Christine Lagarde: ,,Napori da se smanji jaz između muškaraca i žena u bankovnom svijetu ne idu dovoljno daleko”

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila je da napori da se smanji jaz između muškaraca i žena na poslu ne idu dovoljno daleko jer su žene još uvijek malobrojnije na visokim pozicijama u institucijama i tvrtkama.

23 muškarca i dvije žene

,,Kad sjednem za svoj stol Upravnog vijeća i pogledam oko sebe, vidim 23 muškarca i jednu ženu pored sebe”, rekla je prva voditeljica ESB-a za The David Rubenstein Show: Peer-to-peer Conversations” na televiziji Bloomberg, prenosi bloomberg.com.

Ova 65-godišnjakinja često govori o pitanjima raznolikosti, a sama je svjedočila tomu. Ušla je u francusku politiku nakon odvjetničke karijere i na kraju postala ministrica financija. Postala je prva žena na čelu Međunarodnog monetarnog fonda prije nego što je preuzela čelno mjesto u Frankfurtu neposredno prije izbijanja pandemije.


Pročitajte više: Melinda French Gates i novo doba filantropije: Ulaganje u žene


Ne radi se o diskriminaciji, ali razlika postoji!

,,U svijetu financija – ne znam biste li to nazvali diskriminacijom, ali svakako postoji razlika između muškaraca i žena”, rekla je. “Ako pogledate svijet rizičnog kapitala, isto je. Ako pogledate izvršne direktore velikih, međunarodnih banaka, isto je. Ako pogledate parlament, imate mnogo nižu zastupljenost žena nego što ih ima u društvu. Dakle, nešto ne funkcionira,” objasnila je.

To je točno: samo četiri europske države imaju ženu na čelu središnjih banaka, a radi se o Rusiji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i San Marinu.  Banka Engleske broji samo dvije žene među devetočlanim Odborom za monetarnu politiku i trebala bi navršiti čak 333 godine muškog vodstva kada guverner Andrew Bailey završi svoj mandat.


Pročitajte više: Polako se povećava broj žena u upravama hrvatskih banaka, u inače tradicionalno ‘muškoj’ branši


Borba za ravnopravnost je tek započela

Lagarde vjeruje da borba za ostvarivanje svačijih prilika, bez obzira na spol, još nije ni započela u punom intenzitetu i da je ovo tek početak za ostvarivanje žena u svim sektorima, posebice u bankarstvu.

Foto: Wikipedia, Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -