Bila sam loša šefica i evo što sam naučila iz toga!

Loš šef koji nema karakteristike lidera jedan je od najčešćih razloga zbog kojeg mnogi zaposlenici daju otkaz. Ova poduzetnica i autorica bila je upravo to – loša šefica, a evo što je naučila iz svojih pogrešaka.

Sigurni smo da ste u nekom trenutku svoje karijere sreli i/ili bili primorani raditi s toksičnim ljudima. Možda su oni bili vaši kolege, suradnici, klijenti ili šefovi koje i danas pamtite po neugodnim iskustvima. Poduzetnica, književnica i autorica Michelle Gibbings našla se na drugoj strani, odnosno ona je sama bila loša šefica svojim zaposlenicima. Kako prenosi Women’s Agenda, Michelle je svoje pogreške odlučila iskoristiti kao školu, a evo što je iz svega naučila.

Kako prepoznati toksične šefove?

“Nijedna se osoba ne probudi ujutro i kaže samoj sebi ‘danas ću biti loša šefica i neprimjereno se ponašati prema svojim zaposlenicima’. Ipak, mnogi iznova rade upravo to. Kao šef ili vođa u nekoj tvrtki možete biti loše ili nedovoljno pripremljeni za ulogu, nesvjesni utjecaja koji imate na svoje zaposlenike i kolege, ometeni niskom razinom samosvijesti, raditi u toksičnom okruženju ili jednostavno biti neiskusni u vođenju drugih ljudi. Ja sam to naučila na vlastitoj koži”, govori Michelle za portal Women’s Agenda.


Pročitajte više: 8 načina kako loš šef utječe na zaposlenike


No kako prepoznati toksične šefove? Upravo su to oni poslodavci koji nemaju empatije prema zaposlenicima ili jednostavno nisu svjesni koliko njihovo ponašanje ili povratna informacija utječe na zadovoljstvo samih radnika.

Michelle je činjenicu da je loša šefica naučila na teži način, otkrivajući da je svojim povratnim informacijama zaposlenicima otežavala život. Često je bila bezobzirna prema očekivanjima i opterećenju na radnom mjestu, držala je članove svoga tima na distanci i nikada nije imala dovoljno vremena za njih. Kako kaže, iz svih ovih pogrešaka izvukla je pouku i naučila je sljedeće.

Budite svjesni svojih postupaka

Očekivanja od šefova u današnje su vrijeme velika. Radite dugo, uvijek ste u pripravnosti te neprestano morate rješavati složene probleme i žonglirati sa zahtjevima konkurencije. Pritom, cijelo ste vrijeme svjesni da bilo koja pogrešna odluka može utjecati na vašu poziciju u tvrtki, a ni otkaz nije isključiv. Svemu tome dodajte još zahtjevnog direktora ili klijente koji vas ne podržavaju… I pritisak je samo još veći!

Velik broj nas ima nerealnu sliku o sebi zbog čega ne vidimo uvijek svoje mane i pogreške koje radimo potpuno nesvjesno. Isto tako, ne ispunjavamo uvijek vlastita očekivanja i ne možemo uvijek vidjeti koliko zapravo velik utjecaj imamo na one oko nas. Ništa drugačija situacija nije ni na radnom mjestu. Kako biste postali što učinkovitiji i bolji šef svojim zaposlenicima, morate biti svjesni svojih postupaka. Uvijek razmislite kako vaši postupci mogu utjecati na zaposlenike, odnosno sve ljude s kojima radite. Također odvojite vrijeme da kritički i iskreno razmislite o tome što se događa u poslovnom svijetu te kako unutarnje i vanjske okolnosti utječu na vas.

Brinite o sebi

Uloga šefa u bilo kojoj korporaciji, maloj ili velikoj, nije nimalo jednostavna. Osim što treba uspješno obavljati vlastiti posao, on je istovremeno dužan upravljati i svojim zaposlenicima te donositi vrlo zahtjevne odluke. Na neki način, šef je taj koji “brine” o svim zaposlenicima, ali i o poslovanju same tvrtke. Međutim, sve to nema smisla ako pored svega toga brine o sebi.


Pročitajte više: Kakav je to dobar šef? Onaj koji posjeduje ovih 6 kvaliteta!


Dobar šef itekako je svjestan da njegovo fizičko, ali i psihično stanje utječu na uspješnost poslovanja cijele tvrtke. Ako je on uznemiren, neprestano u grču i osjeća se loše, sve će se to prije ili kasnije “oslikati” na njegovim zaposlenicima. Stoga obavezno odvojite određeno vrijeme za rad na sebi. Meditirajte, bavite se fizičkom aktivnosti, čitajte… Bitno je da vodite računa o sebi i svome zdravlju.

Promjena započinje s vama

Ne možete očekivati ​​od drugih da uspješno obavljaju svoje radne obaveze ako sami niste spremni pokazati uzorno ponašanje i biti im primjer. S razlogom se nalazite na visokoj poziciji u tvrtki – bitno je da budete što bolji primjer onima koji od vas mogu učiti. Harvardski akademici Robert Kegan i Lisa Lahey proučavali su zašto mnoge dobre poslovne ideje u tvrtkama propadaju. Kako je pokazalo istraživanje, jedan od temeljnih problema je taj što šefovi traže previše, a premalo daju.

Morate biti svjesni da je rad na vama i vašem znanju temelj po kojem će se kasnije razvijati i vaši zaposlenici. Ne možete očekivati da nauče od vas, ako im ni sami nemate što za ponuditi. Zato radite na sebi, informirajte se i pokušajte uložiti što više truda na usavršavanje, bez obzira na to što se već nalazite na željenoj poziciji. Dobar šef itekako je svjestan da treba neprestano raditi na sebi.

Budite spremni na učenje

Napredovanje u vodstvu ne prestaje jednom dobrom odlukom ili rezultatom. Riječ je o stvarima koje radite svakodnevno, učenje nikad ne prestaje. Život je jedna velika škola i svaki dan učimo nešto novo, kako u privatnom životu, tako i na poslu. Dobrim šefovima stalo je do noviteta jer žele učiti i rasti. Prepoznajte svoje kvalitete i snage te se fokusirajte prvenstveno na njih, ali i dalje budite spremni na učenje o novim stvarima. Jedino ćete tako moći održati uspjeh poslovanja i vodstva na zavidnoj razini.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -