Ovi dokumentarni filmovi mijenjaju pogled na svijet

Umjesto da provedete sate gledajući serije i epizode koje doslovce stvaraju ovisnost, u vidu #ostanidoma situacije, radije pogledajte izvrsne dokumentarce nakon kojih više nećete razmišljati na isti način. Neke možete pronaći na Netflixu, ako ga imate ili na stranicama za besplatno online gledanje filmova ili ih pronađite na You Tube kanalu. Kokice, kavu ili čaj u ruke i klik na “play”.

The Cove

Režiran od strane Louiea Psihoyosa, ovaj dokumentarni film prati lovce na dupine u Japanu. Ova zastrašujuća priča predstavljena je iz perspektive stručnjaka za zaštitu oceana koji tvrde kako u toj zemlji godišnje ugiba 23.000 dupina uslijed lova što je nekoliko puta više nego broj ubijenih kitova na Antarktiku. Osim za meso, dupini se love i kako bi bili prodani u zabavne parkove diljem svijeta. Film je 2010. godine osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film. Od kad je objavljen izazvao je i brojne kontroverze zbog neutralnosti priče, tajnog snimanja te portreta ljudi u Japanu.

Ako vas zanimaju ovakvi filmovi, svakako ne propustite i dokumentarac “Blackfish” koji prati Tilikum, orku koja živi u zabavnom parku SeaWorld, a osim nje prati sve kontroverze koje se tiču života orka u zatočeništvu. Film je objavljen 2013. godine, a nominiran je i za BAFTA nagradu kao najbolji dokumentarac.

Povezano:

The dark side of chocolate

Naslov filma u prijevodu znači “Tamna strana čokolade” i to je upravo ono čime se priča bavi. Pratimo plantaže kakaa u Ghani i Obali bjelokosti gdje često rade djeca u dobi od 7 do 15 godina. Uz obećanje plaćenog rada i boljih uvjeta za život, ta djeca krenu na put neizvjesnosti, ali puni nade, sve kako bi se na kraju našli sami i bez osnovnih uvjeta za život. Dječji rad je zabranjen prema najvišim zakonima, a dokument su potpisala i najveća svjetska imena čokoladne industrije. Zahvaljujući tajnim snimkama, glavni akteri imaju prilike pričati sa krijumičarima, vlasnicima plantaža, djecom, samo ne s velikim imenima čoko industrije koji odbijaju odgovarati na pozive i mailove. Zadnja scena filma posebno će vas oduševiti! Ovaj dokumentarac besplatno pogledajte na YouTube kanalu.

Minimalism: A Documentary About the Important Things

Još jedna lakša, ali jako važna tema prati dvojicu prijatelja minimalista. Ovih dana i sami uviđamo koliko malo toga nam zapravo zaista treba u životu, a film se bavi upravo time. Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus odlučili su odbaciti američki ideal po kojemu stvari donose sreću, a u intervjuu kroz ovaj dokumentarac pokazuju prednosti i vrline imanja manje stvari.

Man On Wire

Ako tražite dokumentarni film s nešto lakšom temom onda je to zasigurno priča o Philippeu Petitu koji je počinio, kako je prozvano “umjetnički zločin stoljeća”. Phillippe je bio profesionalni hodač po žici koji je 1974. godine prošetao na žici postavljenoj preko New York World Trade Center “blizanaca”. Znao je da je to što planira, ne samo opasno nego i ilegalno, a priča zanimljivo prati događaje koji prethode samom hodanju te emocijama nakon samog čina. Cijeli pothvat planirao je čak 6 godina.

The Imposter

Koliko sabrani možemo biti kada nas pogode najteže životne okolnosti? Tada smo vjerojatno najranjiviji. Upravo je o tome riječ u ovom nevjerovatnom dokumentarcu prevedenom kao “Uljez”. Priča prati mladića iz Španjolske koji tvrdi da je 16-godišnji sin jedne obitelji iz Texasa čiji je sin nestao prije 3 godine. Obavezno pogledati!

Jeste li već pogledali ove filmove, imate li prijedloge za još neke?

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -