Premijera baleta Čipka u riječkom HNK!

Iako su online susreti bili zabavni, sada kada su okupljanja u nekoj mjeri odobrena, svi jedva čekamo susrete uživo! Fanovi kazališta, po svoju dozu kulture mogu doći na premijeru 5.6. u 20h kada vas očekuje balet “Čipka”. Priča je to koja spaja tradiciju i suvremenost, a u nastavku saznajte više o izvedbi.

Povezano:

Balet “Čipka”

U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem koreografkinja Maša Kolar inspiraciju za balet “Čipka” traži u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od tradicionalnih obrta izrada čipke u Hrvatskoj, povijesnih spisa o njoj, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je to danas nasljeđe bitno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom? Inspirirana čipkom, Maša Kolar u njenoj strukturi i ritmu pronalazi bogat izvor stvaranja koreografske strukture te oblikovanje njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, plesnog vokabulara i ritma, kao i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke ispituje se odnos suvremenosti i tradicije te oživljava njihov suživot.

U baletu sudjeluju: Emanuele Amuchástegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Daniele Romeo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz, Maria del Mar Hernandez, Nicola Prato, Svebor Zgurić.

Zanimljivosti o baletu

Jeste li znali da je balet jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je ujedno i temelj svim ostalim plesnim stilovima? Karakteriziraju ga strogi pokreti tijela i otvoren položaj stopala, a noga plesača zarotirana je iz kuka prema van za čak 90 stupnjeva.

Osim profesionalnog bavljenja ovim plesom, idealan je i za rekreativce. Uči li se od malih nogu, pomaže što pravilnijem držanju tijela, razvoju discipline i gracioznosti. Rekreativci ne moraju imati stupanj otvorenosti do punih 90 stupnjeva, već onoliko koliko to dopuštaju individualne predispozicije njihovih tijela.

Foto: HNK Rijeka

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -