Na večeri za žene u znanosti i farma biznisu pričalo se o najmoćnijem oružju u borbi protiv stresa

U ugodnom ambijentu hotela Westin, pod lusterima u obliku leptira, ugostili smo žene iz znanosti i farma biznisa. Nakon formalnog druženja na konferenciji za žene iz tih industrija, došlo je vrijeme za opuštenu večeru. S njima se družila i dr. sc. Branka Novosel, koja je održala predavanje o Mindfulnessu kao najmoćnijem oružju u borbi protiv stresa. Iskoristila je priliku manjeg broja uzvanica kako bi ih zamolila da se svima pojedinačno predstave i kažu nešto o sebi te jesu li upoznate s mindfulnessom.

Stres je vlastita reakcija na okolinu

Tko je krivac za vaš stres? Pitanje je to koje je Novosel postavila sudionicama na početku svojeg izlaganja. Odgovor leži u nama samima. Stres je uvijek vlastita reakcija na događaje oko nas i u našem tijelu. Ono što je u moći svake osobe, je odabrati svoju reakciju na stres. Njega izazivaju problematični i teški događaji, ali i oni lijepi, poput vjenčanja, koji može biti najstresniji dan u životu. Perfekcionizam je jedan od najvećih stresora, posebice za uspješne žene. Ključ je u zamjeni perfekcionizma željom za napredak.

“Savršenost ne postoji, nikad neće postojati savršene žene, majke, znanstvenice, jer to ne postoji, niti bi to trebale biti, savršene”, objašnjava Novosel.


Pročitajte više: Žene iz svijeta financija na networking večeri učile su o načinima komunikacije


Najvažnija osoba ste vi

Najvažnija osoba u vašem životu ste VI, stoga voditi računa o sebi nije egoizam. Nužno je pobrinuti se za sebe, kako bi mogli biti dobri u svojim ulogama (šefica, kolegica, prijateljica, majka, supruga…).

“Nemojte život proživjeti u čekanju, budite usredotočeno svjesni, sad i ovdje, jer to je jedini trenutak koji imamo, koji živimo i u kojem možemo uživati. Prošlost i budućnost konstrukti su u našoj glavi”, rekla je Novosel, nadodajući: “Nemojte se trovati nezadovoljstvom u danom trenutku.”


Pročitajte više: Branka Novosel preporuča ove tri mikro vježbe za eliminaciju stresa u svakoj prilici


Mindfulness smanjuje simptome stresa

Mindfulness je psihološki proces usmjeravanja pozornosti na unutrašnje i vanjske doživljaje onako kako se odvijaju u sadašnjem trenutku (bez prosudbe).

Početna je točka većine psihoterapeutskih pravaca, jer smanjuje simptome stresa, štiti od burnouta, poboljšava komunikaciju-sa sobom i drugima, povećava fokus i koncentraciju, te poboljšava memoriju – život, posao, učenje. Također, mindfulness povećava sposobnost da primjereno reagiramo u zahtjevnim situacijama, bilo to privatno ili poslovno. Konačno, povećava wellbeing, zadovoljstvo životom i sreću. Više od 75 % posjeta liječniku povezano he sa stresom, ali ne postoji dijagnoza ‘pod stresom’. Stoga, Novosel preporuča svakodnevne mikro vježbe koje će pomoći u eliminaciji stresa.

Uz edukacijsku notu i ugodnu večeru, žene su druženje iskoristile i kao networking priliku te se zabavile upoznavši nove kolegice iz svijeta farmacije i znanosti. Sponzori projekta Žene u znanosti, medicini i farma biznisu su L’oreal, Canada, Zentiva s brendom Persen, MSD, Citroen, Sandoz, Takeda, Selvita i Kiehl’s.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -