsjednica kao što je čest slučaj sa ženama na vodećim pozicijama je izbjegavala ovu temu. Budući da dolazi sa lijeve strane političkog spektra, očekujem da Zoran Milanović ima stav i podrži žene u poduzetništvu, žene na vodećim pozicijama u javnom i privatnom sektoru i sva ostala pitanja koja se tiču prava žena.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -