Članice ženske afganistanske nogometne reprezentacije uspješno evakuirane iz Kabula

Nakon dramatičnog poziva mladim nogometašicama da obrišu fotografije s društvenih mreža i spale dresove, prva žena afganistanskog ženskog nogometa može odahnuti – sportašice su evakuirane na sigurno, prenosi Women’s Agenda. Ženska su prava nakon vladavine Talibana u Afganistanu od 1996. do 2001. bila u potpunosti na dnu. Potrebno je bilo proći dugi niz godina dok se nisu počeli uzdizati temelji iz krhotina.

Žene u sportu mnogi smatraju prijetnjom

Tek 2007. godine osnovana je prva ženska nogometna reprezentacija, kao rezultat teškog napora Khalide Popal, nekad i sama izbjeglica iz Afganistana, koja se nakon pada Talibana vratila u domovinu da bi sudjelovala u borbi za ženska prava. Tijekom svojeg ostanka bila je izložena svakodnevnim prijetnjama smrću i napadima. 2016. bila je prisiljena potražiti sigurnost u inozemstvu.


Pročitajte još: Izbornica ženske nogometne reprezentacije Afganistana: „Svih ovih godina radili smo na tome da postanu ravnopravni dio društva, a sada im moram govoriti da umuknu i nestanu“


Ženski nogomet nije predstavljao prijetnju samo Talibanima, već i mnogim konzervativnijim Afganistancima, koji su smatrali da ženama ne priliči baviti se sportom. Među njima bile su i mnoge žene, koje su u skladu s tradicijom, na njih gledale kao na provokaciju i prijetnju društvenim normama.

Početkom tjedna, srećom, sportašice i njihove obitelji ispraćene su iz Kabula prema Australiji. Prisjetimo se, početkom kolovoza svijet je svjedočio jednom od najbržih padova neke države. U samo 10 dana Talibani su osvojili Afganistan, krenuvši u napad nakon službenog povlačenja SAD-a s afganistanskog teritorija. Ono što je trebao biti lijep završetak rata protiv terorizma, i zaključak priče o napadu 11. rujna, završio je kao krah svega što je SAD u dvadeset godina nastojao učiniti.


Pročitajte još: Talibani na press konferenciji uvjeravali da neće biti diskriminacije žena, a zatim ih udaljili ih njihovih ureda


Talibani upozoravaju da vojnici nisu trenirani poštivati žene

Gradovi su padali velikom brzinom, a sve što podsjeća na Zapad je uništeno ili prekriveno. Ipak, u cijeloj priči najveću pažnju su privukle molbe žena da ih se spasi. Iako su u svjetskim medijima talibanski vođe obećavali prava ženama i mogućnost obrazovanja, iz samog Afganistana dolaze potresne priče o neljudskom tretmanu žena. Posljednja izjava talibanskog glasnogovornika Zabiullaha Mujahida na tu temu bio je savjet ženama da ostanu kod kuće, zbog toga što „se vojnici nastavljaju mijenjati i nisu trenirani“ te da je to najbolji način da budu sigurni da žene neće biti tretirane bez poštovanja ili da im netko naudi, prenosi CNN.

Foto: Canva/Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -