Britanska kruna – apsurd vladanja i povijest kraljevske obitelji

Nakon smrti kraljice Elizabete II. tema britanske monarhije i kraljevine kao političkog ustroja u 2022. povlače se po kavama, u uredskim razgovorima s kolegama, pa čak i u medijima. Što se zapravo krije iza krune i kraljevske obitelji? Što plemiće čini plemićima, zašto su oni ‘bolji’ od običnog puka te kako izgleda jedno moderno društvo koje funkcionira prema takvim, blago rečeno srednjovjekovnim, odrednicama vrijednosti i klasnom sustavu?

Poglavar zemlje i crkve

Krenimo od početka. Smrt kraljice Elizabete II. ostavila je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske bez ceremonijalnog mahala, žene koja je 70 godina ‘vladala’ svojom domovinom. Osim što je bila kraljica, nosila je i titulu poglavara Anglikanske crkve. Ovdje je očigledno miješanje crkve i države, jer što je to sekularizam? Nastala u 16. stoljeću odricanjem pape i katoličanstva, Crkva Engleske kao svog vrhovnog guvernera ima britanskog monarha. Trenutno je to Charles III., koji je na tron i čelo Anglikanske crkve došao prošli tjedan. Da, stoga je krunidba, koja se odvija u Westminster Abbeyju, crkvi u kojoj su se okrunili svi engleski vladari u 900 godina postojanja, crkveni, vjerski obred. Izvodi ga nadbiskup Canterburyja, koji je odmah ispod monarha u crkvenoj hijerarhiji.

Klasni sustav koji je ukorijenjen u englesko društvo jasno je vidljiv i u demokratskom tijelu zemlje, parlamentu. On se sastoji od dva doma, House of Lords, koji popunjavaju plemići, te House of Commons, koji je primarno vladajuće tijelo i nosi moć, unatoč svojem pomalo ponižavajućem nazivu. Commons se odnosi na obične, točnije na puk. House of Lords sastoji se pak od klerika Engleske crkve te sekularnih članova koji su ili odabrani od suverena, ili nasljedno sjede na tom mjestu. Svakako, oni su titulom ‘zaslužili’ svoje mjesto u kući lordova.

Ideal dobrovoljnog služenja

Kraljica je za rojaliste bila najbitnija osoba u zemlji, o čemu svjedoči i opis uloge vladara na službenim mrežnim stranicama kraljevske obitelji. „Suveren djeluje kao žarište nacionalnog identiteta, jedinstva i ponosa; daje osjećaj stabilnosti i kontinuiteta; službeno priznaje uspjeh i izvrsnost; i podržava ideal dobrovoljnog služenja.“ U prijevodu, on je lice nacije, ili glava nacije. U svim ulogama vladara podržavaju članovi uže obitelji. Mnogo je tu domjenaka, službenih večera i sastanaka, posjeta filantropskim organizacijama i mahanja iz automobila ili s balkona palače u svečanom ruhu, urešeni kraljevskim nakitom. Ne smiju se izostaviti ni novčanice i kovanice s monarhovim likom, kao ni brojni suveniri s Elizabetinim licem. Čak je i njena omiljena pasmina, corgi, postala sinonimom za kraljevskog psića.

Vladar zahtijeva i zaslužuje apsolutnu čast. Iznimka nisu ni članovi obitelji. Svojoj se supruzi svakodnevno morao poklanjati princ Phillip, ali i djeca te kasnije unuci i praunuci. Poštovanje prije osmijeha i poljupca. Prvo naklon, onda pozdrav. Neizmjerno je mnogo pravila ponašanja, smjernica i protokola koji se moraju slijediti vezano uz monarhe. Tu su i načini naklona, oslovljavanje, gledanje u oči i je li ono dopušteno te mnogi drugi.

Dok smo mi pred malim ekranima britansku kraljicu gledali s dragošću, kao bakicu koja po krilima svog velebnog zdanja redovito prima goste u pratnji svojih corgija i noseći torbicu, makar ne napušta svoj dom, ona je svoj utjecaj i imperativ unutar vlastite obitelji itekako proširila. Nije ona bila samo simpatična starica koja je mačem rezala tortu.


Pročitajte više: Nakon smrti Elizabete II., jedina kraljica je danska, ali koliko princeza čeka tron?


Granični incest i plava krv

Udala se za svojeg rođaka, čija je majka bila unuka kraljice Viktorije te je odrasla na kraljevskom dvoru. Kako je ipak riječ o europskom plemstvu, nemoguće je da u njima nema njemačke krvi, jer svi su se europski dvorovi međusobno spajali brakovima. Zanimljivo, ona prevladava u engleskoj kraljevskoj obitelji. U naporima da se podigne nacionalna svijest za vrijeme Prvog svjetskog rata, obitelj je promjenila svoje prezime u Windsor, uzevši to ime od dvorca. Tako je ratne 1917., zbog rastućih sukoba s Nijemcima, kraljevska obitelj odbacila svoje prezime Saxe-Coburg-Gotha i prigrlila ono koje je prikladnije za vladajuću obitelj Engleske.

U travnju je 1952., nedugo nakon preuzimanja prijestolja, Elizabeta II. objavila je „…da ćemo ja i moja djeca biti stilizirani i znani kao kuća i obitelj Windsor, te da će moji potomci koji se vjenčaju i njihovi potomci nositi ime Windsor,“ prenosi

Tako je princ Phillip jednom slavno izjavio „Ja sam jedini čovjek u zemlji koji ne smije dati svoje ime svojoj djeci.“ Da, kraljičin se suprug prije ženidbe morao odreći mnogočega. Prvenstveno, to je bilo njegovo prezime. Inozemnih korijena, u doba nakon II. svjetskog rata i protunjemačke nastrojenosti naroda, svoje je prezime Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg  promijenio u Mountbatten, angliciziranu verziju majčina prezimena Battenberg. Rođen na otoku Krfu pod imenom Philippos, morao se odreći i vlastite kraljevske titule, princ Grčke i Danske. Konačno, odrekao se svoje vjere, kako bi postao dio Anglikanske crkve.

Izgleda da su kraljica i njen suprug, princ Phillip, kao predstavnici kraljevske kuće Windsor i svega što ona predstavlja, kao lica nacije, roditelji prijestolonasljednika i njegovih potomaka, porijeklom od svuda, osim s tla kojim vladaju.

Gnijezdo sitničavosti, osvete i ljubomore

Unatoč snažnoj vjeri u Boga, svoje kršćanske vrijednosti nije uspjela prenijeti na mlađe generacije vlastite obitelji. Svatko od članova njene uže obitelji imao je barem jedan skandal koji je izašao u javnost. Njen stric, bivši kralj koji je abdicirao zbog ljubavnice, bio je i nacistički simpatizer. Njena su djeca redom imala vanbračne afere i upadala u skandale koje su britanski mediji spremno prenosili. Stoga je ona 1992., koju su obilježili skandali kraljevske obitelji, javno imenovala kao Annus Horribilis, tj. grozna godina.

„Palača je otrovno, pješačko gnijezdo sitničavosti, ljubomore, predbacivanja, osvete i, navodno, rasizma,“ prenosi Aljazeera prema intervjuu Harryja i Meghan s Oprah. Dužnost, prije svega. Stoga je, prema pričanju Harryja, njegov otac, sad kralj Charles III., odbijao komunicirati s njim nakon što je objasnio kako želi napustiti ‘Firmu’. Njegov brat i otac nemaju taj luksuz, objasnio je u tv intervjuu, pa se ne mogu odreći svojih titula i dužnosti, iako bi to vjerojatno htjeli; živjeti normalnim životom.

Tu je i pitanje kolonizacije i Commonwealtha. Uz UK, Postoji 14 kraljevstava Commonwealtha kojima je britanski kralj monarh. Još uvijek se trude držati zemlje pod svojim ‘vodstvom’, crpeći tako resurse iz njih, kročivši na njihovo tlo jednom svako toliko. Nekoć su kraljevske ture Commonwealthom trajale mjesecima, putovalo se brodom, vlakom, avionom, a sve na račun kraljevskih podanika. Uz Belize, Bahame, Jamajku, Novi Zeland, Australiju i druge, članica je i Kanada, čijim se stanovnicima ne sviđa ovakvo uređenje. Godinama se anketira stanovništvo koje većinski ne želi da kraljica (kralj od prošlog tjedna) i kraljevska obitelj ne bi trebali imati nikakvu formalnu ulogu u kanadskom društvu.


Pročitajte više: Vojvotkinja pokrenula podcast – Priča li Meghan Markle o arhetipovima ili samo o sebi?


Šokirala smrću u 97. godini

Konačno, vraćamo se na ovaj tjedan i paradiranje kraljičinih potomaka ispred željeznom ogradom odvojenog puka, kojem su navikli mahati s balkona. U onome što se može opisati kao dobro poznata pr-ovska točka, prinčevi William i Harry su u pratnji svojih supruga pružali ruke i razgovarali s okupljenima ispred dvorca Windsor. Tamo su pogledali i cvijeće i poruke koje su ostavili ožalošćeni podanici, iskoristivši priliku za fotografiranje. Uz njih, sličnu su predstavu priredili i ostali članovi uže obitelji, kraljičine unuke koje su pustile suzu, ali i njihovi roditelji, koji su punili medijske naslove još ranije ove godine.

Javnost je zadovoljna, rojalisti žaluju za iznenadnom i šokantnom smrti 96-godišnje vladarice koja je 70 godina vodila i predstavljala njihovu naciju i tisućljetnu tradiciju klasnog odvajanja ljudi, mjereći tako njihovu bitnost i vrijednost.

Što slijedi? Javni ispraćaj najdugovječnije vladarice svijeta, koji će se prenositi diljem svijeta i koštati nemjerljivo mnogo. Potom, na scenu stupa novi glavni lik, koji će zasigurno svojom vladavinom označiti novo poglavlje u britanskoj povijesti.

Foto: royal.uk/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -