Talibani na press konferenciji uvjeravali da neće biti diskriminacije žena, a zatim ih udaljili iz njihovih ureda

Gotovo dva desetljeća Zabihullah Mujahid bio je glas talibana, ali tek u utorak svijet je prvi put vidio njegovo lice, kada se pojavio pred novinarima u prepunoj sali za sastanke u Kabulu kako bi razgovarali o tome što planiraju učiniti sa svojom novoosvojenom zemljom. Talibani na press konferenciji trudili su se mirno razgovarati, ponavljajući ranija uvjeravanja da nisu planirali osvetu protiv onih koji su im se suprotstavili u Afganistanu, čak i onih koji su radili s američkim i NATO vojnim snagama, prenosi The New York Times.

Konferencija za novinare održana je nekoliko dana nakon što su talibani ušli u Kabul, dok su stanovnici Afganistana, ali i cijeli svijet žele vidjeti jesu li planirali brutalnu reprizu svojih ranijih godina na vlasti.

Na brojna pitanja novinara o obliku nove vlade Mujahid nije imao mnogo odgovora, zamolio je za strpljenje.


Pročitajte više: Hrabra novinarka BBC-a uživo intervjuirala glasnogovornika talibana, on poručio: “Nikome se nećemo osvećivati”


Žene prisiljene da napuste urede, a zatim im naređeno da o tome šute

Što se tiče žena, rekao je: “Uvjeravamo da neće biti nasilja nad ženama, neće biti dopuštene predrasude prema ženama, ali islamske vrijednosti naš su okvir i sve mora biti prema njima.”

Mujahid je rekao da će žene biti aktivne u društvu, dopušteno im je da rade i studiraju – ali “u granicama šerijatskog zakona.” Nadodao je: “‘Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije.”

Bez obzira na tu izjavu, već je prijavljeno nekoliko naređenja ženama da napuste svoje urede. Rečeno im je kako to ne smiju iznositi u javnost, kao i preuzimanje imovine od strane talibana.


Pročitajte više: U Kabulu prefarbane slike žena na kozmetičkim salonima


Žele strog islamski režim, a u ratu je sve opravdano, prema Mujahidu

Konferencija za novinare talibana održana je u utorak u istoj prostoriji u kojoj je afganistanska vlada svojedobno izvještavala medije. Dok je Mujahid sjedo pred gomilu novinara, okruženje je izgledalo identično. Isti mikrofoni, isti namještaj, iste zavjese. Samo je zastava bila drugačija, bijela zastava talibana zamijenila je afganistansku te naravno, čovjek koji govori.

Glasnogovornik talibana više je puta istaknuo kako žele strog islamski režim, a kakav će biti oblik vlade i kako će se zvati, bit će odlučeno u tekućim raspravama, rekao je.

“Mislite li da će vam narod u Afganistanu oprostiti?” upitao je jedan afganistanski izvjestitelj. Glasnogovornik talibana rekao je da je to bilo vrijeme rata: “I naše su obitelji patile.”

Mujahida su također pitali o čovjeku, glasnogovornika vlade kojeg su ubili talibani, koji je sjedio na trenutačno Mujahidovom mjestu prije samo tjedan dana. Ponudio je isti odgovor: “Bio je to rat.”

FOTO: Youtube/Al Jazeera English

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -