Naučite 3 mikro vježbe za eliminaciju stresa u svakoj prilici

Mindfulness je psihološki proces, tj. tehnika čiji je cilj zadovoljstvo samom sobom, sreća. Iako stres generalno percipiramo kao nešto loše, on ima i svoje pozitivne strane. S druge strane, ako on predugo traje i velik je, onda on ruši kvalitetu života.  stresori, uzročnici stresa su misli i osjećaji. Mindfulness, kao oblik meditacije, nužno je vježbati, jer tako se postaje gospodarem svojih misli i osjećaja. Stručnjakinja i voditeljica programa, dr.sc. Branka Novosel, u sklopu online radionice s temom stres , objasnila je tri mikro vježbe koje pomažu u nošenju s njime.

Trokut disanje

Pomoću disanja, tj. omjerom trajanja udisaja i izdisaja, mi utječemo na to kako se osjećamo, na svoj živčani sustav i svojem tijelu pomažemo da ne osjeća stres.

Zamislite jednakostraničan trokut, možete ga i crtati dok radite vježbu. Jedna od stranica trokuta predstavlja uzdah, druge dvije izdah. Radnja je jednostavna. Udahnite, potom izdahnite, dvostruko duže od udaha. Novosel preporučuje da se vježba odradi ujutro, 5 puta, te tako pripremiti živčani sustav za izazove koje donosi dan. Trokut možete staviti na zid nasuprot kreveta, kako biste se svako jutro prisjetili ove jednostavne, a učinkovite vježbe.

stres vježbe

Pročitajte više: Nemate vremena za mindfulness? Upravo vama je najpotrebniji!


Taktičko ili Navy seal disanje

Još jedan naziv ove vježbe je box breathing, jer je u znaku broja četiri. Koriste ga američki marinci, koji se često nalaze u nepredvidljivim i stresnim situacijama. Preporučuje se u trenucima anksioznosti ili stresa, kako se stanje ne bi pogoršalo.

Na početku, ispraznite pluća izdahom. Prva faza vježbe je udah. Udišite kroz nos brojeći do 4. Potom, držite dah 4 sekunde. Pomognite si brojanjem u glavi do 4. Zatim, izdišete kroz usta, ponovno brojeći do četiri. Konačno, držite to 4 sekunde.

stres vježbe

Pročitajte više: Kako ostati mirna i staložena u ovim teškim vremenima?


Tijelo, glava, srce

U trenucima kad se spremate za npr. bitan sastanak, Novosel preporučuje slijedeću radnju. Vježbu započnite mantrom „Ja sam sad, ja sam ovdje“, udišući i izdišući duboko. Na taj se način mičete iz prošlosti i budućnosti, stavljajući se u sadašnjost. Iduća faza vježbe je TGS (tijelo, glava, srce). Pitate se što se događa u vašem tijelu, što vam ono poručuje. Jeste li pod stresom, osjećate li ga. Taj osjećaj ćete uvijek prepoznati. Zatim, glava. Koje misli imate u datom trenutku, jesu li one negativne i pesimistične, ili su ohrabrujuće, ispunjene samopouzdanjem i optimizmom. Posljednje, to je srce, kako se zapravo osjećamo. Osvijestite koji osjećaj imate, bilo to prestrašenost, sreća, nesretnost, zadovoljstvo… Imenovanjem osjećaja oduzimate moć tom raspoloženju da utječe na vas. Za kraj, pitajte se što vam je u tome trenutku najvažnije, najbitnije. Prvo se pobrinite za sebe, onda idite dalje.

Svaka je tehnika vrijedna i korisna ako se koristi!

Foto: Canva/Branka Novosel privatan arhiv

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -