Pantone institut za boje i Intimina kreirali posebnu boju koja simbolizira menstruaciju!

Pantone institut za boje predstavio je novu boju i dao joj ime “Period” (Menstruacija). Nijansa je kreirana kako bi se uklonila stigma koja se veže u menstruaciju. Nova crvena boja je kreirana u suradnji sa švedskim brendom Intimina.

Crvena boja je boja menstruacije

U okviru svoje nove kampanje kojoj je cilj da se menstruacija prihvati u javnosti kao najnormalnija tjelesna funkcija, brend INTIMINA, posvećen ženskom intimnom zdravlju, udružio se s Institutom za boje Pantone kako bi se kreirala boja Period (eng. menstruacija): posebna nijansa crvene koja predstavlja menstrualno krvarenje.

U mnogim društvima i kulturama menstruacija je stigmatizirana, pa je potrebno poticati razgovor o tome. Također, u mnogim dijelovima svijeta još uvijek postoji menstrualno siromaštvo (eng. Period poverty) gdje menstrualni proizvodi ženama nisu dostupni pa su takva društva često i ona u kojima su tabui oko menstruacije najprihvaćeniji.

Boja Period je dinamična i energizirajuća crvena boja koja potiče pozitivnost prema menstruaciji i služi kao simbol globalne kampanje brenda INTIMINA. Kampanja je osmišljena s namjerom da osnaži sve ljude, bez obzira na spol, da se osjećaju slobodno i ugodno govoriti o menstruaciji, da potiču razgovore o menstruaciji i zagovaraju empatičniji i točniji prikaz menstruacije u kulturi.


Pročitajte više: Škotska će osigurati besplatne uloške i tampone za sve žene!


Nije li vrijeme da se menstruacija prestane smatrati privatnom stvari ili negativnim iskustvom?

Danela Žagar, Intimina Global Brand Manager, ovom je prilikom rekla: „Unatoč činjenici da milijarde ljudi imaju menstruaciju, ona se kroz povijest uvijek tretirala kao nešto što se treba skrivati i nešto o čemu se ne smije javno govoriti. Ako pogledamo popularnu kulturu, menstruacija se desetljećima prikazivala krajnje netočno te je često bila predmetom šale i podsmjeha. Sad je dosta. U 2020. smo godini. Nije li vrijeme da se menstruacija prestane smatrati privatnom stvari ili negativnim iskustvom? Nije li vrijeme da prozovemo ljude koji pokušavaju održati stigmu oko menstruacije? Ili one koji se tome rugaju? Nije li vrijeme da se okupimo kako bismo potaknuli pozitivan stav prema menstruaciji?”

crvena boja

Do ideje za suradnju s Institutom za boje Pantone došlo je radi činjenice da se u većini reklama i kampanja za menstrualne proizvode menstrualna krv prikazuje kao plava tekućina, a nekad čak i kao crvena sa šljokicama, što, naravno, nema veze sa stvarnošću. “Menstrualna krv može imati različite tonove crvene boje, ali bit je u tome da je – crvena. Zato smo s Institutom za boje Pantone kreirali crvenu boju naziva “Period” (eng. Menstruacija). Brend INTIMINA posvećen je ženskom zdravlju, ali i borbi protiv tabua oko menstruacije. Ovom kampanjom želimo prvenstveno podignuti svijest o postojanju tabua oko menstruacije te educirati javnost kako bi menstruacija bila prihvaćena kao normalna tjelesna funkcija, a ne kao nešto sramotno.”

U okviru ove kampanje INTIMINA je donirala i međunarodnu organizaciju ActionAid koja pomaže ženama i djevojkama koje žive u siromaštvu.

Hrabra i avanturistička crvena boja

U Institutu za boje Pantone rado su prihvatili ideju da se kreira boja menstruacije i da se na taj način podiže svijest o potrebi uklanjanja menstrualnih tabua i stigmi. Reakcije stotine svjetskih medija koji su popratili ovu vijest pokazale su da je ovo itekako tema o kojoj je potrebno govoriti.

Laurie Pressman, potpredsjednica Pantone Instituta za boje, je rekla: “Bila nam je velika čast udružiti se s brendom INTIMINA o stvaranju boje Period koja je simbol osnažujućih poruka njihove kampanje. Ova hrabra i avanturistička crvena boja ohrabruje ljude koji imaju menstruaciju da se osjećaju ponosnima zbog onoga što jesu. Potiče ih da svoju menstruaciju doživljavaju sa samopouzdanjem; da slave životnu snagu s kojom su rođeni; da potiču i druge, bez obzira na spol, da spontano i otvoreno razgovaraju o ovoj prirodnoj tjelesnoj funkciji.”


Pročitajte više: Kako je menstruacija sportašica prestala biti tabu?


Najutjecajniji svjetski mediji prenijeli su ovu vijest o Pantone boji Period koja simbolizira borbu protiv tabua oko menstruacije. Također, pozitivne reakcije gledatelja i čitatelja te reakcije pratitelja društvenih mreža brendova INTIMINA i Pantone pokazuju koliko je pozitivan razgovor o menstruaciji bitan i tražen – čak i u najrazvijenijim društvima. Dok je god menstruacija nešto čega se žene srame, a ne potpuno normalna tjelesna funkcija o kojoj se može i treba slobodno i otvoreno govoriti, tabui će postojati. Zato je potrebna stalna edukacija, a to je jedna od najvažnijih misija brenda INTIMINA.

Foto: Intimina

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Eritrit

Eritrit – šećer s 0 kalorija!

Mogu li biti fit, imati zdravo i funkcionalno tijelo, istaknute mišiće, ali i koristiti šećer u prehrani? Mogu li uskladiti svakodnevnicu...
- Advertisment -