Bivša CEO Xeroxa o balansu posla i obitelji: “Ne moraš ići na svaku djetetovu utakmicu”

Ambiciozne žene koje imaju obitelj i ustrajne su u izgradnji karijere, nerijetko se bore s uravnotežavanjem onog kod kuće i uredskog života. Često umjesto odlaska na recital ili igrokaz u kojem kćer nastupa odlaze na piće ili večeru s poslovnim suradnicima. Grižnje savjesti ne bi trebalo biti, jer vaganje onog što je bitno, a što nije, ključ je za ‘preživljavanje’ svake zaposlene majke.

Suprug kućanac

Bivša CEO Xeroxa, Ursula Burns, koja je postala prva crna žena CEO Fortune 500 tvrtke još 2009., kaže kako se nikad nije slagala s tvrdnjom da zaposlene majke teže balansiraju karijeru i obitelj. Dok je gradila karijeru, njen je partner svoj život podredio djeci.

Priznaje kako se oslanjala na pokojnog supruga pri pomoći u brizi za njihovo dvoje djece. Propuštala je aktivnosti s obitelji dok se penjala korporativnom, karijernom ljestvicom. Toj strategiji pripisuje svoj karijerni uspjeh.

„Nikad ne bih mogla biti CEO kompanije da nisam outsourceala brigu o djeci“, izjavila je za CNBC Make It. „Nisam vjerovala da moraš ići na svaku utakmicu svog djeteta. Nisam shvaćala poantu toga.“


Pročitajte više: Kako uspješno balansirati roditeljstvo i poduzetništvo?


Od majke preuzela roditeljske tehnike

Burns ne krije kako je ovakav stav ponekad izazivao negativne komentare drugih roditelja. No, za nju je ta formula bila uspješna. Priznaje, čak i kad bi se našla na tribinama tijekom utakmice, nije ju pozorno pratila. To je vrijeme radije koristila za opuštanje i rješavanje križaljke.

Kad je njena karijera krenula ozbiljnom uzlaznom putanjom, suprug je otišao u ranu mirovinu. Bean, inače znanstvenik u istoj kompaniji u kojoj je radila, Xeroxu, postao je ‘kućanac’. Kako je njena sestra živjela blizu, pomagala bi im s vremena na vrijeme.

Svoju neovisnost, popustljivost i činjenicu da je ‘vuk samotnjak pripisuje tome što je odrasla kao srednje dijete u kućanstvu s jednim roditeljem. Nije se htjela uvaljivati u nevolje i tako uzrokovati probleme majci. Također, skromnije podrijetlo pomoglo joj je da shvati kako je u redu ne biti prepristojan i predobar, prenosi Parent Herald. Priznaje, način na koji je djecu odgajala njena majka utjecao je na njeno putovanje majčinstvom.


Pročitajte više: Kako ne izgubiti sebe u poslovanju i u roditeljstvu?


Nije realna slika crnkinje

Kritika koju su joj uputili neki američki mediji, ali i zajednica Afroamerikanaca, je da njen primjer, koliko god bio inspirativan, nije realna slika crne žene u SAD-u. Prema istraživanju Leana, preko 51% crnkinja priznalo je kako su u 2021. imale problem s plaćanjem hrane i stanarine, uz obvezu brige za svoju obitelj.

Foto: Ursula M Burns Facebook/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -