Candida ili pošast modernog doba: Uz ovih nekoliko savjeta dovedite organizam u red!

Na sam spomen riječi “candida” često se pomisli na ponavljajuće i mukotrpne vaginalne infekcije kod žena. Stvar je, ipak, puno složenija. Candida albicans je gljivica koja prirodno živi u našim ustima, probavnom traktu i rodnici, a probleme počinje stvarati kada se pod utjecajem raznih čimbenika i stanja razmnoži. Donosimo nekoliko savjeta onih koji su pobijedili ovu pošast modernog doba.

Kako se Candida albicans razvija u kandidijazu?

Umnoži li se ova gljivica u našem organizmu, može doći do patološkog stanja koje se naziva kandidijaza. Pod utjecajem stresa, pada imuniteta, ali i nakon terapije antibioticima, dolazi do razmnožavanja kvascima roda Candida koji obuhvaća stotine različitih vrsta, od kojih dvadesetak uzrokuje bolesti kod ljudi. Najčešće se kod oboljelih nalazi vrsta Candida albicans.

Patološka stanja koja uzrokuje povećana količina candide u organizmu najčešće su vulvovaginalna i oralna kandidijaza, iako za sobom vuče niz simptoma i loših utjecaja na organizam. Kao i kod većine bolesti i stanja koja uzrokuju druge bolesti, najvažniji je dobar imunološki sustav.


Pročitajte više: Kako zaštititi i ojačati svoj imunitet?


Vaginalna kandidijaza

Vaginalna kandidijaza ili vaginalna gljivična infekcija zapravo je infekcija intimnog područja uzrokovana gljivicama, a najčešće Candidom albicans. Ujedno je i najčešći razlog posjeta ginekolozima o čemu svjedoči i činjenica da više od 75% žena u životu barem jednom razvije vaginalnu gljivičnu infekciju.

Ova se infekcija ne smatra spolno prenosivom bolešću (iako je moguć prijenos na zdravu osobu), a razvija se kod žena neovisno o spolnoj aktivnosti. Najčešći simptomi po kojima se prepoznaje vaginalna kandidijaza su svrbež i karakterističan sirasti iscjedak bez neugodnog mirisa, a javljaju se i crvenilo te bolni spolni odnosi.

U blažim se slučajevima liječi protugljivičnim vaginaletama ili kremama, dok se u kompliciranijim i recidivirajućim slučajevima liječi i oralnim protugljivičnim pripravcima.

Oralna kandidijaza

Oralna kandidijaza pojavljuje se kao posljedica remećenja fiziološke flore usne šupljine pod utjecajem lokalnoga ili sistemskog čimbenika. Razvoju ove vrste kandidijaze pogoduju oslabljen imunitet, suhoća usta, nizak pH sline, hormonalni poremećaji, stres, loša higijena, pušenje, sistemske bolesti, dijabetes i tome slično. Češće se razvija kod ljudi koji konzumiraju alkohol, cigarete, drogu ili se hrane nezdravo.

Simptomi ove vrste candide su bjelkaste, siraste nakupine u usnoj šupljini, bijeli jezik, otečena donja usna, metalan okus u ustima, loš zadah, krvarenje desni, čirevi i napukao jezik, a liječi se lokalnom primjenom antimikotika (protugljivičnih lijekova).

Rijetki su, međutim, slučajevi koji se infekcije riješe dugoročno ili trajno, zato što je povećana candida u organizmu često samo pokazatelj lošeg stanja organizma i mogućih bolesti ili stanja kojima je organizam izložen. Bio to stres, dijabetes, neka sistemska bolest, da bi se candida izliječila, odnosno dovela do optimalne razine u organizmu, potrebno je otkriti uzrok, a često i promijeniti način života i prehrane.


Pročitajte više: Kontinuirana izloženost stresu može imati neizlječive posljedice


Simptomi općenitog povećanja candide u organizmu

  • oralne infekcije koje u težim slučajevima dovode do otežanja gutanja
  • umor i klonulost
  • ponavljajuće genitalne i mokraćne infekcije
  • problemi s probavom
  • infekcije sinusa
  • kožni problemi i problemi s noktima
  • bol u zglobovima

Pročitajte više: Spriječite i izliječite upalu mjehura pomoću ovih savjeta!


Najbolji način liječenja kandidijaze i prevencije ponavljajućih infekcija je prije svega liječenje osnovnog uzroka, a zatim i promjena prehrane koja vam svakako neće naštetiti.

Anticandida prehrana

Prije nego započnete dijetu kojom ćete dovesti candidu u red, preporučuje se detoksikacija organizma i blago izbacivanje hrane i namirnica koje povećavaju rast candide. Izrazito je bitno izbacivati ih polako jer kada izbacimo hranu kojom se candida hrani ona počne odumirati i izbacivati toksine u naš organizam zbog čega se simptomi često pogoršaju prije nego dođe do poboljšanja. Stoga, umjesto da odjednom izbacite šećer, kofein i gluten, uklanjajte ih jedno po jedno.

Anticandida dijeta podržava konzumaciju cjelovite hrane s niskim udjelom šećera, povrće bez škroba, zdrave proteine, pića bez kofeina i žitarica bez glutena. Sukladno tome, zabranjena je hrana s visokim udjelom šećera (čak i voće), aditiva, prerađene hrane, obrađenog mesa, masti i ulja, kao i kofeinskih i alkoholnih pića.

Kada jednom počnete s andicandida dijetom, dobro je koristiti probiotike koji će održavati zdravlje vaše crijevne flore, a isto tako, odlučite li se candide riješiti na zdraviji način, postoje razni dodaci prehrani i prirodni antimikotici kojima ćete organizam dovesti u sklad.

U borbi protiv candide pomoći će vam i češnjak, kokosovo ulje, kurkuma, ksilitol (prirodni šećer koji je dopušten u anticandida dijeti jer ne povećava razinu šećera u krvi kojim se candida zapravo hrani), aloe vera, nar i dakako, probiotici.

Osim toga, kako bi se što lakše i prije riješili candide, promijenite način života. Izbacite alkohol, cigarete, počnite vježbati i spavajte dovoljno. Ukratko – podignite imunitet!


Pročitajte više: Kako vam bolest može promijeniti pogled na život?


Nakon što dovedete candidu do optimalne razine, preporučuje se da se nikada u potpunosti ne vratite na stari način prehrane (ako je ona bila nezdrava) jer se candida uvijek može ponovno povećati.

Sumnjate li na kandidijazu, obratite se svom liječniku opće prakse koji će napraviti potrebna testiranja i uputiti vas na daljnja postupanja.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -