Je li bolna ovulacija normalna pojava?

Bolni grčevi obično se dogode kod početka menstruacije, ali ponekad se pojave i za vrijeme ovulacije. INTIMINA objašnjava zašto se to događa i donosi savjete za liječenje.

Svi znamo što je ovulacija – oslobađanje jajne stanice iz jajnika u jajovode. Ali jeste li znali da ovulacija može biti prilično bolna?

Jajnici igraju ključnu ulogu u ženskom spolnom i reproduktivnom zdravlju jer proizvode ženske spolne hormone estrogen i progesteron te sadrže jajne stanice. Možemo ih slikovito opisati kao male tvornice hormona i skladišni prostor za nedozrele jajne stanice.

Svakog mjeseca, pod utjecajem folikulostimulirajućeg hormona (FSH), počinje rasti nekoliko folikula. Otprilike četrnaest dana prije menstruacije, drugi hormon postiže najvišu koncentraciju – luteinizirajući hormon (LH) – i uzrokuje da jedan folikul pukne i oslobodi zrelu jajnu stanicu. To je proces ovulacije. Ponekad se tijekom ovulacije može osloboditi više jajnih stanica, ali to se rijetko događa.

Bol tijekom ovulacije

Možda ste čuli izraz Mittelschmerz – njemački naziv za bolove u ovulaciji. Doslovan prijevod bio bi “srednja bol” ili “srednja tuga”, a to je upravo što bolna ovulacija jest: bol u sredini ciklusa (ako ciklus traje 28 dana).

Mittelschmerz pogađa do 40% žena tijekom reproduktivne dobi. One koje osjećaju bol, obično je osjećaju tijekom svake ovulacije. Bol nije ista kod svakoga – može varirati u jačini, trajanju i mjestu. Neke žene osjećaju jaku, dok druge samo blagu bol. Bol može biti tupa, oštra ili samo kao osjećaj ‘probadanja’. Može trajati od nekoliko minuta i do nekoliko dana, ali u većini slučajeva završava kroz 24 sata. Bol se obično javlja na strani trenutačno aktivnog jajnika.


Pročitajte više: Liječnica objašnjava što je ovulacija i kako izračunati plodne dane!


Zašto osjećamo bol u sredini ciklusa?

Bilo je nagađanja da se bol javlja uslijed rasta folikula koji je pod utjecajem folikulostimulirajućeg hormona. Ipak, vjerojatniji ‘krivci’ bili bi glatki mišići koji okružuju jajnike i kontrahiraju se pod utjecajem luteinizirajućeg hormona. Ponekad razlog boli može biti puknuće samog folikula, ako je folikul dovoljno narastao da stvori cistu.

Trebate li biti zabrinuti?

Bolna ovulacija je česta pojava i obično prolazi sama od sebe. Ali ponekad je teško razlikovati je od boli nastale zbog drugih uzroka, pogotovo ako rijetko osjećate bol tijekom ovulacije. Ako su bolovi jaki, trebali biste kontaktirati svog liječnika. Ostali znakovi i simptomi koji upućuju na potrebu liječničke skrbi su:

  • visoka temperatura
  • mučnina i povraćanje
  • promjene na koži iznad bolnog mjesta
  • jaka i dugotrajna bol

Intenzivna bol može biti znak nekog drugog, težeg stanja:

  • Upale slijepog crijeva koja, u većini slučajeva, zahtijeva operaciju
  • Možda imate endometriozu – ukratko; tkivo endometrija može se naći izvan maternice
  • Ako bol prati neobičan iscjedak ili neki drugi simptom (ponekad je to samo bol), mogli biste imati spolno prenosivu bolest
  • Oplođena jajna stanica usađena izvan maternice – ektopična trudnoća
  • Mogli biste imati cistu na jajniku ili drugu vrstu ciste

Pročitajte više: Menstruacija i akne – Kako su te dvije stvari povezane?


Kada posjetiti liječnika?

Nitko vam ne može reći kada je pravo vrijeme da se obratite liječniku. Vi najbolje poznajete svoje tijelo. Možete pripaziti na gore spomenute simptome i znakove, ali, ako ste jako zabrinuti, najbolje rješenje bi bilo otići svom liječniku koji će vas pregledati i dati vam nekoliko praktičnih savjeta o tome kako dalje postupiti, na što pripaziti i što očekivati ​​u budućnosti.


Pročitajte više: Plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze novost je za Australke!


Metode liječenja

Ponekad je najbolji lijek za bolnu ovulaciju duga vruća kupka koja će olakšati bol i otjerati brige. Također, topli oblog na trbuhu može učiniti čuda. Ako to ne pomogne, možete uzeti lijek za ublažavanje boli, poput paracetamola ili ibuprofena.

Ako je bol jaka i trajna, trebali biste razgovarati sa svojim ginekologom o drugim mogućnostima liječenja, poput kontracepcijske pilule. Njome će ovulacija biti zaustavljena, što znači da više nema ovulacijske boli.

Najvažnije je otvoreno razgovarati s bližnjima i liječnikom o svojem stanju i izraziti svoju zabrinutost. Zapamtite da uvijek postoji rješenje za vašu bol i brige – samo trebate biti otvoreni za razgovor o tome i bez ustručavanja zatražiti pomoć.

FOTO: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -