Dvostruki standardi: Žene se boje priznati da su ambiciozne!

Jeste li se ikada bojale javno priznati koliko ste ambiciozne? Ako je odgovor na to pitanje pozitivan, niste same! Nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo 3000 žena pokazalo je kako se žene boje priznati da ih naprijed gura – ambicija! Više od polovice ispitanih otkrilo je kako je ambicija snažan dio njihovog života, što i ne čudi ako u obzir uzmemo činjenicu da se sve više žena upušta u poduzetničke pothvate.

Ono što je pak sporno je činjenica da bi manje od trećine ispitanih žena sebe otvoreno deklariralo ambicioznima. Mnoge ne vjeruju kako ih opisuje riječ ambicija i radije bi ju zamijenile riječju motiviranost.


Pročitajte više: Zašto samo muškarci dobivaju glamurozne zadatke i što možete učiniti po tom pitanju?


Prema mišljenju Margot Levin, kliničke psihijatrica iz New Yorka, izbjegavanje riječi ambicija pokušaj je žena da budu sigurne da ih se u poslovnom okruženju neće smatrati preagresivnima.

“Klonila si se riječi ambicija”

Ovo nije problem koji se događa samo u vašoj sredini već njemu podliježu i neke od najuspješnijih žena svijeta. Problema s priznavanjem riječi ambicija imala je i popularna dizajnerica i poslovna žena Tory Burch.

“U mom prvom intervjuu za The New York Times 2004. godine, novinar me pitao jesam li ambiciozna. Komentirala sam da me ta riječ živcira. Nakon objave, nazvala me prijateljica i rekla: ‘Svidio mi se članak, ali ti si se klonila riječi ambicija.’ Bila je u pravu. Shvatila sam da sam prihvatila štetni dvostruki standard oko ambicija, a to je da su one kompliment za muškarca i kritika za žene”, kazala je Burch. S godinama i sazrijevanjem, Tory je pronašla način da svoju ambiciju prihvati i javno prizna, a sada u tome pomaže i drugim ženama.

Već nekoliko godina, njena tvrtka osnivač je kampanje #EmbraceAmbition u kojoj se sve žene, ali i muškarce, poziva na to da se iskažu kao ambiciozni, sposobni i snažni ljudi. Burch se sada više ne libi priznati uzeti sve što joj pripada, a njena borba protiv stereotipa u poslovnom svijetu već dugo traje.


Otkrijte još: Kako se uspješne žene motiviraju za nove izazove?


“Pa, ​​postojala je stigma prema ženama u poslu i mislim da žene koje su tradicionalno uspješne u poslu, nisu u braku i nemaju djecu. To se mora promijeniti i ako na bilo koji način mogu pomoći, to bi za mene bio veliki, veliki podvig. Smatram da su žene izuzetno uspješne i dodaju nevjerojatnu vrijednost gospodarstvu naše zemlje, a za mene je to vrlo važno”, naglasila je.

Promijenite vlastiti narativ

Otvaranje mogućnosti i prihvaćanje ambicije može biti kompleksan zadatak za sve one žene koje bježe od stigme koju ta riječ nezasluženo nosi. Pa ipak, situacija nije uzaludna, kao i na svim drugim poljima u poslovnom svijetu, treba raditi i na sebi. Za sam početak, promijenite vlastiti narativ, razmislite kako biste savjetovale prijateljicu i taj savjet dajte same sebi. Ne zaboravite, bolju prijateljicu od sebe same nećete pronaći.

Još jedan dobar način je i priznati si sve dnevne uspjehe. Nije loše sve postignuto zapisati u dnevnik kako biste imale i vizualni podsjetnik na sve učinjeno. Posljednji i najvažniji korak je prihvaćanje svoje ambicije i rad na ostvarenju svih poslovnih uspjeha koje planirate, a možda dosad niste imali hrabrosti ostvariti ih. Promjena počinje od vas samih.

Foto: Unsplash/Deaner

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -