10 razloga zašto zimi posjetiti Zoološki vrt grada Zagreba

Zoološki vrt grada Zagreba jedno je od najposjećenijih turističkih odredišta u zemlji. Zahvaljujući prvoj fazi modernizacije Zoo vrt je još ugodniji za život svojih stanovnika te posjet svih zaljubljenika u životinje. Stanovnici Zoo vrta traže svakodnevnu skrb, pa ih može posjetiti svih 365 dana u godini.

Svako godišnje doba u Maksimiru ima svoje boje, no živost je uz tamošnje šetnice postojana. Zima je posebno čarobna. Naime, mirovanje flore omogućuje još bolji pogled na životinje. Pronašli smo deset dobrih razloga zašto baš jedan od idućih vikenda posjetiti Zoološki vrt grada Zagreba.

Egzotična zima

zimi posjetiti zoološki vrt grada Zagreba

Egzotična zima u Zoo vrtu skupni je naziv za edukativne programe koji se u Zoološkom vrtu grada Zagreba održavaju vikendom do kraja veljače. Kako bi i djeca upoznala zimsko lice Zoološkog vrta, edukatori su pripremili zanimljive edukativne kutke i radionice. Poseban naglasak pritom stavljaju na stjecanje novih iskustava pa mali posjetitelji neke od životinja mogu upoznati dodirom. Svaki vikend ima posebnu temu – od mimikrije, preko glasanja životinja do zime u vrućim močvarama Afrike. Edukativne radionice Egzotične zime traju svakog vikenda od 11 do 15 sati.

Volijera za afričke ptice močvarice

zimi posjetiti zoološki vrt grada Zagreba

Polovinom prošle godine posjetiteljima Zoološkog vrta grada Zagreba predstavljena je volijera za afričke ptice močvarice. Ta je volijera izgrađena u sklopu prve faze modernizacije Zoo vrta, a zahvaljujući njoj posjetitelji sada mogu ući u nastambu i vidjeti ptice na udaljenosti od metar, dva – baš kao u prirodi. Zahvaljujući modernom arhitektonskom rješenju brojne vrste ptica dobile su ogroman nadsvođen prostor koji im omogućuje boravak na tlu, ali i letenje. Među najzanimljivijim vrstama su: krunati ždral, ugrožen na globalnoj razini i blistavi ibis, kritično ugrožen i Hrvatskoj.

Mladi lavovi na lavljoj stijeni Kidepo

zimi posjetiti zoološki vrt grada Zagreba

Prije gotovo četiri godine, za svoj 89. rođendan, Zoološki je vrt dobio novu nastambu za lavove – Lavlju stijenu Kidepo. Istodobno se zagrebačkom čoporu pridružio novi lav Leo. Na opće oduševljenje Zagrepčana prije godinu i pol u Zoološkom su se vrtu okotili lavići Tuma i Uzuri. Princ i princeza maksimirske šume danas su već pravi ljepotani. Sa svojim roditeljima Leom i Nyotom te tetom Ayanom uživaju u nestašlucima i igri, a svatko tko ih obiđe, doživjet će veličanstven svijet afričkih divljih mačaka.

Izložba zmije Hrvatske

Jedan od najčešćih ljudskih strahova je strah od zmija. Ljudi često zmije uspoređuju s nesrećom te im jednostavno ne pružaju priliku da ih bolje upoznaju. Kako bi razbili taj mit i posjetitelje dobro upoznali s tim korisnim i plašljivim životinjama, zoolozi i edukatori Zoološkog vrta stvorili su izložbu Zmije Hrvatske s posebnim naglaskom na otrovnice. Razgledati se mogu svakodnevno u paviljonu Insektarij.

Labuđi otok

Zahvaljujući prvoj fazi modernizacije Zoološkog vrta premošćeno je Prvo maksimirsko jezero, pa posjetitelji sada, preko Ribarevog i Darwinovog mosta, dolaze na Labuđi otok. Prvi je to puta od 1930. godine da je Zoološki vrt dobio dodatnu površinu. Na njoj je uređeno interaktivno i edukativno dječje igralište, postavljene su hranilice za ptice te uređena mjesta za fotografiranje, promatranje životinja i opuštanje.

Dječji Zoo

Današnji gradski klinci, ali i oni koji žive u manjim mjestima, sve se rjeđe susreću s domaćim životinjama. Bliske susrete takve vrste najmlađi posjetitelji mogu doživjeti u Dječjem zoo vrtu. Tamo ih čekaju patuljaste koze, ovce, kunići i svima dobro poznata Rozika – gӧttingenska patuljasta svinja koja je brzo postala prava miljenica djece. U Dječjem zoo vrtu životinje i djeca slobodno se šeću i druže.

Vodenkonjica

Zoološki vrtovi diljem svijeta pravi su čuvari ugoženih divljih vrsta. U našem zagrebačkom prošle je godine svoj dom pronašla patuljasta vodenkonjica koja je stigla iz zoološkog vrta Halle u Njemačkoj. Patuljasti vodenkonji nastanjuju šume zapadne Afrike i uvijek su u blizini vode: potoka, jezera ili močvara. Riječ je o ugroženoj vrsti životinja na čiju populaciju negativno utječu lov te gubitak staništa zbog širenja poljoprivrednih površina i iskapanja ruda.

Zlatni aguti

posjetiti zoološki vrt grada Zagreba

Zagrebačka obitelj zlatnog agutija prije nešto više od dva mjeseca postala je bogatija za jednog člana. Njegovi roditelji u ljubavi mogu biti uzor čak i sisavcima koji se smatraju najpametnijima na Zemlji. Kad pronađu partnera, agutiji ostaju zajedno do kraja života. Mužjak pritom štiti ženku i mladunce od drugih mužjaka te grabežljivaca. Zlatni agutiji naseljavaju tropske kišne šume, a ponegdje i poljoprivredne površine Južne Amerike. Maksimirska obitelj živi u Tropskoj kući.

Oklopljeni Bernard

Zahvaljujući članstvu u Europskom udruženju zooloških vrtova i akvarija u Zagreb redovito pristižu nove životinjske vrste. Posljednji takav „transfer“ u Maksimir bio je krajem studenoga prošle godine.

Tada je iz Praga stigao tropasni pasanac. Njegov dolazak razveselio je djelatnike Zoo vrta jer je taj južnoamerički sisavac iz skupine krezubica iznimno simpatičan. Zdepast je, kratkih nogu, a čvrsti mu oklop pokriva rep, glavu, leđa i stopala. Zove se „tropasni“ jer mu se oklop sastoji od tri pojasa. Kad naiđe grabežljivac, pasanac se skuplja u neprobojnu kuglu. Oklop mu pomaže i u održavanju temperature, tj. zaustavlja gubitak topline. Neodoljivi „dotepenec“ u Zagrebu je dobio ime Bernard.

Povoljne ulaznice i nezaobilazna suvenirnica

Zoološki vrt zahvaljujući svojim čudesnim stanovnicima, brojnim edukativnim programima i sadržajima te cjelodnevnoj igri u sjeni stoljetne maksimirske šume, jedno je od najpopularnijih mjesta u Zagrebu za boravak s obitelji. Nezaobilazna suvenirnica Baobab nudi velik izbor didaktičkih igračaka, predmeta i suvenira. Dio ponude redovito je uključen u neku od akcija prikupljanja pomoći ugroženim životinjskim vrstama diljem svijeta. Cjelodnevni ulaz u Zoološki vrt za djecu do 7 godina starosti je besplatan. Djeca od 7 do 14 godina plaćaju 20, a odrasli 30 kuna.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više