Poznata trkačica uzdrmava svijet profesionalnog sporta: Osnovala je drugačiju organizaciju i zaposlila atletičarke

Mary Cain svjetski je poznata trkačica koja je slavu stekla kada je kao tinejdžerka postala trkači fenomen. Njezina borba protiv Nikea postala je jedan od simbola otpora izrabljivanju u profesionalnom sportu, a sada je osnovala ženski trkači tim kako bi ostalim atletičarkama pružila bolje uvjete.

Organizacija koju je osnovala Cain, profesionalni trkači tim Atalanta New York, za sada uglavnom posluje iz njezinog stana u New Yorku. Cilj koji su si postavili je nešto potpuno drugačije od svih do sada viđenih profesionalnih trkaćih skupina koji dominiraju ovim sportom.


Pročitajte još: Mary Cain: Kako me ugovor s Nikeom doveo do suicidalnih misli!


Atalanta će tako biti neprofitna organizacija. Profesionalne će trkačice trenirati tijekom jutra, dok će popodne i vikendima raditi za organizaciju. Ovdje se uglavnom radi o mentorstvu djevojkama u siromašnijim i neperspektivnim četvrtima New Yorka. Program organizacije usmjeren je na zajednicu, edukaciju i pružanje perspektive talentiranim djevojkama.

Iako je organizacija neprofitabilna, atletičarke okupljene u Atalanti bit će tretirane kao punopravne zaposlenice. Za svoj će rad primati plaću od 60,000 dolara godišnje te sve beneficije uključujući mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Poznata trkačica u borbi protiv nehumanog lica vrhunskog sporta

Ime Atalanta odabrano je simbolički, s obzirom na to da ta riječ u grčkoj mitologiji označava smrtnike koji je odlikovala nevjerojatna brzina. Osim toga, to je ime nosilo i prvi ženski tim atletičarki u New Yorku 1080-tih godina.

Iako Cain još nije objavila imena atletičarki koje će raditi u njezinoj organizaciji, rekla je kako vjeruje da će joj se u sljedećih nekoliko tjedana pridružiti četiri do pet profesionalnih sportašica koje su netom izašle s fakulteta.

Cain se nada da će njihov rad u organizaciji pomoći trkačima razviti vještine i iskustvo koje će moći uvrstiti u svoje životopise jednom kada njihova atletska karijera završi. “Cilj mi je poremetiti trenutni tradicionalni model profesionalnih timova”, rekla je za Runner’s World.


Pročitajte još: Simone Biles još jedna u nizu sportašica koje su napustile Nike


Cain je prije dvije godine uzdrmala svijet profesionalnog sporta kada je počela sve više izlaziti u javnost s pričom o traumama koje je doživjela radeći za Nikeovu organizaciju Nike’s Oregon Project. Šokirala je javnost izjavama da je tijekom treniranja u toj organizaciji počela njezina borba s izgladnjivanjem, samoranjavanjem i, naposljetku, suicidalnim mislima.

Cain je za sve najviše okrivila svog tadašnjeg trenera, Alberta Salazara, ali i kompaniju Nike čiji je Salazar bio trener. Trkačica je rekla kako je takav tretman psihičkog i fizičkog maltretiranja modus operandi svih Nikeovih trenera te da je organizacija godinama svjesna toga. Zbog nemogućih dijeta na koje je stavljana i zahtjeva za čim manjom kilažom, Cain je na posljetku oboljela od RED – S sindroma i izgubila je mjesečnicu za tri godine. Stoga je usmjerena na uvođenja drastičnih promjena u svijet profesionalnog sporta kako bi ostale atletičarke mogle postizati vrhunske rezultate uz humanije uvjete.

Foto: Instagram/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -