Polako se povećava broj žena u upravama hrvatskih banaka, u inače tradicionalno ‘muškoj’ branši

Svijet bankarstva oduvijek je bio muški svijet, izrazito kompetitivan i zatvoren za mnoge društvene skupine. U njegove su se redovi najčešće regrutirali bijeli muškarci, redom s prestižnih svjetskih financijskih škola. No, stvari se polako mijenjaju na globalnoj razini, a Hrvatska, još sporije, ali sigurno, prati trendove. Žene u upravama hrvatskih banaka i dalje su više iznimka nego pravilo, ali u 2021. godini situacija se rapidno mijenja.


Pročitajte još: Samo dvije velike banke u Hrvatskoj imaju po dvije članice uprave!


Boys club

Tradicionalno muški i elitistički svijet financija i danas je izrazito krut i zatvoren za mnoge društvene skupine. No, društvo se srećom u 21. stoljeću ubrzano mijenja, a potreba za većom inkluzivnošću ruši stare zidove i omogućuje ulazak velikim skupinama ljudi koje su predugo bile marginalizirane.

Na nedavnoj Konferenciji za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga ovo je komentirala i jedna od naših najjačih investicijskih bankarica, Mirna Marović. Tom je prilikom rekla kako su financije oduvijek bile svojevrsni “boys club” te da na globalnoj razini u sektoru financija žene zarađuju 25 i 30% manje od muškaraca. Također je komentirala da se situacija u svijetu kreće na bolje iako vrlo sporo. Tako će danas elitni krugovi financijskog sektora u svoje redove primiti i one koji nisu muškarci iz prestižnih svjetskih financijskih škola, ali radit će se o zaista iznimnim pojedincima. Na Hrvatsku se osvrnula nešto optimističnije.

“Što se tiče tržišta kapitala, stvari su kod nas mnogo skromnije, ali i pravednije raspoređene između žena i muškaraca. U Hrvatskoj ne vidim apsolutno nikakve prepreke da žene postanu ravnopravne sudionice tog tržišta i da čak, štoviše, jednom paradigmom održivog razvoja potaknu veću raznolikost. Kod nas banke i druge institucije imaju barem nekakve ciljeve što se tiče povećanja udjela zaposlenica i biti žena ponekad je prednost”, rekla je Marović.

Žene polako pune redove u upravama hrvatskih banaka

Kada pogledamo hrvatsku praksu, stvari jesu nešto bolje nego prije par godina. Nedavno je Nadzorni odbor Zagrebačke banke imenovao Vedranu Jelušić Kašić za novu članicu uprave, koja je uz Andreu Pavlović jedna od dvije ženske članice u peteročlanoj upravi PBZ-a. Trenutno žene sjede u upravama osam od 20 hrvatskih banaka, a velika je iznimka Croatia banka u čijem su Nadzornom odboru sve članice žene.

Najnovija vijest sada dolazi iz Zagrebačke banke u čiju je upravu imenovana Tatjana Antolić Jasnić.


Pročitajte još: Predsjednica Europske centralne banke smatra da bi žene trebale voditi ekonomski oporavak nakon covid krize. Nudi zanimljive argumente!


Nova članica uprave Zagrebačke banke

Antolić Jasnić karijeru je započela u Zagrebačkoj banci 2001. godine i iza sebe ima devetnaest godina međunarodnog iskustva u upravljanju rizicima u Zagrebačkoj banci, UniCredit banci Banja Luka, UniCredit banci Austrija, UniCredit banci Mađarska i UniCredit SpA Italija. 2002. godine je imenovana zamjenicom voditelja odjela za međunarodna plaćanja u Zagrebačkoj banci, a 2003. pridružila se odjelu Rizika gdje je u sljedećih šest godina obavljala mnoge rukovodeće pozicije vezane uz odobravanje kreditnog rizika.

Od 2009. do 2016. godine u UniCredit Bank Austria obnašala je različite specijalističke i rukovodne funkcije u odjelu za rizike. Karijeru je nastavila u UniCredit SpA 2016. godine kao zamjenica direktora odjela za odobravanje kreditnog rizika za regiju SIE, a 2019. imenovana je kao direktorica Odobravanja kreditnog rizika za SIE. Uz to, od veljače 2017. do veljače 2020. obnašala je ulogu članice Nadzornog odbora te predsjednice Odbora za rizike i reviziju u UniCredit Bank Mađarska. Od 27. svibnja 2021. obnaša funkciju članice Uprave zadužene za Upravljanje i kontrolu rizika Zagrebačke banke. Diplomirala je i magistrirala financije i bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Statistika je na strani žena

Pod pretpostavkom da se promjene koje su se već zakotrljale više ne mogu zaustaviti, budućnost za žene u bankarstvu izgleda optimistično. Mnoge su studije pokazale da žene mogu uspješnije u vođenju financijskog sektora nego muškarci. Harvard Business Review prenosi istraživanje Barbare Casu i četvero istraživača s Poslovne škole Cass (City University u Londonu) koji su proučavali podatke o raznolikosti odbora i vodstva u velikim europskim bankama s evidencijom novčanih kazni koje je tim bankama naplaćivala američka vlada od globalne financijske krize 2008. godine. Došli su do zaključka da banke s više direktorica imaju niže i rjeđe novčane kazne za nedolično ponašanje. Drugim riječima, banke s više žena u upravama čine manje prijevara.


Pročitajte još: Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu!


Marković je komentirala i drugo istraživanje koje se tiče financijskih direktorica. “Studija je pokazala da je u onim vodećim kompanijama, dakle radi se o 6000 tvrtki s indeksom rasta od 3000, nakon što je žena došla na poziciju CFO-a, ona uspjela povećati prihode u prosjeku za 6% više, i povratne dionice za 8% više, nego u kompanijama koje su financijski vodili muškarci. Žene su sklonije usvajanju drugačijih perspektiva i uvažavanju principa raznolikosti i održivog razvoja, što muškarci često nisu”, kazala je.

Foto: LinkedIn, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -