Pitali smo poduzetnice i managerice koji savjet bi dale mlađoj sebi? Odgovori su fantastični…

Da ste samo znali sve ovo što znate sada 10 godina ranije, gdje bi vam bio kraj? Malo je ljudi koji se ne bi htjeli vratiti kroz vrijeme i dati si poneki koristan savjet, ali činjenica je da ni dan danas ne znate sve. Nekada je dobro učiti i na tuđim greškama, a savjeti poduzetnica koje bi dale mlađim verzijama sebe mogu poslužiti apsolutno svima!

Povezano:

“Pronađi svoj unutarnji glas – i slijedi ga”

Edukatorica i business coach Ana-Marija Vidjak, te vlasnica tvrtke “Što ako ipak”, danas savjetuje druge, no ipak žali za savjetima koje nije sama dobila kada je bila mlađa. Savjet koji bi dala svojoj mlađoj verziji je da se češće zapita što je to što uistinu želi.

“Za razliku od glasova koji govore: ‘Što bi trebalo, što drugi očekuju ili što je logično…’, bilo unutrašnjih ili vanjskih, zapitaj se što je ono što stvarno želiš. Taj glas je često tiši od ostalih i treba mu vremena i pomnog osluškivanja kako bi ga se čulo. A onda ga slijedi. I premda će se on s vremenom mijenjati, što je isto u redu, važno je da si u kontaktu s njim jer si tek tad u istinskom kontaktu sa samom sobom. Sve drugo je automatizam ili PR”, savjet je Anamarije.


Pročitajte više: Poruka 25-godišnjakinji – što bih voljela da sam tada znala?


“Ne slušajte previše tuđih savjeta”

Vlatka Šrajbek svima koji žele ostvariti uspješnu karijeru naglašava da slušaju sebe, svoje srce i vjeruju u sebe. “Kad sam kao mlada slušala savjete drugih i po njima postupala, bez obzira na ishod, nisam osjećala zadovoljstvo. Kad sam odlučila početi slušati svoje srce, osjećala sam se puno zadovoljnije bez obzira na ishod. Slušanjem sebe i preuzimanjem odgovornosti za svoje odluke te njihov ishod, ma kakav bio, preuzimate odgovornost za vlastiti život.”

Isto tako, naglasila je da mladi trebaju dati priliku ‘lošim poslovima’.

“Ne izbjegavajte teške poslove kao i nepopularne poslove koje nitko ne želi raditi. Tamo leže mnoge skrivene mogućnosti za rast i razvoj te kasnije pružaju puno više mogućnosti i prilika. Ne trčite za poslovima koje svi žele raditi, tamo je ionako prevelika gužva i nećete na njima pronaći priliku da vas lansiraju u orbitu.”

Vlatka Šrajbek i Anamarija Vidjak

“Ne budi bahata. Iskustvo dolazi s godinama”

Marketinška supervizorica Anđelka Valentić mladima koji žele karijeru sličnu njezinoj daje savjet da budu dosljedni, originalni, ali ne i arogantni. Većina mladih, tvrdi, odmah po završetku studija očekuje prevelike iznose plaća, a to ponekad nije realno ni zasluženo. Smatra da je sličnu grešku radila i sama u mladosti te da je bila agresivna u nastupu dok danas sve zna mirnije elaborirati, a poruka je ista. Iskustvo dođe s godinama.

“Danas znam saslušati druge, a prije kad sam znala da sam u pravu, imala sam silnu potrebu to svima naglasiti. Da me tada netko upozorio na to, ne znam bih li poslušala, ali to je moja poruka mladima. Ako vjerujete u ono što radite i volite to, budite dosljedni, ali nikako arogantni i umišljeni.”

“Ne jurite za ‘cijenjenim’ poslovima, nego se fokusirajte na vrijednost svog doprinosa”

Izvršna direktorica Sektora za poslovanje s velikim poduzećima i javnim sektorom u Hrvatskoj poštanskoj banci, Marina Puljiz , mladima poručuje da tko god želi više, mora biti spreman puno ulagati u sebe, razvijati se, biti ustrajan i vrijedan te će se rezultat vidjeti prije ili poslije. Ističe i kako je za uspjeh djelatnika važno da se u njima razvije pozitivan osjećaj prema poslu koji rade te da svoj osobni razvoj mogu pozitivno povezati sa njime.  

“Istina je da se svaki posao može naučiti, ali najbolji smo kad radimo posao koji nam leži i koji volimo. Smatram da nije nužno ‘juriti’ za funkcijama i poslovima koji su ‘na cijeni’, nego se fokusirati da stignemo tamo gdje se naš doprinos najviše vidi. Na takvom mjestu mi činimo razliku”, rekla je Marina.

“Ne kopiraj muške kolege”

Članica uprave Merkur Osiguranja, Andrea Schleich mlađoj bi sebi savjetovala da bude autentična, no s dozom odmjerenosti, i da uči od svojih kolega.

“Ne zaboravi da si žena, i nemoj kopirati ponašanje muškaraca, jer nećeš uspjeti. Probaj prespavati na nekim stvarima, ostati mirna, i ponašati se kao dama. Ne zamjenjujemo naše muške kolege, upotpunjujemo ih. Nikada ne pokreći sukob bez razloga, no budi sprema na protunapad ako te netko napada. Ponašaj se točno onako kako bi htjela da se drugi ponašaju prema tebi – s poštovanjem, zahvalnošću i ozbiljnošću.

savjet
Anđelka Valentić, Marina Puljiz, Andrea Schleich

“Savjetovala bih si manje rada kroz dan”

Poduzetnica Zrnka Nikolić i vlasnica firme Kamper, žali što njena mlađa verzija nije imala ono samopouzdanje koje ima sada. “Mlađoj sebi savjetovala bih puno više samopouzdanja u provedbi osobnih ideja. Savjetovala bih si i ne tako težak radni dan – nego radni dan s puno više vremena za sebe.”

Razmisli o tome čije je mišljenje bitno

Operna pjevačica i umjetnica Buga Marija Šimić mlađoj bi sebi dala savjet da dobro promisli o tome koliko je važno tuđe mišljenje “Nečije mišljenje je važno i vrijedi samo ako ti tako odlučiš”, savjetuje.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -