Kolinda Grabar Kitarović o ženama u poduzetništvu i vodećim pozicijama

Women in Adria, kao vodeća mreža poslovnih žena u Hrvatskoj, ususret predsjedničkim izborima htjela je dobiti odgovore na nama najvažnija pitanja. Ista pitanja poslali smo Zoranu Milanoviću i Kolindi Grabar Kitarović. Primili smo odgovore samo od aktualne Predsjednice. Osobno mislim da je Predsjednica mogla puno više učiniti za žene, vi same procijenite iz odgovora niže.

1. Vaš stav o poduzetništvu, s naglaskom na žene u poduzetništvu?

Tržišno gospodarstvo i privatni sektor su tvorci, pokretači i osiguravatelji održivog i stabilnog gospodarskog rasta i razvoja, kojima posebno pridonosi izvozni sektor. Osim toga, znanje je temelj budućeg razvoja gospodarstva i države, a obrazovanje i demografija dva su izazova koja zahtijevaju dugotrajnu provedbu kako bi se postigla ekonomska održivost. I konačno, moj treći stav kada govorimo o poduzetništvu jest: sve reforme – one koje se odnose na državne institucije u širem smislu ili konkretno poslovno okruženje – služe tome da se olakša poslovanje privatnom sektoru i poduzetnicima s temeljnom vrijednosti koja je središte svih napora: radnim mjestom.

Povezano:

Moj stav o ženama u poduzetništvu jest zasebna tema koju sam u više navrata opširno elaborirala, i u zemlji i inozemstvu, prije svega zbog velikog broja čimbenika ili silnica koje utječu na položaj žene u društvu, kako našem, tako i u drugim dijelovima svijeta. Ta je tema bila od mojeg osobitog interesa zbog iznimne važnosti poduzetnica za pozitivne promjene u hrvatskome društvu, ili drugim riječima – za izgradnju bolje Hrvatske. Poduzetnice su velik potencijal za gospodarski rast i ako im ne pružimo odgovarajuću potporu, ako ne ističemo njihova uspješna iskustva i ne potičemo veću zastupljenost žena na najvišim položajima u biznisu – tada potiremo i ideju ravnopravnosti žena i muškaraca, koja je preduvjet dobrobiti svakoga pa i našega društva. 

predsjednik RH

2. Što predsjednik/ca RH može napraviti po tom pitanju?

Kao Predsjednica Republike u svim pitanjima dužna sam kretati se u okviru Ustava Republike Hrvatske koji mi daje dovoljno širine za isticanje onih vrijednosti za koje držim kako ih kao društvo i narod trebamo štititi. Jedna od tih vrijednost jest jednake mogućnosti za sve i ravnopravnost. Već sam to govorila i na međunarodnim forumima, a želim ponoviti i ovdje. Društvo je kao organizam i potrebna mu je puna funkcionalnost kako bi ostvarilo svoj puni potencijal. Izostankom prave ravnopravnosti i istinskih jednakih mogućnosti mi koristimo samo 50% svojih kapaciteta, ili slikovito rečeno samo 50% svog mozga. A tako dolazimo samo do polovičnih rješenja i rezultata.

U Hrvatskoj smo od postanka suvremene i neovisne države ravnopravnost ugradili među najviše vrednote ustavnog poretka. Donošenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova, prava žena visoko su zaštićena. Međutim, istinska jednakost i ravnopravnost žena i muškaraca u svim područjima života još nije postignuta. Držim stoga kako su nam potrebna ambicioznija zakonodavstva i politike, naročito u području gospodarstva i tržišta rada, kako bismo postigli ravnopravnost žena i muškaraca u plaćama, ali i uravnoteženu zastupljenost žena na najodgovornijim i najcjenjenijim pozicijama. Za to sam se zalagala cijeli mandat, a to ću činiti i dalje – još odlučnije i dosljednije.

predsjednik RH

3. Za što ste se Vi kao predsjednica zalagali kada je u pitanju poduzetništvo, gospodarstvo i porezna politika? Što planirate dalje činiti?

Uza sve rečeno, za razvoj poduzetništva, pa tako i poduzetništva žena, država mora nastaviti raditi na razvoju poslovne i ulagačke klime te razvoju društva prikladnog novim i modernim industrijama i radnim mjestima. Porezna reforma je dobar prvi korak, ali ona ne može djelovati samostalno. Veseli što vidimo da se već krenulo sa smanjenjem administrativnih i parafiskalnih nameta,  s odlučnim najavama o značajnijem poboljšanju poduzetničke klime i rješavanju administrativnih prepreka. Nadalje, pomaci su potrebni u području mirovinskog sustava, tržišta rada i socijalne zaštite pa sve do rada javne uprave i javnih službi. Dakle, mnoštvo je reformi koje se još trebaju poduzeti kako bismo konačno realizirali gospodarstvo više dodane vrijednosti i izvozne orijentiranosti. Isto tako, ne smijemo izgubiti iz vida potrebu socijalne osjetljivosti i postizanja višeg stupnja socijalne jednakosti u društvu.

U drugom predsjedničkom mandatu ustrajat ću na primjeni sveobuhvatnih mjera za ekonomsko i socijalno osnaživanje naših građana, a kada je o poduzetništvu riječ nastavit ću zagovarati porezno rasterećenje i odmicanje od rentijersko-birokratske ka kreativno-razvojnoj paradigmi, jer je to jedini pristup koji Hrvatskoj može osigurati zdrav, dugoročan i održiv razvoj.

predsjednik RH

4. Na koji način ste do sad podržavali veću zastupljenost žena na vodećim pozicijama u kompanijama, javnom sektoru i politici? Što planirate dalje činiti?

Snažno sam se zalagala za veću zastupljenost žena na vodećim pozicijama u svim segmentima društva, u domaćoj javnosti tako i na međunarodnim forumima, koristeći prije svega svoja osobna iskustva. Kao prva Predsjednica Republike Hrvatske i osoba koja je morala probiti nekoliko „staklenih stropova“ – izazova se ne bojim. Međutim, unatoč činjenici kako su žene u suvremenim demokratskim društvima dosta postigle, držim kako još uvijek nemamo dovoljnu „vidljivost“ na vodećim pozicijama.

Vrlo je ilustrativna studija jedne ugledne konzultantske kuće o razlikama u plaćama muškaraca i žena u klubu gospodarski najrazvijenijih država svijeta Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj kojemu se i Hrvatska želi priključiti. Ta studija navodi kako razlika u plaćama muškaraca i žena unutar OECD-a iznosi prosječnih 16 posto. Studija,  isto tako, procjenjuje kako bi povećanje stope zaposlenosti žena u državama OECD-a na razinu koja postoji u Švedskoj (61%) u dugom roku uvećala vrijednost gospodarstava tih država za više od šest trilijuna američkih dolara. U apsolutnim iznosima najviše bi se uvećao američki BDP, za 1,8 trilijuna dolara, a u relativnom iznosu najviše bi koristi imale Italija i Meksiko kojima bi se gospodarstvo uvećalo za 27%. Studija zaključuje kako bi upravo povećana participacija žena na tržištu rada i u poduzetništvu te pomicanje žena u više plaćene i bolje poslove dovelo do rasta vrijednosti gospodarstva.

U Hrvatskoj, pogotovo u posljednjih pet godina, žene obnašaju neke od najvažnijih državnih dužnosti. Unatoč tome, potrebno je nastaviti raditi na postizanju ravnoteže spolova u zastupljenosti žena na svim razinama i u svim segmentima društva. Moramo poticati žene kako bi se što više uključile i postale pokretačice promjena. Treba krenuti od promjena u načinu razmišljanja – moramo izgraditi političku kulturu pogodnu za ravnopravno sudjelovanje žena. Ne smijemo, doista, zanemariti činjenicu kako su države s većim udjelom žena na izvršnim pozicijama, na pozicijama tzv. moći, razvijenije i uspješnije. Stoga u novom mandatu želim dati još snažniji zamah osnaživanju žena, djevojaka i djevojčica. Želim i dalje biti njihov glas i predvoditi borbu za njihove interese.

Na kraju ponovit ću ono što sam često isticala na sastancima Vijeća žena svjetskih vođa, kojim trenutno predsjedam, pozivam sve žene da budu samosvjesne, čvrste, hrabre, uporne i odlučne na putu kojeg su izabrale, okružene samo onima koji ih mogu pratiti i ne uspijevaju obeshrabriti.

Foto: Ured Predsjednice Republike Hrvatske

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -