Kako zaštititi i ojačati svoj imunitet?

Posljednjih dana medijska pažnja usmjerena je na Coronvirus. Cijeli svijet se suočava s ovom bolešću kojoj lijeka još uvijek nema, ali stručnjaci da tvrde da dobar imunološki sustav može spriječiti ovu bolest. Iz tog razloga je važno znati kako ojačati svoj imunitet?

Povezano:

Što je imunološki sustav (imunitet)?

Imunološki sustav je mreža posebnih stanica, tkiva, proteina i organa koji zajedno djeluju kako bi zaštitili cijeli ljudski organizam od potencijalih “napadača” kao što su virusi i patogene bakterije. Kad imunološki sustav pravilno funkcionira, otkriva prijetnje, poput bakterija, parazita i virusa, aktivira imunološki odgovor da ih uništi. Imunološki sustav se dijeli na urođeni i stečeni.

Urođeni imunitet je prirodna zaštita s kojom smo rođeni. Otkrivanjem infekcije urođeni imunitet se rješava prijetnje stvaranjem dodatne sluzi ili temperaturom.

Stečeni imunitet je zaštita koju stječemo tijekom života jer smo izloženi bolestima ili zaštićeni cijepljenjem. Prilagodljivi sustav uočava neprijatelja i proizvodi određeno oružje – ili antitijelo – koje je potrebno kako bi se uništilo ili eliminiralo napadač iz tijela.

Povezano:

Kako se može ojačati imunitet?

Mnogi čimbenici, uključujući prehranu, vježbanje i san, mogu pomoći vašem imunitetu.
Da bi dobro funkcionirao, cijeli sustav zahtijeva sklad i ravnotežu. Nisu utvrđene izravne veze između životnog stila i pojačanog imunološkog odgovora, ali istraživači su otkrili pozitivan utjecaj čimbenika poput vježbanja, prehrane i stresa na odgovor imunološkog sustava.

Najbolje što možete učiniti za održavanje svog imunološkog sustava je usvajanje strategija zdravog života koje će koristiti vašem cijelom tijelu. U strategiju spada:

  • uravnotežena prehrana bogata voćem i povrće – jelovnik koji uključuje povrće kuhano na pari, voćne sokove, cjelovite žitarice i voće kao zdravi međuobrok održava ravnotežu vitamina i minerala u organizmu, a istovremeno potiče energiju i jača imunitet. 
  • prestanak pušenja
  • redovito vježbanje – kratka i brza šetnja od 10 minuta odličan je početak, a ako ćete svakodnevno biti aktivni 20-30 minuta, imunitet će vam biti zahvalan. Isto tako, brza cirkulacija omogućava stanicama imunološkog sustava da se brže kreću i učinkovitije rade svoj posao.
  • izbjegavanje alkohola
  • pravilan bioritam – san je važan kako bi se organizam odmorio od svakodnevnih zahtjeva, ali i pripremio za buduće izazove. 
  • redovito pranje ruku
  • izbjegavanje stresa

Najbolja obrana je zdrav način života. Slijediti opće smjernice za dobro zdravlje je najbolji korak prirodnom održavanju imunološkog sustava jakim i zdravim. Svaki dio u vašeg tijelo, uključujući i imunološki sustav, djeluje bolje ako je zaštićen od napada okoliša i ojačan strategijom zdravog života.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -