Melinda French Gates i novo doba filantropije: Ulaganje u žene

Melinda French Gates uskoro bi mogla postati najbogatija žena na svijetu, njezina rastava braka od milijardera Billa Gatesa još nije finalizirana, a pretpostavlja se da bi iz nje mogla otići ‘teža’ za 65 milijardi dolara. Što će učiniti sa svojim bogatstvom? Vjerojatno isto što i sada čini, nastaviti svoj filantropski rad i ulagati u ciljeve koje smatra važnima za napredak svijeta.


Pročitajte još: Razvode se Bill i Melinda Gates, što će biti s imovinom koju su zajedno stekli?


Jedan od ciljeva kojima je ova milijarderka posvećena jest borba za jednakost žena. S tim ciljem osnovama je i njezina investicijska i inkubacijska kompanija Pivotal Ventures, usmjerena na unaprjeđenje američkog društva, čega je veliki dio i borba za jednakost žena.

Melinda French Gates i borba za ravnopravnost spolova

Posljednje veliko ulaganje ove kompanije pobudilo je interes javnosti s obzirom na to da se French Gates ubrojila u jednu od nekoliko limitiranih partnera koji su financijski podržali fond rizičnog kapitala za žene osnivačice težak 57 milijuna dolara, Female Founders Fund. Ovo je treći fond te kompanije koja sada raspolaže s 95 milijuna dolara.

“Čvrsto vjerujem da propuštamo transformacijske ideje jer ne podupiremo žene financijski”, rekla je French Gates. “Uložila sam u Female Founders Fund jer su nam potrebne osnivačice i donatorice za istim stolom ako želimo izgraditi prosperitetniju i inkluzivniju ekonomiju za sve. Nove i inovativne ideje dolaze sa svih strana; ne možemo nastaviti gledati u stare pakete.”


Pročitajte još: Melinda Gates donirala milijardu dolara za promicanje ženskih uspjeha!


“Melinda je bila nevjerojatna i poduprla je zbiljsku promjenu prema istinskoj ravnopravnosti spolova u tehnološkoj industriji. Mi smo bili jedno od njenih ranih ulaganja s Pivotalom, koji je osnovan kako bi riješio ovaj jaz na tržištu. Bila je jako uzbuđena zbog onoga što gradimo i sretni smo što će nas nastaviti podržavati u trećem fondu”, komentirala je Anu Duggal, jedna od osnivačica ovog fonda.

Duggal je 2014. pokrenula Fond za osnivačice, koji je tada raspolagao sa 6 milijuna dolara, s ciljem ulaganja u tvrtke osnovane od strane žena, a koje nisu podržavali tradicionalni investitori u rizičnom kapitalu. Financiranje osnivačica značajno se poboljšalo tijekom posljednjih sedam godina, ali osnivački timovi u kojima su isključivo žene i dalje su primali samo 2,2% ukupnog novca rizičnog kapitala u Americi 2020. godine.

Novo doba za ulaganje u žene

Na ovo je upozorila i naša investicijska bankarica u rizičnom kapitalu i osnivačica tvrtke VentureXchange, Mirna Marović, koja je na nedavnoj konferenciji ‘Žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga’ iznijela iste poražavajuće statistike. Dodala je i kako samo 2,3% žena osnivačica uspijeva pronaći pravo ulaganje, dok su osnivačice ukupno u 2020. godini na globalnoj razini ostvarile samo 5 milijardi eura ulaganja, što čini svega 2% (nešto manje od američkog prosjeka).

“Kada govorimo o start-up industriji, nevjerojatno je koliko je nepravedna posvećenost start-up industrije osnivačicama, kada je dokazano da na svaki dolar duga koji žena osnivačica privuče ona ostvari 1.15 dolara prihoda, dok muškarci na jedan dolar duga ostvare samo 0.54 dolara prihoda. Znači, firme osnivačica generalno su znatno uspješnije u performansama. Znači, ulaganje u ženske timove je profitabilnija strategija i to nam govore statistike”, ispričala je venture kapitalistica.


Pročitajte još: MacKenzie Scott, suosnivačica Amazona, donirala više od četiri milijarde dolara uslijed pandemije


Upravo iz toga proizlazi važnost ulaganja u fondove poput Female Founders Fund-a. Neki danas smatraju da se smjer filantropskih akcija promijenio pa tako donacije više nisu toliko usmjerene na rješavanje manjih neposrednih problema, poput izgradnje škola ili bolnica, nego na transformaciju dubokih društvenih nejednakosti. Jedne od predvodnica nove ere filantropije upravo su žene koje se sve više udružuju u svojim ciljevima, a ovdje se često spominje i partnerstvo Melinde French Gates i MacKenzie Scott. Iako same ne generiraju bogatstvo, udale su se za jedne od najimućnijih ljudi u povijesti, a ako rastava French Gates prođe jednako dobro kao i ona Scott i Jeffa Bezosa, uskoro bi mogle postati najbogatiji ženski filantropski par usmjeren na promicanje jednakosti između spolova.

Foto: LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -