Ma kakva Mala sirena! Buga Marija Šimić postavila ‘Rusalku’ i briljirala

Buga Marija Šimić, glumica, operna pjevačica i umjetnička direktorica kazališta Mala scena, osvojila je nagradu za najbolju glumicu na Međunarodnom festivalu kazališta u Prištini. Ovaj festival iz godine u godinu privlači najtalentiranija kazališna imena iz Europe i svijeta, a ove se godine, od izvedbi na hrvatskom jeziku, izvodila samo Rusalka, za čiju je ulogu nagrađena mlada hrvatska glumica Buga Marija.

Preteča Male sirene

“Rusalkom želim ohrabriti ljude da vjeruju sebi. Da ako njihov san traži od njih da idu protiv sebe, da se smanje, prilagode, ne da rastu nego da stoje ili idu unazad – da razmisle je li to zaista njihov san”, otkrila nam je Buga Marija koja je u Rusalki spojila svoje dvije ljubavi: glumu i operu.

Priča o Rusalki nadahnuta slavenskom mitologijom i u svijetu poznata kao preteča Male sirene kojoj je poslužila kao nadahnuće, a Buga Marija smatra da Rusalka spava u svakome od nas koga su nekad u životu pokušali uvjeriti da se slomi, da se ukalupi, da postane netko drugi. Ona je slavlje pobjede autentičnosti svakog od nas, slavlje prava na vlastiti put i vlastitu priču.

“Želim ohrabriti ljude da se usude ići za onim tko jesu, za čim im srce pjeva, gdje je igra, gdje je ples. Ni igra nije uvijek lagana, nije poanta da bježimo od odgovornosti, od rasta. Poanta je da imamo pravo birati gdje želimo rasti. Da je rečenica ‘tako svi rade pa moraš i ti’ nešto za preispitati. Da sustav nije nužno u pravu. Da autoriteti nisu nužno u pravu”, istaknula je glumica i producentica predstave “Rusalka” na kojoj je radila uz podršku svog oca, režisera Ivice Šimića, ali i Mirele Brekalo Popović.


Pročitajte više: Pitali smo poduzetnice i managerice koji savjet bi dale mlađoj sebi? Odgovori su fantastični


Svi smo mi Rusalka

Da je i Buga negdje u sebi Rusalka, opisala je u svom govoru u Prištini kad je primala nagradu kojom je proglašena najboljom glumicom, ali i glumcem festivala – nema podjele nagrade na mušku i žensku kategoriju.

“Jednom davno u jednom stanu u dalekom Zagrebu jedna je djevojčica plakala na podu i molila: ‘Molim te, učini me pjevačicom.’ Iako zapravo nije bila sigurna da želi to. Samo to. Ali više – činilo se previše. Nije znala da može ‘više’. Da postoji drugačije. Nije znala kako se stisnuti, kako se prilagoditi da stane negdje. Da bude prihvaćena negdje. I da je moguće biti više od jednog. Da ne mora birati. Pa je napravila predstavu. O tome. (…) Predstavu s nadom da će nekom reći: ako se pokušavaš uklopiti – nemoj. Molim te, nemoj. Budi ti. Usudi se biti ti. Ne prilagođavaj se. Ne smanjuj se. Usudi se izgraditi svoju kutiju. Tko zna. Možda za to dobiješ i nagradu”, naglasila je Buga primajući nagradu.


Pročitajte više: Kako je Frida Kahlo svoju bol pretvorila u umjetnost?


Od češke opere do nagrade za najbolju glumicu

Predstava je namijenjena svima starijima od 16 godina, a Buga “ciljenu skupinu” opisuje kao “sve koji su se u životu susreli sa nekim tko im je trebao biti podrška, vjetar u leđa, a postao onaj koji ih tuče po glavi”. Zato je predstava namijenjena svima koji imaju snove koje su ugušili ili ih je netko drugi ugušio iz straha, kao i svima koji  su na pozicijama moći, autoriteta – da se zapitaju kako i kamo vode one koje vode, naglašava nagrađena glumica.

Nagrađena glumica rekla nam je da nagradu nije očekivala.

“Čovjek se uvijek nada i uvijek je lijepo dobiti nagradu, ali nisam mislila ovaj put da će stići”. No nagrada je stigla, a osjećaj je bio poseban.

“Posebno je. Posebno je u zemlji gdje smo igrali na hrvatskom, a većina mladih tamo ga ne razumije, gdje ja većinu predstave pjevam i to na češkom i to operu, i onda biti prepoznata kao glumica, velika je to stvar. Počašćena sam i sretna da je poruka prenijeta i da sam pokazala da je operno pjevanje brutalno snažan alat ekspresije, što se rijetko vjeruje van opernih krugova”, zaključuje. 

Kad predstava ponovno stiže na daske Male scene još nije poznato, ali radi se na dogovoru termina.

“Ako se ne vrati prije ljetne pauze, svakako ju igramo odmah u rujnu”, otkriva nam Buga Marija.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...
- Advertisment -