Camilla, kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva prvi put potpisana titulom

Za mjesec dana kruni se kralj Charles III., a krunidbom svoju titulu dobiva i njegova supruga Camilla, kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva. Tako je titula kraljica Camilla ovih dana prvi put službeno upotrijebljena i to na pozivnicama za krunidbu.

Charles III. postao je kralj Ujedinjenog Kraljevstva 8. rujna, nakon smrti Elizabete II., a tek 6. svibnja službeno će primiti svoju krunu. Okrunit će se i njegova supruga Camilla nosi titulu queen consort odnosno kraljica supruga. Gotovo od same ženidbe Charlesa i Camille, 2005. godine, vode se polemike oko njezine titule.

Camilla, kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva: (ne)željena kraljica

Iako je Camilla postala princeza od Walesa nakon udaje za Princa Charlesa, preferirala je koristiti nižu titulu vojvotkinje od Cornwalla radi izbjegavanja zbrke s prvom Charlesovom suprugom Dianom, Princezom od Walesa.

Lomila su se koplja oko toga hoće li i treba li Camilla nakon smrti kraljice Elizabete i krunidbe Charlesa ostati vojvotkinja ili će postati kraljica. Nagađanjima je stala na kraj sama pokojna kraljica Elizabeta II. koja je prilikom obilježavanja 70. godina od ustoličenja, rekla da bi voljela da Camilla dobije titulu kraljice supruge kada princ Charles postane kralj.

Ipak, mnogima ta odluka i nije baš “sjela”. Zašto? Samo zato što su se nadali da će jednog dana tu tituli nositi nikad prežaljena princeza Diana. A sada slijedi ‘nepopularno mišljenje.’ Nije fer da se Camillu čitav život mrzi samo i isključivo zbog činjenice što ona nije Diana.

Lady Di bila je svima omiljena. Obožavana je ne samo u svojoj zemlji već i diljem svijeta. I dan danas je ikona, nikad prežaljena princeza. No koliko god voljeli Dianu, to nije razlog da se kontinuirano omalovažava Camillu. Camilla je Charlesova cjeloživotna ljubav i iznimno je tužno da se ženi, koju je on cijeli život htio imati uz sebe, ne dozvoljava da živi u miru s čovjekom kojeg voli. U njegovom srcu uvijek je bila Camilla. Već pola stoljeća traje njihova ljubav. I isto toliko Camillu se gleda kao “drugu ženu”, kao treću osobu u braku Diane i Charlesa i kao ljubavnicu. Javnosti nije odgovarala jer nije Lady Di. A Kraljevska obitelj nije ju htjela jer iza sebe ima već jedan brak i djecu iz tog propalog braka. No, htio ju je Charles.


Pročitajte više: Britanska kruna – apsurd vladanja i povijest kraljevske obitelji


Elizabeta II. nije prisustvovala vjenčanju

Par se upoznao 1970. godine na polo utakmici u Windsoru. Tad su i započeli vezu koja je trajala godinu dana, a okončala se kad je Charles pristupio Kraljevskoj mornarici. Camilla se tri godine kasnije udala za oficira Andrewa Parkera Bowlesa, a 1980. Charles je ušao u vezu s Dianom koju je zaprosio godinu dana kasnije. Unatoč tomu što su oboje bili u braku, Charles i Camilla nastavili su se viđati.

Charles i Diana razveli su se 1992., a 1994. Charles je priznao da mu je Camilla bila ljubavnica, no isticao je da je svojoj supruzi bio vjeran sve dok ‘nije postalo kristalno jasno da njihov brak nema budućnosti’. Iduće godine službeno su se razveli i Camilla i njezin suprug Andrew.

Charles i Camilla zajednički život započeli su tek 2003. godine. Budući da je Camilla bila upamćena kao ljubavnica, najava njihovih zaruka nije bila dobro prihvaćena u britanskoj javnosti. Ipak, vjenčali su se u travnju 2005. Kraljica Elizabeta II. i princ Phillip nisu prisustvovali civilnoj ceremoniji.

Kraljica Elizabeta II. je tek sedam godina kasnije Camilli dodijelila prvu kraljevsku titulu, a nakon proslave 10. godišnjice braka Camilla se pridružila cijeloj kraljevskoj obitelji na balkonu Buckinghamske palače. Kako bismo se osjećali na njezinom mjestu? Grozno, vjerojatno. No svi ju s lakoćom osuđuju.


Pročitajte više: Je li Meghan Markle najomraženija osoba na svijetu?


Dogovoreni brak?

Cijela priča ide još i dalje ako se uzme u obzir da su Princeza Diana i Charles imali dogovoreni brak. Ne možemo reći da je ovo činjenica jer nikada nije netko iz kraljevske obitelji to rekao, ali to tvrdi bliska prijateljica pokojne Diane, piše Daily Mail.

Princeza Diana i kralj Charles “poprilično” su imali dogovoreni brak, izjavila je Dianina prijateljica naglasivši da su Diana i Charles bili “prikladna kombinacija koju su odabrali roditelji”.

Ako je to zaista istina nije li još apsurdnija cijela situacija u kojoj se Camillu otvoreno mrzi više od četvrt stoljeća?

I bogati plaču, podrugljivo se kaže, no tko od nas ne bi plakao da je Camilla – žena koju obitelj voljene osobe odbacuje jer je ‘iskorištena roba’, a cijeli svijet prezire jer im je draža njegova bivša. Mislim da se s tom ulogom nitko ne bi mijenjao. No, ona je ostala uz Charlesa unatoč tome što im je odnos imao daleko više prepreka nego li mirnih luka. Titula kraljice, koja je prvi put napisana uz Camillino ime, kruna je svih priča o ljubavi.

Foto: Canva / Hugo Burnand, royal.uk

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -