Stručnjakinja otkriva kakva treba biti soba za novorođenče

Novi se roditelji nerijetko susreću s dilemama oko uređenja dječje sobice. Što djetetu treba? Što će mu biti korisno, a što smetati? Hoće li ga nešto ugroziti? Kakve igračke odabrati? Pitanja je puno, a odgovora malo. Zato donosimo kratki vodič uz koji ćete doznati sve što morate znati o uređenju sobe za novorođenče. Što je zaista važno?

U dječjoj je sobi najvažnija sigurnost

Imajte na umu da dijete ne mora dočekati posve sređena i spremna soba kako to nerijetko prikazuju filmovi.

“Preporuka UNICEF-a je da dijete prvih šest mjeseci spava u prostoriji u kojoj spavaju i roditelji. Zato smatram da u početku nije potrebno uređivati posebnu sobu za novorođenče,” govori Neda Zubović Mihaljević, vlasnica tvrtke Mikroedra d.o.o. koja se bavi distribucijom dječje opreme.

Ističe i kako je vezano uz dječje spavanje najvažnije paziti na sigurnost. Najbolje je stoga da dijete spava na leđima, u vreći za spavanje čija je debljina prilagođena godišnjem dobu i temperaturi u prostoriji.

Djeci je također za razvoj motoričkih sposobnosti potreban i dobar prostor za puzanja. Važno je uključiti i brojne igračke koje ne predstavljaju rizik za dijete i koje mu daju mnogo podražaja. Uz pametan odabir igračaka djetetu ćete olakšati razvoj mašte i logičkog razmišljanja.


Pročitajte više: Ovaj namještaj za dječje sobe oduševit će i djecu i vas!


Ne zaboravite ugoditi majci

“S obzirom na to da dijete i majka u početku provode izrazito puno vremena zajedno, kod opremanja stana za dolazak bebe, pobrinula bih se prvenstveno za majčinu udobnost,” savjetuje Zubović Mihaljević.

Krevetić tako treba biti postavljen što bliže majčinom krevetu i opremljen prozračnom posteljinom, a komoda za presvlačenje treba visinom biti prilagođena majci. Visoka i niska žena nemaju iste potrebe, te im neće odgovarati ista komoda.

Posebno je važno osigurati adekvatan prostor za dojenje. To mjesto treba biti mirno i ugodno majci, a namještaj joj mora podržavati kralježnicu i pružiti mogućnost odmora.

Dječja ležaljka treba biti lako prenosiva i ergonomska, kako bi djetetu bilo udobno i dok nije u majčinim rukama.


Pročitajte više: Njega mame i bebe nakon poroda


Neka vam dijete bude blizu

Kako dijete nećete cijelo vrijeme držati u kući, uzmite u obzir i potrebu za autosjedalicom. Nevažno je držite li je u automobilu ili u dječjoj sobi, ovaj nužan komad opreme nešto je bez čega vaše dijete ne smije ući u automobil.

Bilo da ste kod kuće ili vani, djetetu u svakom trenutku trebate osigurati svoju blizinu.

“Ono što je djetetu najbitnije u prvim mjesecima kako bi se emocionalno i kognitivno što bolje razvijalo su blizina roditelja, dodir, puno pokreta dok je u naručju roditelja. Pjevanje, nunanje, maženje, razgovor,” pojašnjava Zubović Mihaljević.

Za to vam je nužna ergonomska nosiljka u kojemu će dijete biti u potpunosti sigurno, a majci će ruke biti slobodne za obavljanje bilo kakvih popratnih zadataka.

Bebe ne zanima kako soba izgleda. Njima su bitni sigurnost i bliskost s vama. Kad im to osigurajte, tek se onda bacite na dekoracije.

Foto: Canva / Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -