Kako je menstruacija sportašica prestala biti tabu?

Profesionalne sportašice svakodnevno su suočene s raznim tegobama, no o onoj najvećoj koja muči sve žene skoro da i ne smiju pričati. Menstruacija sportašica dugo je vremena bila tabu tema i tako stvorila mnoge probleme za žene u sportu. Ipak, čini se da žene u profesionalnom sportu ipak prekidaju “zavjet šutnje” i sve više govore o ovoj temi.

Povezano:

Menstruacija sportašica – tabu s velikim posljedicama

Ovo je „teška“ tema za žene u sportu iz više razloga. Ignoriranjem mjesečnice, žene su se kroz cijelu povijest sporta pokušavale boriti protiv seksističke pretpostavke da su manje sposobne obavljati uobičajene radnje onih dana u mjesecu. Ili protiv još gore pretpostavke da su manje sposobne sportašice od muškaraca. Bila je teška tema i prije, a pogotovo je teška danas kada bi žene trebale moći obavljati baš sve, i to bez pokazivanja bilo kojeg znaka slabosti. Sportašice jednostavno nisu htjele nikakav poseban tretman zbog svojih normalnih tjelesnih funkcija. I možda takav poseban tretman niti ne bi trebale dobiti, no ovom se problemu dakako mora posvetiti posebna pažnja.

„Ovo je svojevrsni tabu, ne želiš to koristiti kao ispriku, no može imati jako veliki utjecaj na sportašice“, iskreno je rekla teniska diva Martina Mavratilova u jednom intervjuu za BBC. „Ja nikada nisam pričala o tome, no definitivno je bilo prisutno. Danas barem imate tablete za sprječavanje grčeva, u moje vrijeme toga nije bilo“, dodala je.

Razina hormona raste i pada tijekom menstrualnog ciklusa, a zbog toga i stanje u kojem je ženski organizam varira u pojedinim fazama ciklusa. Osim toga, za sportašice je često uobičajeno da u potpunosti izgube menstruaciju. Isto je tako uobičajeno da djevojčice koje se od malih nogu bave profesionalnim sportom svoju prvu mjesečnicu dobivaju mnogo kasnije od svojih vršnjakinja, nekada čak i u ranim dvadesetima. Mjesečnica, dakle, u velikoj mjeri utječe na performanse u sportu, a isto tako svakodnevni fizički napori uvelike utječu na normalne funkcije ženskog organizma. Zato je vrlo važno da se o ovoj temi počne više pričati i razmišljati, a u posljednje je vrijeme uočen i pozitivan pomak prema otvorenosti u ovoj temi.

Raskidanje ‘zavjeta šutnje’

Mnoge su se sportašice u posljednjih nekoliko godina javno pobunile protiv tog zavjeta šutnje, uglavnom na društvenim mrežama. Ta je „pobuna“ bila vrlo jednostavno i suptilno izražena u najobičnija pitanja i razgovore koje žene obično vode međusobno kada nisu u oblasti sporta. Iako se nije dogodilo ništa više od toga, izjave su shvaćene revolucionarno jer do sada žene u sportu nisu pričale o svojim menstrualnim problemima gotovo ni s kim.

Jedna od prvih koja se oglasila na društvenim mrežama i izravno se referirala na svoj ciklus, bila je maratonka Shalane Flanagan. „Samo sam htjela naglasiti svim sportašicama izdržljivosti ‘Da, ovdje sam. Trčim oko 200 kilometara tjedno. Nisam propustila niti jednu mjesečnicu. Tako da je to normalno“, napisala je Shalane na svom Twitter profilu. Njen tweet odnosio se na percepciju da je normalno, pa čak i poželjno, da žene koje vrlo naporno treniraju izgube mjesečnicu.

Mnoge žene koje se bave sportovima izdržljivosti u nekom periodu dožive menstrualnu disfunkciju, uglavnom zbog toga što ne jedu dovoljno. Profesionalne trkačice često nastoje biti što lakše kako bi postigle veću brzinu. No, isto tako im tijelo često prestaje održavati normalne funkcije.

Povezano:

Razgovori i istraživanja

U rujnu prošle godine triatlonka i olimpijka Sarah True pitala je svoje pratitelje na Twitteru: „Nasumično pitanje za ženske sportašice i njihove trenere: Pratite li menstrualni ciklus i učinak na performans? Ne samo mjesečnicu.“ Više od pola odgovora bilo je potvrdno. True je dalje odgovorila da je tek nedavno počela pratiti svoj ciklus dovoljno pažljivo da uoči određena pravila.

„Najgori dani za treninge obično se javljaju kada imam ovulaciju“, napisala je i pojasnila da ovo podrazumijeva osjećaj tromosti, glavobolje i lošije rezultate kod treninga većeg intenziteta. „Potencijalni proboj za ženske sportove bili bi visoko individualizirani programi treninga koji odražavaju hormonalne fluktuacije utemeljene na menstrualnom ciklusu“, dodala je ova sportašica.

Točan utjecaj menstrualnog ciklusa na ženske performanse u sportu na žalost još uvijek nije dovoljno istražen. Danas se zna da neke stvari, poput jedenja nezdrave hrane s previše trans masnoća, premalo protuupalnih namirnica, manjak sna te konzumacija alkohola i cigareta može pogoršati simptome mjesečnice. Također je poznato da protuupalne namirnice poput bobičastog voća te suplementi željeza mogu umanjiti ove simptome, no to i dalje nije dovoljno.

Upravo su zbog mjesečnice žene kroz čitavu povijest bile manje istraživane u medicinskoj znanosti. Njihova su tijela jednostavno bila mnogo kompleksnija za istraživanje zbog menstrualnog ciklusa. Ovo se posebice osjetilo u području znanosti o sportu.

Stoga je potrebno napraviti još jako puno istraživanja u tom smjeru kako bi se omogućilo bolje iskustvo sporta za žene. Također je važno da sportašice nastave s razgovorima u tom smjeru. Jedino je tako moguće aktualizirati temu i maknuti tabu sa samih istraživanja te napredovanja žena u sportu. Srećom, izgleda da menstruacija sportašica ipak više nije tabu tema.

Foto: Pexels, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -