Nakon 12 godina u pravnom sektoru Carlsberga, Marija Zovko postala HR direktorica i članica uprave!

Priče o zaokretu u karijeru svakodnevno slušamo, ali da pravnica može postati HR direktorica – činilo se nemogućim. Dok nam Marija Zovko nije ispričala kako je došla do te pozicije te kako je dobiti takvo promaknuće u jeku pandemije.


Pročitajte više: Kako je HR managerica Hana Naoulo Bego kroz burn out shvatila što je potrebno mijenjati u odnosima na poslu?


Shvatila sam da je moja preferencija biznis, a ne pravosuđe

Već kao studentica počela je raditi u Carlsbergu, a iako je nakon završetka Pravnog fakulteta u Zagrebu tamo trebala raditi kao tajnica marketinga, spletom okolnosti zaposlila se u Državnom odvjetništvu u Koprivnici. „Tamo sam odradila vježbenički, položila pravosudni, savjetnički i dobila kćer. No, u nekom trenutku sam shvatila da je moja preferencija biznis, a ne pravosuđe kao takvo. Nakon 5 godina ponovno sam došla u Carlsberg.“

U Carlsberg je došla na poziciju pravnika društva, a kako dotad te pozicije u Carlsbergu nije bilo, gradila ju je. Na poziciji je bila sve do veljače 2020. godine kad ju je HR direktorica obavijestila da prihvaća novu poziciju u talijanskom Carlsbergu.

“Ja sam nekoliko godina bila na listi kao njezin nasljednik pa sam se uz mentoring i pripremala za novu poziciju. Kad su mi dali ponudu, odlučila sam napraviti karijerni zaokret.”

U prihvaćanju nove pozicije pomogli su joj treninzi razvoja koje je prolazila još dok je bila u pravnom timu. “Najviše me iznenadilo kad je direktorica prije nekoliko godina rekla da bih ja mogla biti sljedeća HR direktorica pa mi je samo preuzimanje pozicije bilo manje iznenađenje.”

Iako je to struka čije kompetencije pravnik nema u startu, Mariju su kolege ohrabrili da prihvati mjesto HR direktorice. “Svoj razvoj dugujem načinu na koji se radilo sa mnom jer sam dobila situacijski coaching i dugo me se pripremalo za poziciju HR direktorica. Prilikom preuzimanja nove uloge najveće brdo ispred mene su bile kompenzacije i benefiti, a to je core HR.”

carlsberg

Tijekom prvog lockdowna jedva sam se stigla otuširati

S prvim travnja 2020. dolazi na poziciju HR direktorice i članice uprave, no paralelno vodi pravnu službu do 1. listopada. “To je blago rečeno bio kaos, da ne spominjem školu i vrtić od doma te supruga koji, također, radi od kuće. Sad kad to gledam s odmakom, dobro je da smo svi ostali normalni, bilo je zahtjevno, ali i emotivno. Dok su ljudi bili uplašeni za život i egzistenciju, biznis se transformirao, a direktor društva nije mogao doći iz Budimpešte, mi smo morali održati poslovanje. Da je bilo lako, nije, ali vjerujem da ću s odmakom na to gledati kao na nešto na što mogu biti ponosna, najiskrenije.”

U razdoblju kad je imala najviše posla, kći je imala školu od kuće i njezini zadaci su dolazi u 11 navečer i u 7 ujutro, a sin nije mogao vrtić, a kako su svi imali obveze njemu je iz puste grižnje savjesti kupila Play Station.

“Ručak sam kuhala sa slušalicama u ušima, a kako su roditelji rizična skupina, morala sam brinuti i o njima. Tijekom prvog sastanak s direktoricom HR cijele grupacije kćer se pred kamerom pojavila u pidžami. Ni sama ne znam kako sam sve obavljala i stizala. U tom razdoblju najviše su me živcirali članci tip ‘Napravite sve što dosad niste stigli’, a ja se nisam stigla otuširati. Jedva sam dočekala da se vratim u ured. Radila sam nekad toliko sati da nekad nisam ni znala koliko je to bilo. Mozak je radio po 14 sati sigurno i shvatila sam da manje i lošije spavam pogotovo u početku, ne znate gdje ste, što vas je sve snašlo, tako da su prvi mjeseci bili iscrpljujući.”

Na sreću, drugi lockdown je bolje prošao jer nije bio toliko iznenađenje. Naravno, u lockdownu je patilo i poslovanje, ali Marija ističe kako su kolege u komercijali napravili rebound plan te dio prodaje preselili u retail kako bi pad bio manji. “Dosta toga smo izgubili, ali smo pronašli agilnost i brzu adaptaciju na nove uvjete. Kolege koji su radili u skladištu su ‘uskakali’ da ne zapošljavamo sezonce zbog unosa virus nego smo smanjivali rizik. Stvarno smo cijeli lockdown pokazali timski rad.”


Pročitajte više: Smiljana Štrbac: Profesionalna plesačica, konzultantica, HR menadžerica, a onda i pjevačica!


carlsberg

Edukacija, edukacija i edukacija!

Pozicija HR direktorice ne bi došla u Marijine ruke da nije bilo seta treninga, edukacija i učenja o leadershipu, smatra ona. “I da nikad nisam došla na rukovoditeljsku poziciju, edukacije su mijenjale mene kao osobu, način na koji gledam na stvari, odrađujem ih i pristupam ljudima.”

U Carlsbergu joj se najviše sviđa što je isti tretman prema svima. “Netko jednako pažnju posveti vama i što vi više prilika prihvaćate, vi više prilika dobijete. To je ono što me je u stvari promijenilo i izgradilo da se usudim prihvatiti ovakvu karijerni promjenu.”

Najveći izazovi u ljudskim resursima tijekom korona krize je zdravlje ljudi. “Sačuvati ljudima mentalno i fizičko zdravlje, čak tim redom. Na fizičko smo svi fokusirani, mentalno smo si u zadnje vrijemo osvijestili. Ako pogledate taj rad od kuće, neki su kolege molili da se prostorije razmjeste da ne moraju raditi od kuće. Nekome rad od kuće odgovora, imate razlike u generacijama, druge obiteljske prilike, osigurati ljudima da u cijelom tom kaosu i neizvjesnosti imaju barem neku dozu razumijevanja – to najveći HR izazov.”


Pročitajte više: Managerice koje su nas ove godine potaknule na hrabre karijerne poteze


Uz brojne izazove na poslovnom planu, teško je održati privatni život, ali Marija ističe da je recept za puno razumijevanja podrške. “Nekako smo se uspjeli posložiti, prije korone su nama bake uskakale, ali mislim da su djeca najviše naučila na našem primjeru. Znam svojoj kćeri reći da sam ja nju s 30 dobila, ali ja nisam prestala biti sve što sam do 30-e bila. Ona i sin su najvažniji, ali ja ne mogu sve ostale uloge staviti sa strane i prestati ih doživljavati, i to smo nekako od početka ugradili – kako su tebi tvoji prijatelji važni, mami su važni mamini. Mislim da je to razlog što je kćer bila jako ponosna kad sam dobila poziciju.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -