Kako održavati dobru higijenu zubi i desni?

Zubi su jedna od prvih stvari koje drugi primijete na nama prilikom komunikacije. Zdravi, bijeli zubi odraz su brige o sebi. Ako zube dovedemo u loše stanje nitko drugi nije krivac osim nas. Za lošu higijenu zubiju nema opravdanja jer su nam liječnici dentalne medicine dostupni gotovo potpuno besplatno, a proizvodi za pranje zubi su cjenovno vrlo pristupačni.

Bolesti usne šupljine ne treba zanemariti jer su jednako opasne kao i sve ostale bolesti. U najčešće bolesti usne šupljine spadaju parodontoza, afte i preosjetljivost desni.

Pravilno održavanje usne šupljine

Od malena nas uče da je zube potrebno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro i uvečer. Idealno bi bilo kada biste zube mogli oprati nakon svakog obroka, no uz svakodnevne obveze i izbivanje iz kuće to su prevelika očekivanja. Pod oralnom higijenom usne šupljine podrazumijevamo redovito i temeljito svakodnevno pranje zubi, čišćenje međuzubnih prostora koncem i ispiranje odgovarajućom vodicom. Vaš izbor paste i četkice ovisi o postojanju stupnja osjetljivosti zubi, zubnog mesa i općeg stanja usne šupljine.

Osobe s osjetljivim desnima trebale bi koristiti četkice s mekanim vlaknima kako bi smanjile nadraženost i spriječile moguće krvarenje i upalu.

Povezano: Inovativna stomatologica Diana Plazonić: “Imala sam poslovne gubitke, ali ne bih ništa mijenjala”

U pravilnoj higijeni iznimno je važan i izbor zubnih pasti kako bi se preduhitrile ili sanirale moguće tegobe. Na tržištu postoji velik izbor različitih zubnih pasti koje pokrivaju mnoga stanja. Postoje zubne paste koje se koriste kod preosjetljivih zubi, zubne paste za izbjeljivanje zubi, one koje se preporučuju osobama s implantatima, mostovima i mnoge druge. Važno je da s obzirom na svoje stanje odaberete onu idealnu kako ne biste naštetili zubima i desnima.

Nemojte zaboraviti na čišćenje međuzubnih prostora, pogotovo ako nosite fiksni aparatić za zube. U tome će vam najviše pomoći interdentalne četkice posebno oblikovane za uska i teško dostupna mjesta.

zubi

Bolesti i tegobe zubi i desni

Razlozi koji najčešće dovode do problema s usnom šupljinom su loša higijena, nasljedni faktori, neke bolesti i lijekovi. Najveći i svima poznati neprijatelj zubi je, dakako, karijes. Karijes nastaje kada mikrobi iz naslaga na površini zuba pretvaraju šećere iz hrane i pića u kiseline koje potom uništavaju zubnu caklinu. Zato se neuklanjanjem zubnog plaka razara struktura zuba.

Ne održavate li dobru oralnu higijenu to može dovesti i do bolesti desni. Bolesti desni su infekcije tkiva koje okružuje zub. Među takve infekcije spada gingivitis koji možete prepoznati po bolnim, otečenim i krvarećim desnima, bolovima i lošim zadahom. Parodontoza je teži oblik infekcije desni koji možete prepoznati po povlačenju zubnog mesa. To rezultira klimavošću i naposljetku ispadanju zuba. Primijetite li neke od ovih simptoma najbolje je da se odmah zaputite svom stomatologu.

Najblaži oblik infekcije su dobro poznate afte. Pojavljuju se kao male bijele ili žute ranice crvenih rubova na unutarnjoj strani usana, sluznici obraza ili jeziku. Vrlo su bolne i izazivaju neugodno peckanje. Nastaju većinom zbog pada imuniteta, ali i zbog pregrubog četkanja zubi koje dovodi do iritacije desni. Ako primjećujete da često dobivate afte pripazite na izbor četkice. Odaberite mekšu četkicu i pažljivije četkajte zube pazeći da uklonite sve nečistoće, ali i ne povrijedite zubno meso.

zubi

Djeca

I prije početka nicanja prvih zubi trebali biste početi s higijenom usne šupljine kod djece. Sterilnom gazom možete nježno čistiti desni, a s prvim nicanjem zubi potrebno je započeti i s laganim četkanjem zubića. Dobre higijenske navike potrebno je uvesti kod male djece kako bi kasnije što bolje brinuli o zdravlju.

Najčešći problem kod djece je karijes. U sprječavanju karijesa najvažniju ulogu igra dobra prehrana i higijenske navike. Kako bi se dijete naviknulo na preglede i ne bi imalo strah od stomatologa, s redovnim pregledima trebali biste početi najkasnije do prve godine djetetova života.

Rizične skupine

Kada je riječ o zdravlju zubi i desni neke su skupine ranjivije od ostalih. U starijoj dobi, primjerice, postoji veći rizik za bolesti usne šupljine. Jedan od razloga je često loša higijena, ali razne bolesti mogu izazvati i lijekovi koje starije osobe više koriste. Tako većinom dolazi do gubitka zubi, propadanja korijena zuba, afti, tamnjenja zuba, gubljenja osjeta okusa, suhih usta i gingivitisa.

zubi

Povezano: Izbjeljivanje zubi – lako do idealnog osmijeha

Među rizičnije skupine spadaju i pušači. Pušenje je navika koja šteti cijelom organizmu i potiče bolesti usne šupljine. Iako nas natpisi na cigaretama bombardiraju upozorenjima mnogi se teško odriču te loše navike. No, istina je da cigarete sadrže više od 70 kemikalija koje povećavaju rizik od raka usne šupljine, grla i jednjaka. Pušenje utječe i na promjenu boje vaših zuba, tako da s godinama zubi postaju smećkasti.

Pušenje dovodi i do parodontoze, krvarenja i povlačenja desni, a sve to prati i loš zadah. Trebate li dodatni poticaj za prestanak pušenja razmislite o mogućim posljedicama.

Osobe s raznim bolestima također su rizična skupina kada je riječ o oralnom zdravlju. Osobe s visokim krvnim tlakom, dijabetičari, osobe sa zloćudnim bolestima te HIV infekcijama moraju dodatno paziti na higijenu zubi.

Dijabetičari tako često pate od oralne infekcije zubi gljivicom Candidom, imaju suha usta, loš zadah i sklonost nastajanju karijesa. S istim se problemima susreću i osobe oboljele od zloćudnih bolesti. HIV infekcije uzrokuju gljivične, bakterijske i virusne infekcije, a oralna kandidijaza prvi je simptom prisutnosti bolesti.

Kako biste spriječili i ublažili tegobe zubi i desni odaberite odgovarajuću četkicu i zubnu pastu. Velik izbor svih potrebnih proizvoda pronađite u online ljekarni Prima Farmacia, koja u ponudi ima više od 8000 proizvoda. Redovno posjećujte stomatologa i zapamtite da ste jedino vi odgovorni za zdravlje i izgled svojih zubi.

Članak napisan u suradnji s Prima Farmacia.

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -