Kako biti kreativan u odrasloj dobi: vještina koju smo izgubili putem odrastanja

Kao djeci, kreativnost nam je dolazila prirodno, a negdje putem, mnogi su je izgubili. Njegujući kreativnost njeguje se otvorenost prema novim spoznajama i iskustvima, uči se, razvija, postaje bolji u poslu i opušteniji u obiteljskim odnosima. Čovjek ne mora učiti kako biti kreativan, potrebno je prisjetiti se svoje dječje verzije kojoj je kreativnost bila prirodna i urođena. Dobra vijest je da novija istraživanja pokazuju kako se kreativnost može naučiti, ako pojedincu ne dolazi prirodno.

Što se dogodilo?

Djeca su najkreativnija u vrtićkoj dobi. Za stvaranje novih ideja ključno je naći se u situaciji koja će im omogućiti da budu kreativni. U životu predškolaraca takvih je situacija jako puno, a odgajatelji u vrtiću ih na to i potiču. Djetetu je tako dovoljno nekoliko minuta da sastavi neku priču ili složi igračku, dok će odrasli potrošiti i dvostruko više vremena na takve aktivnosti.

Zadržati dječju kreativnost u odrasloj dobi nije toliko teško kako se čini. Djeca imaju više samopouzdanja, kreativnosti i hrabrosti za razliku od odraslih. Kreativnost kod odraslih s godinama postaje sve manja dok su djeca stalno u potrazi za izražavanjem kreativnog duha.

U odrasloj dobi zapostavlja se kreativnost uz objašnjenje da je to gubitak vremena i da smo „prestari“. No, upravo ta kreativnost potaknula bi nas da budemo manje potišteni, nezadovoljni, neraspoloženi. Ukoliko u svakodnevne obaveze uvedete dozu kreativnosti sve će izgledati i biti lakše. Kada znate kako biti kreativan, dopuštate da ta kreativa zamijeni brigu i strah.

U mašti i kreativnosti leži ključ jako brzog učenja i usvajanja novih informacija kod djece. To im pomaže da kasnije razviju interese i formiraju osobnost. Djeca u vrlo ranoj fazi biraju područje za koje će se kasnije u životu opredijeliti, ono čime se žele baviti. No, zašto onda toliko mladih žali zbog fakulteta koji jesu ili nisu upisali? Postoji razlog zašto toliko odraslih ne zna što bi sa svojim životom, a kao djeca su točno znali odgovor na to pitanje.

Obrazovni sustav i tuđa mišljenja kao ubojica kreativnosti

Zašto tolika razlika između intenziteta kreativnog djelovanja i razmišljanja između djeteta od 5 godina i odrasle osobe od recimo 25 godina? Obrazovni sustavi diljem svijeta kreirani su na način da nas uče kako NE pogriješiti. I dok su se nekad djeca bojala kazne ili zabrane igranja, danas se boje pogrešaka ili dobivanja loših ocjena. Obrazovanje se svelo na međusobno natjecanje među učenicima gdje nema vremena za kreativne procese. Kao male nas roditelji puštaju da padnemo u blatu i potiču da učimo na temelju pokušaja i pogrešaka, no tek u kasnijoj odrasloj dobi si dopuštamo na pogreške gledati kao na lekcije i dio života.

kako biti kreativan

I dok su nas kao male poticali na istraživanje, ti isti roditelji nas, kako odrastamo, potiču na neke druge stvari za koje misle da su dobre za nas. Podsjećaju nas kako se od određenih profesija ne može dobro živjeti i da nam je glava previše u oblacima. A društvo nas uči na konzumerizam od prvog dana kada dobijemo prvu plaću. Uskoro buka tuđih mišljenja postaje prevelika da čujemo vlastito. Zato se često tek nakon završenog fakulteta stanemo i zapitamo što zaista želimo.

Kako biti kreativan

Kreativnost se ne odnosi samo na crtanje, pisanje ili rezanje oblika od papira. Kreativni ljudi dolaze do kreativnih načina rješavanja problema, do prepoznavanja određene potrebne u društvu na temelju koje postignu uspjeh u svom području i slično.

Najkreativniji ćete biti u onim područjima o kojima često razmišljate, u kojima uživate, u kojima sakupljanje novih znanja nije obaveza nego užitak. Za razvoj svake kreativne vještine potrebna je motivacija, interes i uživanje u onome što činite. Ako nešto činite isključivo radi rezultata primjerice neki zadatak na poslu, vaša kreativnost bit će znatno manja i ulagati ćete onoliko vremena koliko baš morate.

kako biti kreativan

Kako biste više uživali u kreativnim i misaono neopterećenim radnjama probajte se zabaviti bojankama za odrasle. Djeluju vrlo meditativno i može vam se dogoditi da u stanju takve opuštenosti dođete do rješenja koje već dugo tražite. Slaganje puzzli još je jedna zanimacija koja će vas natjerati da se fokusirate, da vam misli ne odlutaju na svakodnevne obaveze ili brige. Sve što ima veze s radom ruku, bilo rezanje kolaža, crtanje, pisanje, potiče kreativni proces. Tako primjerice, umjesto da kupite još jedan komad odjeće probajte ukrasiti stari ili ga prenamijeniti. Pinterest je prepun DIY ideja od 5-minutnih do onih zahtjevnijih.

Ako imate djecu, iskoristite ih kao inspiraciju kreativnosti. Neka vam oni pokažu kako biti kreativan. Provedite dan s njima, probajte ih slušati i čuti bez potrebe za kritikom ili komentarom odrasle osobe u sebi. Budite dijete, baš kao i oni. Otvorit će vam se cijeli novi svijet.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više