Kako ne izgubiti sebe u poslovanju i u roditeljstvu?

Osjećate li ikad da se odričete sebe kako biste uspjeli sve drugo? Mnoge majke i poduzetnice zaborave na druge važne stvari, kao što je vlastito zdravlje i dobrobit. Vjerojatno ste i sami to radili, ali vrijeme je za stvaranje novih navika koje će stvoriti ravnotežu za posao i roditeljstvo.

Povezano: Uz dobro planiranje porodiljni dopust može biti i prilika za bolje poslovanje

Prekinite samokritičnost i okrenite se pozitivnim mislima

Briga o sebi započinje stavom kojim se zauzimamo za sebe. Većina nas nauči prosuđivati sebe kao da će nam to pomoći da imamo bolji život. Naučeni smo da su samo prosudba, sumnja i kritika normalni iako su zapravo destruktivni i neuporabljivi. Norma Forastiere je otkrila kako je to prevladala i pronašla novi pristup. “Za svaku kritičnu misao, osjećaj ili emociju učinila počela sam govoriti ‘Prestani. Ne više!'”, napisala je.

“Uz to, osuđivanje sam zamijenila zahvalnošću. Upitala sam se ‘Na čemu mogu biti zahvalna? Što mogu reći o sebi i ovoj situaciji?'”, rekla je Norma.

“Najvažnije je to što sam zaključke i pretpostavke pretvorila u pitanja: ‘Ne znam ništa’ postalo je ‘Što znam o ovome?’. Umjesto ‘Ovo je grozno’ postavljala sam pitanje ‘Kako mogu postati bolja u ovome?'” istaknula je.

Svakodnevno pronađite vrijeme za sebe

Ovo znači da pronađete vrijeme za sebe izvan svoje uloge roditelja i radnika. Većinu vremena roditelje se uči da je dobro i kvalitetno roditeljstvo znači puno žrtvovanja. No, vrijeme je da se taj mit razbije. “Kad ste voljni njegovati sebe, osim što će to biti briga za vas, pozvat ćete i druge da isto učine za sebe”, rekla je Norma.

Najmanje jedan sat dnevno provedite radeći nešto što je zabavno, što njeguje vas i vaše tijelo. Neka vam bude prioritet svaki dan da se ponovno povežete s onim što vam donosi radost.

Povezano: Koliko zaista vrijedi vaše zdravlje?

Prestanite pokušavati sve raditi sami

“Kada sam u četrdesetima započela svoj prvi posao, bilo je ljudi koji su vjerovali da ne mogu biti uspješna. Tada sam mislila da moram sve ovo učiniti sam kako bih dokazala da oni koji sumnjaju u krivu”, istaknula je Forastiere.

Isto tako, otkrila je da je njezin sin bio od malih nogu neovisan, ali ona je odgajana da vjeruje da kao roditelj treba imati sva pravila, odgovore i donositi odluke za njega. “Međutim, primijetila sam da što sam to više radila, moj se sin udaljavao i više me izbjegavao”, napisala je, dodajući:

“Kako sam otpuštala kontrolu i pretpostavke u roditeljstvu, postavljala sam neka drugačija pitanja:

  • Što moje dijete danas traži od mene?
  • Što moje dijete zna i na što je sposobno, a ja mu ne želim priznati?
  • Kad bih bila spremna dopustiti mu, što bi moje dijete moglo doprinijeti za mene?”

Povezano: 5 stvari koje rade mentalno jake žene

Ne zaboravite

Povećati brigu o sebi može biti vrlo jednostavno, ali može biti i poput treniranja novog mišića – potrebna je praska! Obavezno budite ljubazniji prema sebi, svaki dan učinite nešto za sebe i pogledajte kako možete biti otvoreniji prema drugima. Uz to, dopustite drugima da vam pomognu.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -