2 pitanja koja HR managerice obavezno pitaju na razgovoru za posao

Pronalazak posla stresan je za gotovo svakoga jer neočekivana pitanja mogu spriječiti dobivanje željene pozicije. Isto tako, pronalazak kvalitetnog zaposlenika stresan je zadatak za poslodavca.

Pitanja na razgovoru za posao koja govore puno

Kako bismo vam olakšali dobivanje željene pozicije ili kako bismo poslodavcima pomogli u pronalasku kvalitetnog zaposlenika, pitali smo HR managerice koja dva pitanja postavljanju na razgovorima za posao. Prema dolje navedenim pitanjima, moći ćete se pripremiti za kvalitetan razgovor te doći do željenog cilja, zaposlenja ili zaposlenika.

Povezano: Nove zaposlenike sada možete naći puno brže i jeftinije pomoću Facebooka

Marinela Dropulić Ružić je poduzetnica s višegodišnjim iskustvom u turizmu i HR-u, a odnedavno je i vlasnica tvrtke Merkalis koja uspješno spaja ta dva područja. Njezina pitanja su:

  • Opišite neki projekt koji je bio vaša inicijativa. Što je to konkretno bilo? Zašto ste to pokrenuli? Koji su rezultati proizašli? Kako ste se osjećali? – Ovim pitanjima i potpitanjima Marinela želi utvrditi razinu proaktvnosti.

Povezano: Znanstvenica Marinela Dropulić Ružić smatra da se spas hrvatskog turizma krije u radu s djecom

“Prvo pitanje koristim kako bih procijenila razinu proaktivnosti kod kandidata, odnosno ima li ideje, pokreće li nešto sam i dovodi li projekt do kraja. Predlaže li samoinicijativno ideje za poboljšanje nekog procesa, usluge – konkretno u našoj firmi. Možemo li od ovog kandidata očekivati da će brzo doseći razinu samostalnosti i sam unositi promjene?” objasnila je Marinela.

Razgovor-za-posao
  • Objasnite mi svaki svoj hobi. Koliko dugo traju, rezultati, osjećaji, iskustva ili ako ih nema – iz kojih razloga ih nema?

“Drugim pitanjem je cilj utvrditi interese, mentalne preferencije u odnosu na kompetencije, ustrajnost, predanost, je li hobi timski ili individualni – odnosno voli li timski rad i dijeljenje ili je više samostalno orijentiran – što može potvrditi i razinu introvertiranosti ili ekstrovertiranosti. Može se vidjeti i na koji način se osoba opušta i je li to suprotno ili srodno onome što stalno radi?” otkrila je Marinela.

Povezano: Kako se najbolje pripremiti za razgovor za posao?

Što biste napravili drugačije?

Katja Matić je voditeljica ljudskih potencijala u Njuškalu i Trikoderu koja kod potencijalnih kandidata želi drugačiji perspektivnu na starim situacijama. Njezina pitanja su:

  • Što biste danas u toj situaciji napravili drugačije? – Ovim pitanjem Katja želi dobiti kritičku perspektivu kandidata.

“Ovo pitanje daje dosta dobar uvid u to koliko osoba kritički gleda na prijašnje postupke u poslu i koliko je naučila u međuvremenu te kako bi se novo znanje moglo primijeniti u sličnoj situaciji”, objasnila je.

Povezano: Future Leaders: Katja Matić ostvarila godinama željeni san o karijeri u HR-u, pa promijenila industriju i krenula u nove izazove

  • Ima li nešto što još želite dodati, a da mi nismo pitali? – Katja smatra da ovo pitanje daje dodatnu mogućnost kandidatu da se iskaže.

“Osim što stvarno daje kandidatu prostor za dodatne napomene, prema onome što kandidat komunicira jasno se može zaključiti i što osobu stvarno motivira”, rekla je.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -