Plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze novost je za Australke!

Slobodni dani za vrijeme menstruacije ili menopauze nova su pogodnost za žene u Australiji. Kako prenosi Women’s Agenda, mirovinski fond Future Super baziran u Melbourneu odlučio je predstaviti plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze.


Pročitajte više: Kako živjeti s endometriozom?


Uvažavanje ozbiljnosti simptoma

Future Super je osnovan 2014. godine, a nudi usluge savjetovanja oko mirovinskih investicija, specijalizirajući se za investicije u obnovljive izvore energije i etički pristup investicijama. Kako bi smanjili stigmu oko menstruacije i menopauze, odlučili su svakoj ženi koja pati od bolnih menstruacija ili ju muče simptomi menopauze omogućiti da radi od kuće ili uzme plaćeni dopust.

Direktorica Future Super-a Leigh Dunlop smatra da ova novost prepoznaje i uvažava utjecaj koji menstruacija i menopauza mogu imati na više od 50 posto populacije. “Činjenica je da žene redovito krvare. Polovica svjetske populacije ima menstruaciju, a polovicu zaposlenika Future Super-a čine žene. Nije pošteno da žene moraju uzimati dane svog godišnjeg odmora kako bi se nosile s uobičajenim simptomima menstruacije ili menopauze.”

Future Super navodi da prepoznaje koliko ti simptomi mogu biti iscrpljujući, iako ih društvo najčešće ignorira i smatra nevažnima. Navode da je novo pravilo oblik podrške ženama koje se bore sa simptomima kako bi se mogle adekvatno brinuti za sebe bez uzimanja slobodnih dana. Kako navodi Leigh Dunlop, prakse kao što je plaćeni dopust za vrijeme menstruacije mogu normalizirati proces kroz koji prolaze ženska tijela. “Borba za ravnopravnost treba početi s borbom za ravnopravnost na radnom mjestu i nadamo se da će i druge kompanije slijediti naš primjer.”


Pročitajte više: Novo istraživanje pokazalo da karijera tijekom menopauze nazaduje ako nema podrške na radnom mjestu!


Priručnik za pomoć

Kako bi lakše svoju zamisao proveli u djelo udružili su se s feminističkom organizacijom Victorian Women’s Trust. Ona je za njih osmislila plan kako implementirati novu politiku. Osim toga, pružili su i važnu edukaciju koja je pomogla u sastavljanju priručnika koji je dostupan online i drugim kompanijama, kako bi naučile više o tome kako pomoći svojim zaposlenicama.

“Future Super je odlučio javno podijeliti sastavljene smjernice kako bi bile korisne i drugim kompanijama te kako bi mogli dati svoje mišljenje ili prijedloge. Imaju pravo i ukrasti smjernice ako to žele. Smatramo da je suradnja ključna za postizanje većih promjena”, najavili su.

Priručnik uključuje niz smjernica za zaposlenice i obavještava ih o opcijama koje su im dostupne. Kada ih muče osobito teški simptomi, mogu birati hoće li raditi od kuće, odmoriti se na tihom i mirnom mjestu u uredu ili uzeti plaćeni dopust. Imaju pravo na 6 dana plaćenog dopusta, a da bi ga ostvarile, ne moraju pokazati liječničke nalaze.

Foto: Pixabay/Saranya7

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -