Bež roditeljstvo? Stručnjakinje o bojama u dječjoj sobi

Društvene mreže donijele su nam mnogo toga. Nove prilike za druženje i istraživanje, nove načine informiranja i širenja trendova, uključujući trendove uređenja doma. To može biti i dobro i loše, a trenutno je vrlo popularno ‘bež roditeljstvo.’ O čemu je riječ? Kako je bež veoma popularna boja u uređenju doma zbog elegancije i minimalizma, ista se uvukla i u dječje sobe koje su do prije par godina bile šarene. Dječjim sobama sve više dominiraju bež odjeća i posteljina, jednostavne drvene igračke i ukrasi.

Djeci su potrebni podražaji

Trend u uređenju doma sam po sebi ne mora biti problematičan, no kad u jednadžbu uključimo malu djecu, on to može postati. Naime, djeci je potrebno puno podražaja dok se razvijaju, a boje su za to jako važne.

„Mozak novorođenčeta svake sekunde razvije 2-3 milijuna sinapsi. Upravo od tih veza između živaca sastoji se put kojim osjetilne poruke dolaze do mozga. Sinapse koje se učestalo koriste, ostaju trajno, a one koje se zanemaruju s vremenom odumiru. Senzorna stimulacija je stoga vrlo važna u razvoju bebe. Podražaji koje dijete doživljava stvaraju i održavaju sinapse, a izostanak stimulacije, koji dokida sinapse, kasnije je teško ili nemoguće nadoknaditi,“ pojašnjava Neda Zubović Mihaljević, savjetnica za nošenje djece i sigurnost u prometu i vlasnica tvrtke Mikroedra d.o.o. koja se bavi distribucijom premium dječje opreme.

Zubović Mihaljević napominje kako dijete mora rasti u poticajnoj okolini kako bi dobilo dovoljno senzornih informacija i poticaja. To se jednostavno postiže tako da djecu okružimo veselim igračkama i živim bojama.

Distributerica edukativnih dječjih igračaka i vlasnica trgovine Lafaboo Marijana Birkić Lovegrove, primijetila je rastući trend bež minimalističkog uređenja dječjih soba.

„Postoji mit da djeca od rođenja vide samo crno-bijelo. Istina je da djeca prva tri mjeseca života teže prepoznaju neke tonove, ali baš zato treba postojati veći kontrast među predmetima koji ih okružuju i veća količina boja koja u njima budi znatiželju,“ komentira Birkić Lovegrove.


Pročitajte više: Stručnjakinja otkriva kakva treba biti soba za novorođenče


‘Bež roditeljstvo’ nije štetno, ali niti poželjno

Bez obzira na to što ne postoji dokaz da beba koja je odrasla okružena bež tonovima svijet percipira drugačije od one koja je odrasla okružena jarkim, kontrastnim bojama, činjenica je da je djeci zabavnije gledati šarenilo. Djeca vole boje i uzorke, a to pozitivno utječe na dječji razvoj. „Postavlja se pitanje zašto im to ne pružiti.“

Upravo su zato trgovine dječjom opremom i igračkama sklone šarenilu – one kod djece stvaraju poticajnu atmosferu i pomažu im razviti kreativnost, maštu i kognitivne sposobnosti.

Naravno, neutralno okruženje kakvo zastupa ‘bež roditeljstvo’ ima i svojih pozitivnih strana. Ono pomaže opuštanju i usredotočenosti, no mogućnosti za istraživanje i interakciju s okolinom kroz šarenilo, ističe Birkić Lovegrove, može pomoći dječjem razvoju i utječe na njihovu opću dobrobit.


Pročitajte više: Didaktičke igračke: što su i zašto ih uvesti u svakodnevnu igru?


I djeca imaju svoju osobnost


Zubović Mihaljević napominje kako najsnažniji pozitivan utjecaj na dijete ima njihova interakcija s roditeljima.

„Interakcije majke i djeteta izazivaju stimulaciju ključnih osjetila, ponajviše dodira, ali i sluha, vida, njuha, pokreta i ravnoteže,“ pojašnjava. „Zato je najbolje što majke mogu učiniti za razvoj svoje bebe, ujedno i upravo najdivniji dio roditeljstva: gledati svoje dijete u oči, maziti se s njim, nositi ga i što mu više govoriti i pjevati.“

Potiče roditelje da što više uživaju u svakodnevnim aktivnostima s djecom. Istraživanja su pokazala kako djeci najviše stimulacije pruža hranjenje. Idealno je dojenje koje osim prehrambenih prednosti pruža i aspekt kontakta koža-na-kožu.

„Nošenje, kupanje, presvlačenje i mijenjanje pelena također su izvrsni izvori mehanosenzorne stimulacije,“ napominje.

„Na kraju krajeva, svako dijete je različito, i savjetujemo pronaći ravnotežu boja, koja će stvoriti atmosferu prilagođenu jedinstvenoj osobnosti i potrebama svakog djeteta,“ zaključuje Birkić Lovegrove.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -