Alexandria Ocasio-Cortez: Najmlađa žena u povijesti američkog Kongresa u kojoj je mnogo potlačenih pronašlo glas

Sveopći uspon od njujorške konobarice do jedne od najvažnijih osoba na američkoj političkoj sceni, ukazao je na duboke razlike u američkom javnom životu po pitanju roda, generacije, rase i religije. Tko je Alexandria Ocasio-Cortez, kongresnica u kojoj je mnogo Amerikanaca pronašlo glas?

Alexandria Ocasio-Cortez američka je demokratska socijalistkinja koja je 2018. godine došla pod “svjetla reflektora” pobijedivši tada četvrtog najmoćnijeg demokrata u Kongresu i veterana stranke Joea Crowleyja na unutarstranačkim izborima. Nedugo zatim ova je tridesetogodišnjakinja pobijedila i u izborima za Predstavnički dom Kongresa SAD-a. Time je ušla u povijest kao najmlađa žena koja je izabrana u njihov parlament.

Tko je Alexandria Ocasio-Cortez?

Ocasio-Cortez rođena je u portorikanskoj obitelji u Bronxu u New Yorku, a diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose na Sveučilištu u Bostonu. Za vrijeme školovanja radila je u uredu senatora Teda Kennedyja gdje se fokusirala na imigracijska pitanja. Nakon očeve smrti koja se dogodila 2008. za vrijeme jedne od najgorih svjetskih financijskih kriza, Ocasio-Cortez prihvatila je posao u ugostiteljstvu kako bi pomogla u uzdržavanju obitelji. U politiku je naposljetku ušla kao djelatnica predsjedničke kampanje Bernieja Sandersa.


Pročitajte više: Ruth Bader Ginsburg: Inspirirajte se pričom najvažnije liberalne američke sutkinje


Zapanjujuća pobjeda na unutarstranačkim izborima

Unatoč svim prednostima koje je Crowley naizgled imao u odnosu na Ocasio-Cortez, ona je provela pametnu i organiziranu kampanju sa snažnim viralnim videom koji započinje riječima: “Žene poput mene ne bi se trebale kandidirati na ovu dužnost.” To je ujedno bio i prvi put u 14 godina da je netko odlučio osporiti Crowleyjevo mjesto.

I u tome je uspjela. Nakon neizvjesnih izbora došli su rezultati koji su pokazali da su i drugi u njoj pronašli svoj glas, osvojivši 57,13% glasova naspram Crowleyja koji je osvojio 42,5%. “Ovo nije kraj, ovo je početak”, rekla je tijekom svog pobjedničkog govora. “Ovo je početak jer je poruka koju smo večeras poslali svijetu da nije u redu stavljati sponzore ispred svoje zajednice.”

Ubrzo nakon toga pružila je novi udarac starim američkim političarima. Na izborima za predstavnika 14. okruga savezne države New York suočila se s republikancem Anthonyjem Pappasom, već spomenutim Joeom Crowleyjem te Elizabeth Perri, kandidatkinjom Konzervativne stranke. Mlada ih je političarka uvjerljivo pobijedila, osvojivši čak 78% glasova!

Miljenica društvenih mreža i zaštitno lice “Odreda”

Alexandria Ocasio-Cortez je postala politička senzacija, piše novinarka Lynda Lopez, koristeći svoje znanje o društvenim medijima i političkoj retorici da “prisili medije i političare na bavljenje nekim najviše zapostavljenim pitanjima našega vremena, uključujući siromaštvo, spolne, rasne i ekonomske razlike, masovnu i neodrživu nejednakost u dohotku i hitnost ekoloških pitanja.”


Pročitajte više: Je li Tweet kćerke “krivac” za odlazak najbliže Trumpove savjetnice?


Borba za ta “goruća” pitanja američkog društva učinila ju je metom američkog tzv. Twitter predsjednika Donalda Trumpa, koji je u nizu objava p(r)ozvao nju i još tri kongresnice da “se vrate i pomognu popraviti potpuno uništena i kriminalom zaražena mjesta s kojih su došle”. Ostale političarke na koje se referirao su predstavnica Minnesote Ilhan Oman, predstavnica Massachusettsa Ayanna Pressley te predstavnica Michigana Rashida Tlaib. U američkoj je javnosti ova četvorka progresivnih žena poznatija pod imenom “Odred” (the Squad). Pressley je jednom prilikom objasnila da Odred ne čine samo ona i njezine tri kolegice već “svi oni koji dijele zajedničke ciljeve i prihvaćaju njihove progresivne ideale”.

Ne postoji preveliki zalogaj, samo nedostatak hrabrosti

“Nikada ne postoji “preveliki zalogaj”. Dokazali smo to”, rekla je Ocasio-Cortez. “U najbogatijoj naciji u povijesti svijeta najveći nedostatak sigurno nije nedostatak resursa, već nedostatak političke hrabrosti i moralne mašte. Isprazan je cilj biti zemlja koja nastoji koncentrirati bogatstvo. Također bismo trebali težiti tome da budemo dobra nacija.”

Foto: Ståle Grut / NRKbeta (Flickr)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -