Fraktali razvijaju samopouzdanje i stabilnost vašeg djeteta

Crtaju se zatvorenih očiju, a djeci koriste za razvoj grafomotorike, koncentracije i fokusa. Fraktalni crteži razvijaju i samopouzdanje te povećavaju emocionalnu stabilnost djece, ističe učiteljica likovne kulture Martina Kosec, koja je u Hrvatsku dovela ovu metodu.

Proteklih godina neuroznanost istražuje ulogu pokreta i igre u svrhu razvoja dječjeg mozga. Razvoj motorike i razne stimulacije obogaćuju neuronske mreže koje omogućuju djetetu da s većom percepcijom otkriva svijet oko sebe i u sebi. Stručnjaci sve više ukazuju na važnost likovnog izražavanja poput crtanja, slikanja, kiparenja i ručnog rada jer ono uključuje i pokret (rukom) i igru likovnim materijalima.

fraktali

Likovnim izražavanjem potiču se vizualna i taktilna stimulacija što izravno utječe na razvoj djetetovih potencijala. U hrvatskim školama je iznimno mala satnica likovne kulture (45 minuta tjedno) što je nedovoljno za cjelovit razvoj djeteta stoga je potrebno djecu uključivati u dodatne aktivnosti u kojima će moći koristiti ruke, organ koji ih spaja sa svijetom.

Fraktali razvijaju originalnost i kreativnost

Prije nekoliko godina u Hrvatsku (i regiju) dovela sam metodu fraktalnog crteža, novu metodu izrade specifičnih crteža koji se sada već crtaju u vrtićima, školama, institucijama i obiteljskim domovima. Vole ih i djeca i odrasli. Jednostavni su za izradu i pružaju brojne dobrobiti djeci i njihovim pomagačima. Djeca ih crtaju već sa 4 godine, a gornje dobna granice nema.

Fraktalni crteži nastaju iz pokreta ruke koja se po određenim uputama kreće po papiru. Gibanjem ruke na papiru gibaju se i misli. Kada tome dodamo još i boje, hranu za dušu i mozak, tada je igra na papiru još snažnija. Specifičnost fraktalnog crtanja je u tome što se fraktalne mreže crtaju zatvorenih očiju. Time djeca napuštaju shematsko crtanje, ali i razmišljanje. Razvijaju originalnost i kreativnost. Boja i bojenje djecu dodatno osnažuju i  opuštaju. Kombinacije boja na papiru djeluju kao multivitamin koji tijelu i stanicama daje potrebnu hranu. Bojenje se vrši otvorenih očiju.  

Povezano: Znate li kakve računalne igre igraju vaša djeca?

Koriste se i u terapeutske svrhe

Postoji dvije glavne vrste fraktalnih crteža: korekcijski i umjetnički. Korekcijski crteži izrađuju se s namjenom razvoja misaonih, osjećajnih i voljnih snaga. Ponekad se mogu koristiti u terapeutske svrhe. Iako postoje brojne dobrobiti najviše se za vrijeme izrade crteža kod djece uočava smanjenje napetosti, razvoj samopouzdanja i stvaranje emocionalne stabilnosti. Izrada fraktalnih crteža posebno je korisna i za razvoj grafomotorike, pažnje, koncentracije i fokusa na čemu danas, u doba digitalne ovisnosti, treba posebno poraditi.

Djeca prvo izrađuju tzv. inicijalni crtež u kojem crte i boje daju informacije o djetetovom unutarnjem stanju. Način na koji je dijete izradilo crtež te odabir boja mogu nam (neverbalnnim putem) puno reći o njemu. Zatim se daje preporuka za izradu korekcijskih crteža kojima korigiraju uočene prepreke i blokade. Crtama i bojama stvaramo nove šare i nove kombinacije boja. Nove mogućnosti. Prvo na papiru, a onda i u životu.

Umjetnički crteži služe za razvoj kreativnosti, originalnosti i mašte. Djeca pri crtanju osjećaju slobodu izražavanja. U glavi zamišljamo motiv te ga na papiru izvodimo zatvorenih očiju. Pri crtanju se napušta šablonsko crtanje. Ujedno se razvija koordinacija (unutarnje) oko – ruka. Svaki crtež postaje malo umjetničko djelo. Djeca izrađuju vlastite fraktalne bojanke koje imaju veću vrijednost od kupljenih.

Povezano: 5 životnih vještina kojima bismo trebali podučiti našu djecu

Zajedničko crtanje stvara veću povezanost roditelja i djece

Dok umjetničke crteže djeca mogu izvoditi sama, za izradu korekcijskih crteža potrebno je prisustvo odrasle osobe (pomagača). Najveću vrijednost ima zajedničko crtanje roditelja i djeteta. Ili cijele obitelji. Osim pojedinačnih crteža moguće je izrađivati i grupne obiteljske crteže kada na jednom papiru crtaju svi zajedno. Tada se članovi dodatno povezuju, stvaraju se harmonični odnosi u obitelji.

Za vrijeme izrade grupnih fraktala jača se suradljivost, razvija strpljenje, potiče komunikacija i prihvaćanje tuđeg mišljenja (izražavanja). Grupni crteži mogu se crtati i u vrtićima i školama.

Povezano: Kako uspješno balansirati roditeljstvo i poduzetništvo?

Za bolji uspjeh u školi

Osmislila sam i program za razvoj potencijala djece i mladih pod nazivom „Crtežima u boji do boljeg uspjeha u školi“ koji se temelji na metodi fraktalnog crteža.

Iako je prvenstveno namijenjen djeci predškolske dobi te učenicima nižih razreda, po njemu crtaju i starija djeca i odrasli. Po programu se crta u vrtićima, školama i obiteljskim domovima. Najveća koristi od crtanja uočena je u poboljšanju pisanja, povećanju pažnje i koncentracije, povećanju kapaciteta učenja, boljoj organizaciji, smanjenju napetosti te povećanoj emocionalnoj stabilnosti.

Osim po školama i vrtićima, održavam grupne i individualne radionice u sklopu svoje firme PUNI POTENCIJAL sa sjedištem u zagrebačkoj Dubravi. U pripremi je i škola za likovne trenere „Mrežaonica“ u kojoj će pomagači dobiti potrebna znanja za samostalno izvođenje programa.

Za one koji se ne mogu pridružiti radionicama isti program mogu odraditi služeći se radnom crtančicom „Čarobna mrežaonica paučića Vida“ koju sam, zajedno sa svojom prijateljicom Sanelom Grazia, napisala upravo za djecu i njihove pomagače. Crtančica je bogata pričama i zadacima koji korak po korak vode do željenih rezultata.

Povezano: Zašto će vaša djeca biti uspješnija ako puno putuju?

Kako crtati fraktale?

A možete se i sada okušati u izradi fraktala. Uzmite papir A4 formata, crnu kemijsku olovku i mnoštvo masnih drvenih bojica. Kemijsku stavite u centar papira, zatvorite oči i započnite crtati raznolike linije. Neka ruka pleše po papiru cijelu jednu minutu.

Kada otvorite oči promotrite kakvu ste šaru dobili. Spojite prvu i zadnju liniju i krenite s bojenjem polja. Zatvorenih očiju odaberite jednu bojicu i obojite nekoliko polja. Nastavite igru dok ne obojite sva polja. Zakoračite u čarobnu mrežaonicu i otrkrijte najljepše umjetničko djelo. Sebe.

Autor: Martina Kosec, učiteljica likovne kulture i učiteljica 1. stupnja po Metodi fraktalnog crteža te predstavnica MFC za Hrvatsku i regiju

Članak je pripremljen u suradnji sa PUNI POTENCIJAL d.o.o. za usluge, poduku i trgovinu.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -