Ariana Vela: “Kad želim nešto, ne odustajem bez obzira na prepreke!”

Ariana Vela jedna je od najpriznatijih stručnjakinja za EU fondove u Hrvatskoj, a njezino poslovanje s tvrtkom Avelant d.o.o. priskrbilo joj je pobjedu u kategoriji “Mikropoduzetnica godine” za 2019. godinu.

Povezano: Najbolje hrvatske poduzetnice ove godine su Ksenija Vrbanić, Blaženka Mičević, Ariana Vela i Kata Barišić!

Uz to što je prošle godine osnovala poduzeće, postala je vlasnica Učilišta EU projekti. Njezina tvrtka AVELANT d.o.o. rezultat je dugogodišnjeg rada na pripremi i provedbi projekata financiranih iz fondova EU-a, javne nabave, obrazovanja, strateškog planiranja i vođenja složenih infrastrukturnih projekata. “Do 2019. godine portfelj projekata iznosio je 2 milijarde eura, uvjerljivo najviše u odnosu na našu konkurenciju.”

Ariana sa svojim timom priprema i provodi najveći hrvatski projekt ikad financiran iz fondova EU: cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, poznatiji kao Pelješki most.

Početak u dnevnoj sobi

Pokrenula je prvi hrvatski portal o EU fondovima, napisala prvu knjigu o pripremi i provedbi EU projekata, pokrenula prvo hrvatsko i regionalno učilište o fondovima EU, projektnom managementu i javnoj nabavi, provela projekte u vrijednosti 2 milijarde eura. No početak takve velike i uspješne priče bio je skroman. “Krenula sam iz dnevne sobe i jednim računalom od 2 tisuće kuna”, opisala je Ariana.

Početak u dnevnoj sobi dogodio se prije više od 10 godina, nakon što se godinama pripremala i provodila projekte unutar različitih organizacija. Višegodišnji rad s fondovima EU, ali i tijekom razdoblja kada oni nisu postojali u ovakvom obliku, navelo ju je na zaključak da se radi o sredstvima koja su tražena i da bi to mogla početi raditi u okviru vlastite organizacije, umjesto da radi za nekog drugog.

Upravo njezina ideja o pokretanju vlastitog posla iz dnevne sobe pokazala se uspješnom. U Hrvatskoj je tada, rad u području EU fondova, bio pionirski.

ariana vela

Najveće prepreke

U trenutku kad je počinjala, razmišljala je o tome koji je organizacijsko-pravni oblik najbolji za ono što želi stvoriti. Odlučila je otvoriti obrt jer nije planirala značajno rasti, no nakon nekog vremena shvatila je da su obrti “crne ovce” poduzetništva i da su u nepovoljnoj poziciji u odnosnu na trgovačka društva, posebice ukoliko obrtnik posluje u sustavu poreza na dobit, kao što je Ariana htjela. “Do zaključka sam došla relativo brzo te sam donijela odluku da ću otvoriti trgovačko društvo. Tako je nastao AVELANT d.o.o.”

Kroz avanturu poduzetništva naišla je na mnogo prepreka, ali i nelogičnosti.
“Prepreka je mnogo, a one se uglavnom odnose na velik broj obveza koje poduzetnici i poduzetnice imaju u odnosu na državu pri čemu im se ne toleriraju greške, dok se s druge strane nalazi državni aparat koji redovito griješi, kasni i neefikasan je. No to je nešto što se tretira kao ‘business as usual’ pa poduzetnici nisu jako uporni u traženju promjena.”

Otvorila je prvo učilište za EU fondove, projektni management i javnu nabavu u Hrvatskoj – Učilište EU PROJEKTI. Kroz razdoblje osnivanja prošla je jedan prilično mukotrpan proces iako je sve svoje obveze izvršila na vrijeme. “Jedna od anegdota koju volim prepričavati jest odobravanje imena koje sam zamislila. Naime, sukladno primjenjivom zakonodavstvu, nadležno ministarstvo ima pravo diskrecijske prosudbe o tome želi li ili ne prihvatiti naziv ustanove koji predloži osnivač. U mom je slučaju nadležna osoba smatrala da naziv ‘Učilište ‘EU PROJEKTI’ ne pojašnjava dovoljno čime će se ustanova baviti.”

Iako je to prilično smiješna situacija, u njezinom slučaju ovakav stav nadležnog ministarstva koštao ju je gotovo četiri mjeseca živaca, vremena i borbe. Na kraju je bilo onako kako je zamislila.

“Dakle, najveća prepreka poduzetništva jest država koja bi trebala predstavljati servis poduzetnicima i koja bi trebala poticati poduzetništvo, ali to ne čini.”

Internacionalizacija poslovanja

Svojim najvećim poslovnim uspjehom smatra vođenje EU financiranja za najveći projekt u državi – Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, poznatiji kao projekt izgradnje Pelješkog mosta. No suštinski uspjehom smatra to što je u Hrvatskoj bez veza, stranačke pripadnosti i samo na temelju vlastitih kapaciteta uspjela izgraditi poduzeće koje sada ima portfelj od 5 milijardi eura vrijednosti projekata, 9 500 obrazovanih osoba iz različitih sektora, miljarde kuna javnih nabava i preko 500 projekata. “Moja najveća greška je što poslovanje još uvijek nisam u potpunosti preselila u inozemstvo, ali i ta internacionalizacija je nešto na čemu ću raditi u sljedećem periodu.”

Kad gleda iz današnje perspektive, sigurno bi neke stvari napravila drugačije, ali ne žali jer je iz tih pogrešaka nešto naučila. To ju je osnažilo i pomoglo joj da stvori ono što je AVELANT danas.

Povezano: Ariana Vela autorica prve domaće knjige o pripremi projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova

Sve ove godine motivira ju to što voli raditi i stvarati. Uz to, smatra da ima sreću što stalno dobiva nove ideje koje uspješno komercijalizira. “Imam jako vrijedan tim u AVELANT-u i Učilištu EU PROJEKTI i gušt mi je gledati ih kako rade i napreduju, a posebice me veseli što iza sebe ostavljamo konkretne rezultate – od tvornica, mostova i cesta, luka, hotela i drugih objekata.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -