8 načina kako loš šef utječe na zaposlenike

Za obavljanje nekog posla vrlo je bitan dobar šef. Nekim je zaposlenicima dobar šef važniji od dobrog posla – jer dobar ili barem korektan šef, u stvari je pola posla.

Loš šef narušava radnu atmosferu, uzrokuje mentalne zdravstvene probleme i stvara stres kod zaposlenika. Uz to, može imati poguban utjecaj na samopouzdanje zaposlenika, a u početnoj fazi karijere može utjecati i na profesionalni i osobni razvoj osobe. Loš šef može biti i glavni razlog napuštanja posla, a mnogi su se susreli s njim barem jednom u svojoj karijeri.

Iako danas postoje zakoni protiv mobbinga, s obzirom na hrvatsko pravosuđe i financijsku situaciju, tek se rijetki zaposlenici zaista odluče podići tužbu protiv šefa koji im je svojim ponašanjem i odnosom zagorčavao život.

8 činjenica o lošim šefovima

Lily Herman, urednica i social media manager te suosnivačica The Prospecta također se bavila problemom loših šefova koji negativno utječu na zaposlenike. Herman je prikazala i 8 uznemirujućih činjenica o lošim šefovima.

1. Tri od četiri zaposlenika smatra kako su njihovi šefovi najgori i najstresniji dio posla.

2. 50 posto zaposlenika koji smatraju da ih šefovi ne cijene, planiraju u sljedećoj godini pronaći novi posao.

3. Procjenjuje se kako američke kompanije godišnje potroše 360 milijardi dolara na zdravstvenu skrb djelatnika koji odlaze na bolovanja zbog loših šefova.

4. Zaposlenici s lošim menadžerima su među najmanje produktivnim radnicima.

5. 60 posto zaposlenika u američkog federalnoj vladi nesretno je. Ne zbog male plaće, malih beneficija ili nedovoljno slobodnih dana, već zbog toga što imaju loše šefove.

6. 65 posto zaposlenika radije bi novog šefa umjesto povišice.

7. 35 posto zaposlenika reklo je da im šefovi nisu dali bonus kada su im bili dužni dati.

8. 44 posto zaposlenika je u svojoj karijeri bilo emocionalno ili fizički zlostavljano od šefa.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -