Radile za ravnopravnost, a sad moraju – šutiti i nestati

Kabul je pao, a time i sve za što su se brojne generacije godinama borile. Afganistan su preuzeli talibani, a mnogi predviđaju da će najgore biti – za žene. O tome je progovorila i izbornica ženske afganistanske nogometne reprezentacije, Khalida Popal.


Pročitajte više: Cijeli svijet šutke gleda


Što proživljava Afganistan nakon što ga talibani zauzeli?

Izbornica je putem društvenih mreža rekla kako danima prima pozive uplakanih i uplašenih nogometašica koje bježe od talibana. Khalida je priznala kako je sva borba za ravnopravnost pala u vodu i da su žene stavljene na marginu društva.

“Ohrabrujem ih da ih obrišu profile na društvenim mrežama, da obrišu sve svoje fotografije te da pobjegnu i sakriju se na sigurno. Srce mi se lomi jer smo svih ovih godina radili na tome da one postanu ravnopravni dio društva, a sada im moram govoriti da umuknu i nestanu. Njihovi životi su u opasnosti”, rekla je Popal u intervjuu za Associated Press

Ona se obratila i putem društvenih mreža kako bi upozorila svijet i pratitelje što se događa u njezinoj rodnoj zemlji.

“Moja zemlja Afganistan se srušila. Zemlju preuzima ekstremistička teroristička skupina po imenu Talibani. Vlada se predala. Objavljuje se da ženama i djevojkama nije dopušten rad i učenje. Sva postignuća i žrtve izblijedjele su. Sanjari su prestali sanjati i snovi su izblijedjeli u noćne more. Moje srce ide za svakog pojedinca u Afganistanu, za sve jake i nenadmašne žene moje zemlje. Žao mi je što sam bespomoćna.”

Država u kojoj je Popal živjela većinu svog života sada je pod vlašću talibana, davne 1996. godine prvi put je bježala iz domovine nakon čega se kao tinejdžerica vratila kako bi promovirala prava žena.

“Moja se generacija nadala izgradnji zemlje, razvoju situacije za sljedeću generaciju žena i muškaraca u zemlji”, rekla je. “Tako sam počela s drugim mladim ženama koje su koristile nogomet kao alat za osnaživanje žena i djevojaka.”

Do 2007. godine bilo je dovoljno nogometašica kako bi se sastavila prva afganistanska ženska nogometna reprezentacija, a dio nje je bila i Popal. “Bile smo ponosne što smo nosile dres”, rekla je Popal. “Bio je to najljepši, najbolji osjećaj ikad.”

Popal je ohrabrivala svoje suigračice da koriste svoje platforme kako bi progovorile o eskalirajućima napadima talibana kojima preuzimaju teritorij. “Primila sam toliko prijetnji smrću i prijetnji jer su me citirali na nacionalnoj televiziji”, rekla je. “Talibane sam nazivala našim neprijateljem.”


Pročitajte više: Eksplozija u Kabulu: Ponovno napadnute djevojčice


“Žene su izgubile nadu”

Popal je prestala igrati 2011. kako bi se usredotočila na koordinaciju tima kao direktorica u Afganistanskom nogometnom savezu. No prijetnje su se nastavile i na kraju je bila prisiljena napustiti Afganistan kako bi zatražila azil u Danskoj 2016. godine. “Život mi je bio u velikoj opasnosti”, rekla je.

No, nikad nije napustila nogometašice, pomažući u razotkrivanju fizičkog i seksualnog zlostavljanja, prijetnji smrću i silovanja koja su utjecala na vodstvo afganistanske federacije. Korupcija u sportu odražavala je klimave temelje zemlje koja se brzo pogoršala nakon povlačenja američke vojske.

“Skrivaju se. Većina ih je napustila svoje kuće kako bi otišli rodbini i sakrili se jer njihovi susjedi znaju da su igračice. Sjede, boje se. Talibani su svugdje. Oni idu uokolo stvarajući strah.”

Teško je uopće zamisliti da Afganistan, koji je na 162. mjestu FIFA-e od 167 ženskih timova, ponovno igra.

“Bilo je jako bolno svjedočiti kada se jučer vlada predala”, rekla je Popal. “Žene su izgubile nadu.”

Foto: LinkedIn, Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -