Crtanje zatvorenih očiju kao metoda protiv stresa

Vjerojatno ste već čuli rečenicu da trebate pronaći vrijeme za sebe i koliko puta ste samo slegnuli ramenima ili se čak i iznervirali. Jer gdje u svom dnevnom rasporedu ubaciti još i „vrijeme za sebe“?  Raspored je sve puniji, a vremena za sebe je sve manje. Martina Kosec pojašnjava kako se vratiti sebi i to putem kreativnosti.

Izuzetno je važno vrijeme posvetiti i sebi jer je to jedini način da budemo produktivni, kreativni, ostvareni, zadovoljni i zdravi. Živimo u doba informacija. Kako su te informacije nevidljive tako ih nismo ni svjesni, one se nakupljaju i sve nas više stišću. A kada tome pridodamo i svakodnevni stres, emocije straha, tuge, krivnje i sličnih negativnih emocija onda naše tijelo počinje davati znakove upozorenja. Počinjemo osjećati umor, sve veću zabrinutost i gubitak sposobnosti upravljanja vlastitim životom.

Crtanje-zatovrenih-očiju-3

Crtanje kao metoda opuštanja

Sve su nam to znakovi da se trebamo zaustaviti i nešto poduzeti. Neki preporučuju šetnje prirodom, meditacije ili masaže, a moja preporuka je – crtanje! I to crtanje fraktalnih crteža – to je specifična vrsta crteža koja izravno utječe na opuštanje, osnaživanje, smanjenje stresa i napetosti. Crtanjem i bojenjem prema uputama tijelo se trenutno dovodi u stanje ravnoteže i harmonije.

Povezano: Fraktali razvijaju samopouzdanje i stabilnost vašeg djeteta

Metoda se sastoji od crtanja zatvorenih očiju i bojenja po uputama. Crtanjem pokrećemo ruku, opuštamo mišiće ruke čime se potiče smanjenje napetosti i povećanje cirkulacije. Crtanjem raznovrsnih formi napuštamo zonu komfora i ograničavajuće obrasce djelovanja. Dobrobiti boje u liječenju poznate su nam još od doba Egipta. U današnje doba postoje mnogi pravci kromoterapije koji svjedoče o pozitivnom učinku boja na fizičko tijelo i raspoloženje.

Opustite se uz samo 20 minuta na dan

Za početak odvojite 20-tak minuta za sebe. Pripremite papir A5 formata (pola klasičnog fotokopirnog papira), crnu kemijsku olovku i mnoštvo drvenih boja. Ispred sebe stavite papir, kemijsku stavite negdje u središte papira i ZATVORITE OČI! Započnite pokretati ruku u različitim smjerovima, crtajte raznovrsne forme – srednjom brzinom i bez podizanja ruke. I tako crtajte oko 30 sekundi. Ako ste umjetnički nadareni možete crtati i motive.

Kada otvorite oči pogledajte što ste nacrtali. Kako izgledaju vaše kretnje na papiru, možda i u životu? Spojite prvu i zadnju liniju i krenite s bojenjem. Uzmite mnoštvo drvenih boja različitih nijansi i zaključite koje boje predstavljaju svjetlije trenutke u vašem životu, a koje tamnije. Tamnim bojama obojite samo mala polja, a ostalim bojama bojite slobodno. U ovoj metodi koristimo terapeutske kombinacije boje kojima usklađujemo emocionalno stanje. Ako nećete stići obojiti cijeli crtež u tih 20 minuta slobodno produžite vrijeme bojenja ili nastavite kasnije. Pa čak i sljedeći dan. Po završetku bojenja promotrite kako se osjećate. Kako je proces crtanja i bojenja djelovao na vas?

Crtanje-zatovrenih-očiju-2

Za svoje crtače pripremila sam nekoliko programa crtanja. Programi se odabiru prema tome koliko vremena želimo odvojiti na crtanje i bojenje i što crtanjem želimo postići. Program VRIJEME ZA MENE je namijenjen crtačima koji nemaju puno vremena tijekom dana i ne mogu crtati u kontinuitetu. Tada preporučujem crtanje manjih fraktalnih crteža, tzv. fraktalne minijature. To su mali crtež veličine dlana koji se crtaju u svrhu dnevnog opuštanja i osnaživanja. Za njih je potrebno odvojiti 15-ak minuta i oni se mogu crtati i kod kuće i na poslu. Crtaći blok i pernicu s bojicama moguće je uvijek imati sa sobom. 

Povezano: Kako biti kreativan u odrasloj dobi- vještina koju smo izgubili putem odrastanja

Za one koji već duže vremena imaju osjećaj da stoje na mjestu te da ih nešto koči u njihovom razvoju preporučujem crtanje fraktalnog ciklusa od 21 crteža kojim se pokreću željene promjene. Povećanje energije te navalu kreativnosti i ideja koji dolaze s crtanjem osjećamo i duže vrijeme nakon crtanja.

Ovakvo crtanje ujedno razvija koncentraciju, organiziranost i sposobnost upravljanja vlastitim životom. Povećava produktivnost te utječe na stvaranje uravnoteženih odnosa – i u obitelji i na poslu.

Počistiti ono što nam više nije potrebno u životu, unijeti u život ono što nas podržava i njegovati ono što nam već ide. Taj proces moguće je napraviti i crtanjem fraktalnih crteža. Zato nađite „vrijeme za sebe“ i obogatite svoj život – crtanjem!

Autor: Martina Kosec, učiteljica likovne kulture i učiteljica 1. stupnja po Metodi fraktalnog crteža te predstavnica MFC za Hrvatsku i regiju

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plaćanje PDV-a po ostvarenoj naplati

Zašto mjera plaćanja PDV-a po ostvarenoj naplati treba ostati i nakon...

Udruga poreznih obveznika Lipa priopćila je kako Vladina mjera plaćanja PDV-a po ostvarenoj naplati bi, umjesto prema izdanim računima kako je...